Toimintakertomus 2013

Suomen PEN – Finlands PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö. Se on osa yli 100 maassa toimivaa PEN Internationalia. Peruskirjansa mukaisesti PEN puolustaa ja edistää kirjallisuutta, taiteen- ja sananvapautta ja kansakuntien välistä yhteisymmärrystä. PEN pyrkii vaikuttamaan hallituksiin ja viranomaisiin sekä yleiseen mielipiteeseen kaikkialla maailmassa näiden ihanteiden toteuttamiseksi.

Suomen PEN seuraa sananvapauden tilaa, järjestää keskustelutilaisuuksia, kirjallisuustapahtumia, tekee kannanottoja, julkaisee kaunokirjallisia ja muita kirjoituksia ja tukee kunniajäseniksi valitsemiaan, mielipiteittensä vuoksi vangittuja kirjailijoita ja toimittajia sekä toimii heidän vapauttamisekseen. Suomen PEN osallistuu PEN Internationalin toimintaan kansainvälisissä kokouksissa ja olemalla yhteistyössä muiden maiden PEN-keskusten kanssa. Suomen PEN ylläpitää ja tukee turvakaupunkikirjailijaa Helsingissä.

VUOSIKOKOUS

Vuosikokous järjestettiin perinteiseen tapaan Pressiklubilla

Vuosikokous järjestettiin perinteiseen tapaan Pressiklubilla

Yhdistyksen vuosikokous järjestettiin 12.2.2013 Pressiklubilla. Puheenjohtajana toimi yhdistyksen pitkäaikainen jäsen Matti Suurpää. Vuosikokouksen valitsemaan johtokuntaan kuuluivat vuonna 2013 puheenjohtaja Jarkko Tontti, varapuheenjohtaja Marianne Bargum ja johtokunnan jäseninä Jukka Laajarinne, Vilja-Tuulia Huotarinen, Jukka Koskelainen, Tiina Lehtoranta, Leena Parkkinen, Tiina Raevaara ja Iida Simes. Johtokunnan sihteerinä toimi Arla Kanerva, syyskuun alusta alkaen Johanna Sillanpää. Vuosikokouksessa julkistettiin vuoden 2013 Suomen PENin sananvapauspalkinnon voittaja Eva Nekljajeva.

JOHTOKUNTA

Johtokunta kokoontui vuonna 2013 kuusi kertaa ja teki päätöksiä sähköpostikokouksissa.

Writers in Prison -komitea (WiPC, Vangittujen kirjailijoiden komitea)

Writers in Prison -komitea toimi vuonna 2013 vangittujen kirjailijoiden puolesta eri tavoin. Vetoomuskirjeitä oli esillä useassa eri tapahtumassa ja yleisölle kerrottiin vangittujen kirjailijoiden ja toimittajien tilanteesta. Adoptiovankimme eli kunniajäsenemme, iranilainen juristi ja journalisti Nasrin Sotoudeh, ruotsalais-eritrealainen journalisti ja kirjailija Dawit Isaak ja valkovenäläinen runoilija Uladzimir Njakljajeu (Vladimir Nekljajev) olivat vetoomusten kautta esillä kirjamessuilla ja muissa tilaisuuksissa.

Toimittaja Anna Politkovskajan murhasta tuli 7.10.2013 kuluneeksi 7 vuotta. Suomen PEN osallistui Venäjän suurlähetystön edessä muistotilaisuuteen. Iida Simes esitti PENin puheenvuoron, joka julkaistiin Vapaa sana –kirjoitussarjassa.

Vuonna 2013 Suomen PENin turvakaupunkikirjailijana oli venäläinen toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti Oksana Tšelyševa.

Jarkko Tontti ja Iida Simes Writers in Prison Committeen konferenssissa. Krakovassa.

Jarkko Tontti ja Iida Simes Writers in Prison Committeen konferenssissa. Krakovassa.

