Ilmaisunvapausklubi: kuvantekijöiden ilmaisunvapaus

Jyrki Vainio: Sananvapaus. Piirros Julkaistu 4.5.2016 Turun Sanomissa.

Jyrki Vainio: Sananvapaus. Piirros Julkaistu 4.5.2016 Turun Sanomissa.

Päivälehden museo, Ludviginkatu 2–4, Helsinki

Keskiviikko 18.5.2016

Klo 17.30–19.30

 

Sananvapausjärjestö Suomen PEN:in Ilmaisunvapausklubilla Päivälehden museossa keskustellaan kuvantekijöiden ilmaisunvapaudesta keskiviikkona 18. toukokuuta kello 17.30 alkaen. Suomen PEN:in johtokunnan jäsen ja toimittaja Ville Hänninen keskustelee aiheesta sarjakuvataiteilija Johanna Rojolan, kuvittaja Ville Tietäväisen ja pilapiirtäjä Jyrki Vainion kanssa. Tapahtuman aluksi kuullaan Ranskan kulttuuri-instituutin johtajan Jeannette Bougrabin keynote-puheenvuoro (kieli: englanti/ranska).

Ilmaisunvapausklubin ohessa on mahdollisuus tutustua Päivälehden museon pysyvään sananvapauden tilannetta maailmalla hahmottavaan näyttelyyn sekä 3.5. avautuneeseen lapsille suunnattuun Somecity – vapaus viestiä -näyttelyyn. Tilaisuuteen ja näyttelyyn on vapaa pääsy.

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuva on voimakas, kieli- ja kulttuurirajoja ylittävä työkalu, jonka lukemiseen ja luomiseen vaaditaan taitoa. Aivan erityisesti sitä vaatii pilakuva, joka tutkii ja kokeilee kulttuurisia rajoja sananvapaudesta ns. hyvän maun rajoihin. 2000-luvulla etenkin uskonnolliset pilakuvat ovat herättäneet voimakkaita reaktioita: tanskalaisen Jyllands-Postenin syyskuussa 2005 julkaisemien Muhammad-pilakuvien seuraukset olivat moninaisia ja koettelivat kansainvälistä diplomatiaa. Suomessa kohua herätti Kaltion julkaisema Ville Rannan sarjakuva, jossa käytiin läpi Muhammad-pilakuvajupakan vaiheita.

Väittely pilapiirroksista sai uudet mittasuhteet ranskalaisen Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen 7.1.2015 tehdyn tuhoisan terrori-iskun myötä. Lukuisat kansainväliset sarjakuvataiteilijat ottivat kantaa iskuun ja muistivat uhreja julkaisemalla kuvia. Suomalaisten sarjakuvataiteilijoiden reaktioista tapahtuneeseen koottiin muistonäyttely keväällä 2015, mutta näyttelyllä oli vaikeuksia löytää esityspaikkaa.

Keskustelu ei ole rajoittunut pilakuviin. Posti julkaisi viime syksynä tiedotteen, jossa esitettiin keväällä 2016 julkaistavaksi aiottu Sananvapaus-postimerkkisarja. Taiteilija Ville Tietäväisen suunnittelemissa merkeissä kuvataan Suomessa kiisteltyjä keskustelunaiheita polaaristen ääripäiden kautta. Huhtikuussa Posti ilmoitti, ettei se julkaise sarjaa negatiivisen palautteen vuoksi. Tietäväinen kertoi Ylen haastattelussa pettymyksestään Postin sananvapautta kaventavaan päätökseen ja että osa palautteesta on rasistisen trolliliikkeen masinoimaa.

 

Miten sananvapaus maassamme voi?

Millaisia haasteita kuvantekijät kohtaavan työssään taiteen- ja ilmaisunvapauden osalta?

Onko kuvantekijöiden ilmaisunvapaus kaventunut, ja mitä tilanteessa tulee tehdä?

Lämpimästi tervetuloa kuuntelemaan ja osallistumaan ajankohtaiseen keskusteluun!

Tapahtuma Facebookissa.

* * *

Aiheeseen liittyvää:

18.5.2015 Sananvapauskylä ei toteudu

9.5.2015: PEN-yhteisöt ympäri maailmaa tuomitsevat Charlie Hebdo -iskun

9.5.2015: Ville Hänninen: Kohti vapaampaa kuvaa

29.2.2012: Suomen PENin sananvapauspalkinto Ville Rannalle!

PEN Tiedotus