Marianne Bargum: PEN–delegaatio Moskovassa 27.11.–2.12.2013

Osallistujat:
John Ralston Saul, presidentti, PEN International
Hori Takeaki, International Secretary, PEN International
Ola Wallin, Internationell sekreterare, Ruotsin PEN
James Tennant, Literary Manager, PEN International
Marianne Bargum, Suomen PENin varapuheenjohtaja

Reykjavikin kongressissa syyskuussa 2013 Venäjän kiristyvä sananvapaustilanne oli huolen aiheena: asiaa koskeva julkilausuma vietiin sikäläiseen Venäjän suurlähetystöön. Kongressin aikana kehiteltiin ajatus, että kansainvälinen PEN voisi auttaa Venäjän PENiä tehostamaan toimintaansa ja hankkimaan uusia, nuoria jäseniä. Vaikutti siltä että PENin toiminta oli kovin näkymätöntä muutamaa julkilausumaa lukuunottamatta, eikä se vastannut ajan haasteisiin. Venäjän PENin puheenjohtaja Andrei Bitov sekä pääsihteeri Ekaterina Turchaninova olivat läsnä palavereissa, joissa vähitellen kehiteltiin strategia.

Yksi osa sitä on New Voices Award: nuorille, ei aikaisemmin kirjamuodossa julkaisseille PENin jäsenille ympäri maailmaa avattiin viime vuonna mahdollisuus lähettää tekstejä arvioitaviksi, 2 kutakin PEN-keskusta kohden (1 nainen ja 1 mies). Reykjavikissa jaettiin ensimmäiset palkinnot, ja seremonia oli vaikuttava. Kansainvälinen jury on nimekäs, ja nyt tarkoituksena oli mennä Moskovaan, lanseerata palkinto siellä, perustaa kansallinen tuomaristo sekä mahdollisesti nimetä yksi venälänen tuomari kansainväliseen juryyn. Tämä rohkaisisi samalla nuoria kirjailijoita ympäri Venäjää liittymään PENiin – näin toivottiin.

Jotta suunnitelmalle saataisiin siivet, oli otettava yhteys avainhenkilöihin Moskovassa. Natalia Perova, agentuuri GLASin johtaja sekä Irina Prohorova, joka johtaa nimekästä säätiötä sekä julkaisee älymystön suosimaa aikakauslehteä, tavattiin jo Frankfurtin kirjamessuilla. Ola Wallin otti puolestaan yhteyttä Ljudmila Ulitskajaan, joka on Venäjän PENin varapuheenjohtaja. Päätettiin järjestää paneeli Moskovan Non Fiction kirjamessuilla, joka on keskeinen sikäläisessä kirjallisuusmaailmassa; vain laatukirjallisuutta esitellään.

Ylesömäärän suhteellisesta pienuudesta huolimatta paneeli onnistui hyvin. Kanadan suurlähetystö järjesti edellisenä päivänä vastaanoton, jonne saapui monta nuorta kirjailijaa. Ja mikä tärkeintä: Venäjän PENin aktiivi Andrej Simonov rohkaisi tilaisuudessa nuoria liittymään PENiin. Saman teki Ljudmila Ulitskaja.

John Ralston Saulia ja James Tennantia haastateltiin eri tiedotusvälineissä, Irina Prohorova kutsui Krasnojarskin kirjamessuille syyskuussa 2014, kirjailija Masha Gessen, joka joutuu homoseksuaalisuuslakien nojalla jättämään kotimaansa, jotta hänen lapsiaan ei otettaisi pois, kertoi tilanteestaan. Toimittaja Anna-Lena Laurén, joka oli juuri saanut Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon, tuli varta vasten tapaamaan delegaatiota ja antoi arvokasta tietoa Kirgisiasta, seuraavan PEN-kongressin mahdollisesta järjestäjämaasta.

Matkan päätteeksi todettiin että enempää ei voi näin lyhyessä ajassa tehdä, mutta että tärkeintä oli olla kuulemassa, kun avainhenkilöt Venäjän PENissä lupasivat tehostaa toimintaansa.


Marianne Bargum. Foto: Leena Parkkinen

Kirjoittaja on Suomen PEN:in varapuheenjohtaja. Marianne Bargum sai iloisia uutisia Moskovan kokouksen jälkeen: kova työ on tuottanut tulosta ja Venäjän PEN on saanut 12 uutta nuorta kirjailijajäsentä!

 

PEN Tiedotus