14–17.5. Jarkko Tontti, Oksana Tšelyševa ja Iida Simes osallistuivat PEN Internationalin Writers in Prison Committeen kokoukseen Krakovassa. Konferenssin teema oli Writing Freedom. Iida Simes ja Oksana Tšelyševa johtivat Venäjän sananvapaustilannetta koskevan osion.

25.5. Maailman kirjat -festivaaleilla Helsingin Rautatientorilla Iida Simes, Lauri Otonkoski ja Jarkko Tontti esittelivät PEN Internationalin uutta Kiinan sananvapaustilannetta käsittelevää raporttia. Tilaisuus oli yleisömenestys.

Syksyllä kuulimme iloisen uutisen. Kunniajäsenemme Vladimir Nekljajev vapautui kotiarestista. Kutsuimme hänet vieraaksemme ja 3.10. hän esiintyi Pressiklubilla Suomen PENin ja Free Vladimir Neklyaev -ryhmän kutsumana yhdessä tyttärensä Evan kanssa. Tilaisuus oli yleisömenestys.

Writers in Prison -komitean puheenjohtajana toimi Iida Simes.

Naiskirjailijakomitea (NKK, Women Writers’ Committee)

Naiskirjailijakomitea järjesti vuoden 2013 aikana useita tilaisuuksia, joissa tuotiin esille kotimaisten ja ulkomaisten naiskirjailijoiden tilannetta.

Vuosi alkoi 14.2. ystävänpäiväklubilla Villa Kivessä. Tänä vuonna ystävänpäiväklubilla puhuttiin naisten päiväkirjoista. Professori Kirsi Vainio-Korhonen kertoi 1700- ja 1800-luvun naisista, Sophie Creutzista ja Sofie Munsterhjelmista. Vainio-Korhonen on käyttänyt lähteinään mm. naisten päiväkirjoja ja kirjeenvaihtoa. Toisena esiintyjänä oli kirjailija Riikka Pelo, jonka uusin teos Jokapäiväinen elämämme on kertomus runoilija Marina Tsvetajevasta ja hänen tyttärestään Aljasta. Keskusteltiin muistakin päiväkirjoja kirjoittaneista naisista, kuten Aino Kallaksesta, jonka Kirjailijaliitolle lähettämä ehdotus vaikutti Suomen PENin perustamiseen vuonna 1927. Kalle Virtanen lauloi pianisti Stefanie Tuurnan säestyksellä Schubertin, Sibeliuksen ja Palmgrenin kappaleita. Juontajina ja keskustelujen ohjailijoina toimivat Johanna Venho ja Seita Vuorela.

Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2013 julkaistiin verkkosivuilla Naiskirjailijakomitean yhteisruno, jolla muistettiin 14-vuotiasta pakistanilaista Malala Yousafzaita. 9.10.2012 Taliban-terroristit hyökkäsivät hänen kimppuunsa, koska hän oli kirjoittanut blogiinsa, että Swatin laaksossa asuvilta tytöiltä estetään pääsy kouluun. Itävallan PEN pyysi kirjoittamaan kirjeen, novellin tai runon vastalauseeksi tapahtumalle kunkin omalla kielellä.  Suomen PENin Naiskomitea kokoontui helmikuisena iltana kirjoittamaan yhdessä runoa. Paikalla oli viisi kirjailijaa ja saman verran mielipiteitä ja makueroja, tyylejä ja toiveita. Kymmenien paperilappusten ja ainakin seitsemän eri version jälkeen runo valmistui.

Saila Susiluoto lukee runojaan Aino Kallaksen nimipäivillä.

Saila Susiluoto esitti runojaan Aino Kallaksen nimipäivillä.

10.5. vietettiin Aino Kallaksen nimipäiviä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa. Aino Kallas esitti ensimmäisen kerran ajatuksen Suomen PENin perustamisesta. Idean hän toi Lontoosta, jossa hänen miehensä Oskar Kallas toimi suurlähettiläänä. Ohjelmassa esiintyivät muusikko Aino Venna, runoilija Katariina Vuorinen, arkistonjohtaja Ulla-Maija Peltonen, näyttelijä Heidi Krohn, kirjallisuudentutkija Kukku Melkas, runoilija Saila Susiluoto ja runoilija Merja Virolainen. Tilaisuus oli suuri yleisömenestys, yli 70 ihmistä saapui muistamaan Aino Kallasta.

