Jennifer Clement PEN:in johtoon

Jennifer Clement kirjailijoiden kansainvälisen sananvapausjärjestö PEN:in johtoon

15.10.2015

Kuva: Barbara Sibley

Kuva: Barbara Sibley

Kirjailijoiden kansainvälisen sananvapausjärjestö PEN:in 81. yleiskokousta vietetään parhaillaan Kanadan Québecissa. Maailman suurimmassa kirjailijakokouksessa järjestön uudeksi puheenjohtajaksi äänestettiin historiallisissa vaaleissa Meksikon PEN:in ehdokas, yhdysvaltalaislähtöinen Jennifer Clement, joka on ensimmäinen PEN:in johtoon valittu nainen. Yhteiskunnallisista, tyttöjen puolesta puhuvista romaaneistaan tunnettu Clement vieraili Suomessa Maailma kylässä -tapahtumassa toukokuussa 2014. Hänen teoksiaan julkaisee Suomessa Like. Jennifer Clement seuraa tehtävässään kanadalaiskirjailija John Ralston Saulia.

Äänestyksissä nähtiin myös suomalaisväriä. Kansainvälisen Naiskirjailijakomitean johtoon valittiin Suomen PEN:in entinen puheenjohtaja ja pitkäaikainen PEN-aktiivi Elisabeth Nordgren. Vangittujen kirjailijoiden komitean johtoon valittiin englantilais-intialainen Salil Tripathi. Tässä vaalissa koettiin myös dramatiikkaa, kun Tripathin vastaehdokas Teresa Todaa ei päästetty maahan – kuuden vuoden vankeustuomion kärsinyt pitkän linjan journalisti osallistui kokoukseen kotoaan Baskimaasta Skypen välityksellä.

Presidenttiehdokkaat Zeynep Oral, Turkki (vas.) & Vida Ognjenovic, Serbia (oik.) John Ralston Saulin ja Jennifer Clementin kanssa.

Presidenttiehdokkaat Zeynep Oral, Turkki (vas.) ja Vida Ognjenovic, Serbia (oik.) John Ralston Saulin ja Jennifer Clementin kanssa.

Kokouksessa käsiteltiin ajankohtaisia sananvapaus- ja ihmisoikeuskysymyksiä ja kuultiin mm. Etiopian PEN:in kestämättömästä tilanteesta. Maan hallitus ei ole myöntänyt kirjailijayhteisölle uutta toimilupaa, ja on ratsannut johtokunnan jäsenten koteja ja takavarikoinut dokumentteja. Ei ole varmuutta siitä, onko kokoukseen osallistuneiden kirjailijoiden turvallista palata kotimaahansa. Suomen PEN vetoaa Suomen lähetystöön Etiopiassa ja vaatii välitöntä tukea ja suojaa kirjoittajille, joille on taattava oikeus harjoittaa työtään ja kokoontua vapaasti.

PEN-perinteen mukaisesti Québecissa muistettiin kirjoittajia, jotka eivät voineet olla läsnä kokouksessa. PEN on kampanjoinut väsymättä saudi-arabialaisbloggari Raif Badawin puolesta, joka on tuomittu 10 vuoden vankeuteen ja 1 000 raipaniskuun demokratiaa puolustavista kirjoituksistaan. Badawin perhe osallistui Québecin kokoukseen ja vaimo Ensaf Haidar kiitti niin PEN:iä kuin Amnesty Internationalia järjestöjen kamppailusta miehensä vapauttamiseksi. Perhe asuu nykyään Québecissa, jossa Raif Badawille on luvattu nopeutettua turvapaikkakäsittelyä, mikäli hän vapautuu tuomiostaan.

Ranskankielisen Québecin hengessä 81. yleiskokouksessa juhlistettiin käännöksiä ja kongressissa julkaistiin kirjallisuuden kääntämistä ja kääntäjiä puolustava Québecin julkilausuma. Tilaisuuksia, joissa esiintyivät PEN-kirjailijat Margaret Atwoodista Yann Marteliin ja Jung Changista Joséphine Baconiin, vietettiin myös Québecin vastavalmistuneessa kirjallisuustalossa. Suomen PEN:iä Québecissä edustivat Elisabeth Nordgrenin ohella puheenjohtaja Sirpa Kähkönen, varapuheenjohtaja Marianne Bargum, toiminnanjohtaja Johanna Sillanpää sekä Kansainvälisen PEN:in johtokuntaan kuuluva Jarkko Tontti. Kokoukseen osallistuu yli 270 kirjoittajaa ympäri maailmaa. Kaiken kaikkiaan PEN:illä on 30 000 jäsentä ja 150 keskusta 100 maassa.

PEN Tiedotus