Naiskirjailijakomitean puheenjohtajana toimi Vilja-Tuulia Huotarinen.

Kieli- ja käännöskomitea (Translation and Linguistic Rights Committee)

PEN Internationalin Gironan kielellisten oikeuksien julistuksen mukaisesti PEN puolustaa monikielisyyttä ja kielellisiä oikeuksia kaikkialla maailmassa. Erityisesti edistetään pieniä, uhattuja kieliä ja niiden kirjallisuuden kääntämistä.

19.3. Suomalais-ugrilaisten kansojen yhteistyöhön osallistuvien suomalaisten kansalaisjärjestöjen kokous järjestettiin Suomi-Venäjä-Seurassa. Suomen PENin edustajana osallistui Jukka Laajarinne.

Kieli- ja käännöskomitea julkaisi vuoden 2013 aikana käännöksiä ja muita kirjoituksia Vapaa sana -sarjassa, esimerkiksi Ahmed Alajmin runoja kokoelmasta Näen musiikin Jaakko Hämeen-Anttilan suomennoksina sekä Martina Larninan kirjoituksen Uusi venäläinen kirjallisuus Dagestanissa.

Jytäjyrsijät Sami Iivonen ja Lari Kotilainen essintyivät Kieli- ja käännöskomitean Kielestä kulttuuriin seminaarissa.

Jytäjyrsijät Sami Iivonen ja Lari Kotilainen esiintyivät Kieli- ja käännöskomitean Kielestä kulttuuriin seminaarissa.

22.5. järjestettiin Kielestä kulttuuriin / Från språk till kultur -seminaari ”Ymmärtävä sydän vaeltaa pitkin surullisia teitä” (Juri Ševtšuk) ravintola Vltavan kabinetissa. Venäläistä kirjallisuutta käännetään nyt enemmän kuin moniin vuosiin. Suomalainen lastenkirjallisuus taas kiinnostaa arabimaita. Kulttuurit kohtaavat ja törmäävät toisiinsa! Venäjän kirjallisuuden vt. professori Tomi Huttunen ja toimittaja ja kääntäjä Kristina Rotkirch keskustelivat suosikkikirjailijoistaan sekä sananvapauden tilasta Venäjällä. Kääntäjä Maria Pakkala kertoi suomalaisen lastenkirjallisuuden vastaanotosta arabimaissa.

Kieli- ja käännöskomitean puheenjohtajana toimi Tiina Lehtoranta.

Rauhankomitea (Writers for Peace Committee)

Vuoden 2013 aikana uudestaan aktivoitu Writers for Peace -komitea käynnisti toimintansa.

8–11.5. Elisabeth Nordgren osallistui PEN Internationalin Writers for Peace Committeen kokoukseen Bledissä, Sloveniassa. Komitean työtä ja Bledin kokousta Nordgren esitteli kirjoituksessaan Med PEN för freden, joka julkaistiin Vapaa sana -sarjassa 31.5.2013.

20.11. Svenska Fredsvänner i Helsingfors ja Suomen PENin rauhankomitea järjestivät keskustelutilaisuuden Fredshemmetissä. Tilaisuudessa luennoi Suomen PENin ja rauhankomitean jäsen Faruk Abu-Chacra aiheenaan Syyrian tilanne. Elisabeth Nordgren esitteli Suomen PENin ja PEN Internationalin Writers for Peace -komitean toimintaa.

Rauhankomitean puheenjohtaja toimi Elisabeth Nordgren.

JÄSENMÄÄRÄ

Suomen PENin jäsenmäärä oli vuoden 2013 lopussa 384.

VIESTINTÄ

Verkkosivuilla (www.suomenpen.fi) tiedotettiin yhdistyksen toiminnasta. Vapaa sana -sarjassa ilmestyi 16 kirjoitusta: runoja, esseitä ja puheenvuoroja ajankohtaisista aiheista. Myös Facebook-sivun toiminta oli aktiivista, sivulla on yli tuhat seuraajaa. Jäsensähköpostissa tiedotettiin yhdistyksen tilaisuuksista ja muusta toiminnasta sekä ajankohtaisista ihmisoikeus- ja sanavapauskysymyksistä. Kaksi jäsenkirjettä ja jäsenmaksulomake lähetettiin keväällä.

VAPAA SANA 2013

1. Ahmed Alajmi: Neljä runoa kokoelmasta Näen musiikin
2. Oksana Tšelyševa: “Me emme ymmärrä vieraita kieliä”
3. Rosa Liksom: Katkelma teoksesta Kreisland
4. Kirsti Simonsuuri: Barbaria
5. Helge Rönning: Ansvar och kränkning
6. Rebekka Naatus: Puhu vain totta
7. Ville Hytönen: Vietnam revisited
8. Erik Jennische: Ett utdrag ur Måste få polisen ur huvudet
9. Elisabeth Nordgren: Med PEN för freden
10. Iida Simes: Kun silmiin katsotaan
11. Martina Larnina: Uusi venäläinen kirjallisuus Dagestanissa
12. Tiina Raevaara: Kikujukirjailijan kaventunut sananvapaus
13. Marianne Bargum: PEN Internationalin kongressi Reykjavikissa
14. Iida Simes: Anna Politkovskaja 1958–2006
15. Tiina Lehikoinen: LIGHTHOUSE / KIRJELMÄ
16. Marianne Bargum: PEN-delegaatio Moskovassa 27.11.–2.12.2013

YLEISÖTAPAHTUMAT

14.2. Naiskirjailijakomitean ystävänpäiväklubi Villa Kivessä. Professori Kirsi Vainio-Korhonen kertoi 1700- ja 1800-luvun naisista, Sophie Creutzista ja Sofie Munsterhjelmista. Riikka Pelo kertoi uusimmasta teoksestaan Jokapäiväinen elämämme. Kalle Virtanen lauloi pianisti Stefanie Tuurnan säestyksellä Schubertin, Sibeliuksen ja Palmgrenin kappaleita. Juontajina toimivat Johanna Venho ja Seita Vuorela.

10.5. vietettiin Naiskirjailijakomitean ja SKS:n kanssa Aino Kallaksen nimipäiviä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa. Tilaisuus oli suuri yleisömenestys.

22.5. Ravintola Vltavan kabinetissa järjestettiin Kieli- ja käännöskomitean Kielestä kulttuuriin / Från språk till kultur -seminaari ”Ymmärtävä sydän vaeltaa pitkin surullisia teitä” (Juri Ševtšuk).

25.5. Suomen PEN oli mukana Maailman kirjat -festivaaleilla Helsingin Rautatientorilla. Iida Simes, Lauri Otonkoski ja Jarkko Tontti esittelivät PEN Internationalin uutta Kiinan sananvapaustilannetta käsittelevää raporttia.

7.6. Vaikuttava kirja. Mikä kirja on muuttanut maailmaa? Annikin runofestivaalien yhteydessä järjestettiin PEN-tilaisuus kirjakauppa Tulenkantajissa Tampereella. Kirjoista puhuivat ja omia tekstejään lukivat Johanna Venho, Jarkko Tontti, Vilja-Tuulia Huotarinen ja Tiina Poutanen.

27.8. Koska koittaa vapaus? Eva Nekljajeva, Jukka Mallinen ja Jarkko Tontti keskustelivat sananvapaudesta, Valko-Venäjästä ja kirjallisuudesta Talvipuutarhan katveessa. Tilaisuudessa esitetiin Vladimir Nekljajevin runoja Jukka Mallisen suomentamina. Kimmo Nummisen musiikki täydensi onnistuneen illan. Yhteistyössä Suomen PEN ja Runokuu.

28.8. Suomen PEN järjesti keskustelutilaisuuden Tietokirja.fi -tapahtumassa otsikolla Sananvapautta ja nettiraivoa. Voiko verkossa tapahtuva haukkuminen ja uhkailu vaientaa kirjailijan? Tilaisuus oli yleisömenestys. Keskustelemassa olivat Jarkko Tontti, toimittajat Kimmo Oksanen ja Jeanette Björkqvist. Puheenjohtajana toimi Iida Simes.

Vladimir Nekljajev ja Eva Nekljajeva Suomen PENin vieraina Pressiklubilla

Vladimir Nekljajev ja Eva Nekljajeva Suomen PENin vieraina Pressiklubilla

3.10 Vladimir Nekljajev, valkovenäläinen runoilija ja ihmisoikeusaktivisti vieraili Helsingissä Suomen PENin ja Free Vladimir Neklyaev -ryhmän kutsumana Pressiklubilla.

5.10. Suomen PEN järjesti Turun kansainvälisillä Kirjamessuilla seminaarin aiheesta Yhdysvallat ja sananvapaus. Ajankohtaisen aiheen tiimoilta keskusteltiin mm. Edward Snowdenin tilanteesta, NSA:sta ja tietovuotajien kohtelusta. Entä mitä merkitsevät nettivakoilu ja -seuranta? Mukana kirjailijoita ja PENin aktiiveja, kuten naiskirjailijakomitean pj. Vilja-Tuulia Huotarinen, johtokunnan jäsen Leena Parkkinen ja Writers in Prison -komitean pj. Iida Simes.

27.10 Suomen PENin tilaisuus Helsingin kirjamessuilla ’Rushdien Saatanallisista säkeistä arabikevään kuohuntaan’. Arabimaiden sananvapaustilanteesta ja Salman Rushdien elämäkerrasta Joseph Anton keskustelivat Jarkko Tontti, professori Jaakko Hämeen-Anttila sekä kääntäjä ja islamin tutkija Maria Pakkala.

MEDIASSA

31.1. julkaistiin kannanotto: ’Jyväskylässä hyökättiin sananvapautta vastaan’. PEN vaati viranomaisia selvittämään Jyväskylän kaupunginkirjaston väkivaltaiset tapahtumat 30.1.2013. Kannanotto huomioitiin mm. Keskisuomalaisessa.

12.2. julkistettiin Suomen PENin sananvapauspalkinto. Palkinto huomioitiin muun muassa Helsingin Sanomissa ja Turun Sanomissa.

17.4. julkaistiin kannanotto ”Vladimir Nekljajev ei pääse Suomeen.” Suomen PEN pettyi Valko-Venäjän viranomaisten päätökseen kieltää kirjailija Vladimir Nekljajevin tulo Suomeen. Suomen PEN oli kutsunut Nekljajevin vieraakseen Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen.”
Kannanotto sai hyvin huomiota, mm. Helsingin Sanomissa, Turun Sanomissa ja Aamulehdessä.

23.5. Suomen Kuvalehti: Kirjailijan sananvapaus Lähi-idässä: ”On olemassa punainen alue, joka johtaa kuolemaan”

25.7. julkaistiin tiedote ”Vladimir Nekljajev on vapaa”. Suomen PEN ilmaisi tyytyväisyytensä Valko-Venäjän viranomaisten päätökseen vapauttaa kirjailija Vladimir Nekljajev. ”Olen iloinen päätöksestä”, totesi myös Vladimirin tytär, Eva Nekljajeva, joka sai vuoden 2013 Suomen PENin sananvapauspalkinnon.
Tiedote sai hyvin huomiota. Uutisen aiheesta julkaisivat mm. Yleisradio ja Helsingin Sanomat.

22.8. YLE Radio 1:n Ajankohtainen Ykkönen. Kuka saa sanoa – mitä saa sanoa? Suomen PENin puheenjohtaja Jarkko Tontti ja professori Olli Mäenpää.

22.9. Marianne Bargumin kirjoitus Dimma, regn och yttrandefrihet Hufvudstadsbladetissa.

15.10. Vangittujen kirjailijoiden päivänä Marianne Bargum kertoi Ylen Min morgon -lähetyksessä, mitä PEN tekee vangittujen kirjailijoiden puolesta.

SANANVAPAUSPALKINTO

Eva Neklyaeva ja Rosa Liksomin maalaus Kukkametsän ikoni.

Eva Neklyaeva ja Rosa Liksomin maalaus Kukkametsän ikoni.

Vuosikokouksessa 12.2. julkistettiin Suomen PENin tämän vuotinen sananvapauspalkinnon saaja Baltic Circle -teatterifestivaalin johtaja ja ihmisoikeusaktivisti Eva Nekljajeva.

Nekljajeva on kampanjoinut pitkään Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Hänen isänsä, runoilija ja Valko-Venäjän PENin entinen puheenjohtaja Vladimir Nekljajev (Uladzimir Njakljajeu) pahoinpideltiin ja vangittiin joulukuussa 2010 kesken rauhanomaisen mielenosoituksen. Valko-Venäjällä ihmisoikeuspuolustajien häirintä on jokapäiväistä. Ihmisiä pidätetään, pahoinpidellään ja tuomitaan epäoikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä. Itsevaltaisen presidentin Aleksandr Lukasenkon hallintoon kriittisesti suhtautuvien järjestöjen ja toimittajien toimintaa vaikeutetaan jatkuvasti. Eva Nekljajeva on vaatinut Valko-Venäjälle myönnettyjen vuoden 2014 jääkiekon MM-kisojen peruuttamista.

Ihmisoikeusaktivismin lisäksi Eva Nekljajeva on ansioitunut teatterialan toimija. Hänen johtamansa Baltic Circle on arvostettu kansainvälinen teatterifestivaali. Vuodesta 2000 alkaen järjestetty festivaali on esitellyt nykyteatterin uusia suuntauksia ja toiminut kohtaamispaikkana teatterin ammattilaisille ja yleisölle.

Eva Nekljajeva on todennut: ”Politiikka on mustavalkoista, mutta taide voi näyttää asiat niin monimutkaisina kuin ne ovat.”

Suomen PENin sananvapauspalkintona Eva Nekljajevalle luovutettiin kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksomin lahjoittama maalaus ’Kukkametsän ikoni’.

KANSAINVÄLINEN TOIMINTA

25.4. Suomen PEN lähetti videoterveiset Cycling for Libraries -kampanjan tueksi.

8–11.5. Elisabeth Nordgren osallistui Writers for Peace Committeen kongressiin Bledissä, Sloveniassa.

14–17.5. Jarkko Tontti, Oksana Tšelyševa ja Iida Simes osallistuivat Writers in Prison Committeen kokoukseen Krakovassa, Puolassa. Kokoukseen teema oli Writing Freedom.

16–18.6. Lahden kansainvälinen kirjailijakokous. Suomen PENin kutsumana vieraana kokoukseen osallistui iranilaistaustainen, Norjassa asuva kirjailija ja Norjan PENin johtokunnan jäsen Soudabeh Alishahi.

20–24.7. Iida Simes osallistui Suomen PENin edustajana PEN Internationalin Ural Altay Solidarity Networkin kokoukseen Bishkekissä Kirgisiassa.

6.8. Suomen PEN ja 156 muuta järjestöä ympäri maailmaa vaatii Yhdysvaltojen hallintoa luopumaan Edward Snownedia vastaan nostetuista syytteistä ja aloittamaan julkisen selvityksen National Security Agency NSA:n toiminnasta. Kirjeessään presidentti Obamalle järjestöt vaativat myös vahvempaa lainsäädäntöä median suojelemiseksi.

9–12.9. PEN Internationalin 79. kongressi Reykjavikissa Islannissa. Islannin PENin puheenjohtajan Sjónin isännöimän viisipäiväisen kongressin teema on ‘Digital Frontiers – Linguistic Rights and Freedom of Speech’.

PEN Internationalin kongressi Reykjavikissa.

PEN Internationalin kongressi Reykjavikissa.

Suomen PENin kokousedustajina kongressiin osallistuivat puheenjohtaja Jarkko Tontti ja varapuheenjohtaja Marianne Bargum. Lisäksi kongressiin osallistuivat Suomen PENin Writers in Prison -komitean puheenjohtaja Iida Simes, Kieli- ja käännöskomitean puheenjohtaja Tiina Lehtoranta, Naiskirjailijakomitean puheenjohtaja Vilja-Tuulia Huotarinen sekä Rauhankomitean puheenjohtaja Elisabeth Nordgren.

Kongressi käsitteli päätöslauselmaehdotuksia ajankohtaisista sananvapauskysymyksistä, ja Valko-Venäjä oli erityishuomion kohteena. Kongressin aikana pidettiin esillä vangitun kirjailijan tyhjää tuolia. Tänä vuonna se oli omistettu valkovenäläiselle Ales Bialiatskille. Hän kärsii vankeusrangaistusta veropetoksesta, koska hänen johtamansa ihmisoikeusjärjestö otti vastaan tukea ulkomailta. Kesken kongressin syntyi ajatus vielä Venäjää koskenut päätöslauselma Venäjän suurlähetystöön. Venäjän suurlähettiläs otti poliisin ja vartijoiden keskellä vastaan PEN Internationalin presidentin John Ralston Saulin ja keskusteli hänen kanssaan päätöslauselmasta.

Kongressin yleisistunto teki henkilövalintoja. Jarkko Tontti valittiin PEN Internationalin hallituksen johtoryhmän (Executive Board) jäseneksi, International Treasurer -tehtävään. Kongressi päätti myös uusista PEN-keskuksista. Intialaisen Kiran Desain johdolla perustettu New Delhi PEN, ja Myanmarin PEN hyväksyttiin PEN Internationalin jäseneksi.

Suomen PEN tuki vaikeissa olosuhteissa toimivan Venäjän PENin osallistumista kongressiin.

12–16.11. Leena Parkkinen ja Jukka Laajarinne osallistuivat kutsuttuina Suomen PENin edustajina kirjallisuus- ja käännöskonferenssiin Barcelonassa.

27–30.11. Reykjavikin kongressissa muodostettiin delegaatio, jonka tehtävä olisi auttaa Venäjän PENiä houkuttelemaan nuoria kirjailijoita toimintansa piristämiseksi. New Voices Award, PEN Internationalin uusi kilpailu nuorille kirjailijoille (joiden pitää olla paikallisen PEN-keskuksen jäseniä) olisi tärkeä väylä. Delegaatio, PEN Internationalin presidentti Johan Ralston Saul, International Secretary Hori Takeaki, Literary Manager James Tennant sekä Ola Wallin Ruotsin PENin johtokunnasta ja Marianne Bargum Suomen PENin varapuheenjohtajana valmistelivat ohjelmat ja lähtivät 27.11. Moskovan Non Fiction kirjamessuille. He tapasivat avainhenkilöitä Moskovan PENistä. Asia eteni, ja jatkoa seuraa.

MUUTA TOIMINTAA

Ulkoasiainministeriön kansainvälisten ihmisoikeusasioiden neuvottelukunnassa Suomen PENin edustajana toimi Jarkko Tontti ja varaedustajana Iida Simes.

23.1. Jarkko Tontti osallistui Suomen PENin edustajana Keskustakirjasto 2017 -hankkeen kirjalliseen aamupäivään Kiasmassa.

30.1. Ulkoministeriössä järjestettiin kansalaisyhteiskunnan kuulemistilaisuus aiheesta Suomen kansainvälisen ihmisoikeuspolitiikan tavoitteet lähivuosille. Suomen PENin edustajana Jarkko Tontti.

14.2. Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuksen keskuksen Aggressiivinen verkkokeskustelu ja sananvapaus -seminaari. Suomen PENin edustajana Jarkko Tontti.

16.2. Marianne Bargum osallistui Suomen PENin pitkäaikaisen jäsenen, kustantaja Keijo Immosen siunaustilaisuuteen Tapiolan Kirkossa. Immosen perikunta toivoi kukkatervehdysten sijaan tukea Suomen PENille kirjailijoiden sananvapauden puolesta tehtävälle työlle.

28.2. Sananvapaus – Mistä Suomessa saa puhua? Tapiolan kirjastossa 28.2.  Keskustelemassa Jarkko Tontti ja Dan Koivulaakso. Juontajana kirjaston johtaja Sunniva Drake. Keskustelutilaisuuden taustalla ovat Jyväskylän kirjaston tapahtumat tammikuussa 2013. Jyväskylän kaupunginkirjastossa järjestetyssä Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa yhtä henkilöä puukotettiin.

19.3. Suomalais-ugrilaisten kansojen yhteistyöhön osallistuvien suomalaisten kansalaisjärjestöjen kokous järjestettiin Suomi-Venäjä-Seurassa. Suomen PENin edustajana osallistui Jukka Laajarinne.

20.4. järjestettiin Suomen arvostelijain liiton Kritiikin Päivä: Sananvapaus ja kiertävä kritiikki Tieteiden talossa. Tilaisuudessa keskusteltiin sananvapaudesta kriitikon ja toimittajan näkökulmasta, sisältöjen yksipuolistuminen sekä moniarvoisuuden ja -äänisyyden vähenemisestä mediassa. Suomen PENin edustajana puhui Jarkko Tontti.

26.4. Suomi-Unkari Seuran seminaari Mitä uutisten takana? Suomen PENin edustajana Jarkko Tontti.

3.5. Iida Simes ja Oksana Tšelyševa osallistuivat PENin edustajina Nordic Art Asylum Networkin -tapaamiseen Suomenlinnassa ja Kiasmassa. Järjestäjänä HIAP–Helsinki International Artist Programme.

16.5. Jukka Laajarinne osallistui PENin edustajana ulkoasiainministeriön järjestämään Vähemmistöjen ja alkuperäiskansojen oikeudet ulkopolitiikassa ja kehitysyhteistyössä -seminaariin.

21.5. Marianne Bargum osallistui Suomen PENin edustajana Penna och Padda -sananvapausseminaariin Hanasaaressa. Tilaisuudessa käytiin vilkasta keskustelua uusien ja vanhojen vähemmistöjen asemasta, internetin tuomista muutoksista ja jumalanpilkkarikoksesta, joka Suomen lainsäädännöstä yhä löytyy.

10.6. Iida Simes ja Jarkko Tontti osallistuivat ulkoasiainministeriössä Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan 25-vuotisjuhlavastaanotolle.

Anna Politkovaskajan muistomielenosoitus. Tehtaankadaulla.

Anna Politkovskajan muistomielenosoitus Tehtaankadaulla.

7.10. Anna Politkovskajan murhan vuosipäivänä Suomen PEN osallistui Amnestyn Suomen osaston järjestämään mielenilmaukseen Venäjän suurlähetystön edessä. Suomen PENin puheenvuoron esitti Iida Simes.

10.10. Suomen PENin varapuheenjohtaja Marianne Bargum oli Helsingin humanistiyhdistyksen vieraana ja piti esitelmän aiheesta ’Sananvapauden ulottuvuudet pohjoismaisesta perspektiivistä’.

26.10. Amnestyn Suomen osaston Venäjä-seminaarin osallistui PENin edustajana varapuheenjohtaja Marianne Bargum.

30.10. Jarkko Tontti ja Eva Neklyaeva esittelivät Suomen PENin toimintaa ja kertoivat Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteesta Helsingin työväenopiston järjestämässä yleisötilaisuudessa.

2.12. Marianne Bargum ja Jarkko Tontti osallistuivat Suomen PENin edustajina Speaking is Silver -sananvapausseminaariin Hanasaaressa.

10.12. Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeuksien päivän juhlaan Cafe Fannyssa toi Suomen PENin terveiset puheenjohtaja Jarkko Tontti.

PEN Tiedotus