Suomen PEN Maailma kylässä -festivaaleilla

Larry Siems & Sananvapauskylä Maailma kylässä -festivaaleilla 23.–24.5.2015

Suomen PEN ja Amnesty Internationalin Suomen osasto tuovat toukokuussa Helsinkiin ajankohtaisen vieraan, kun  yhdysvaltalainen kirjailija-toimittaja Larry Siems saapuu Maailma kylässä -festivaaleille. Festivaaleilla järjestetään ensimmäistä kertaa sananvapautta edistävien järjestöjen Sananvapauskylä, jossa Suomen PEN on mukana.

Guantánamon ihmisoikeusrikkomukset ja verkkovalvonta

Kuva: Beowulf Sheenan / PEN America

Kuva: Beowulf Sheenan / PEN America

Ihmisoikeuksista aktiivisesti kirjoittava, Amerikan PEN:issä pitkään vaikuttanut kirjailija ja toimittaja Larry Siems esiintyy Maailma kylässä -festivaalin molempina päivinä:

  • La 23.5.2015 14.40–15.00 Amazon-lava (Tietojen kerääminen, NSA ja Snowden)
  • La 23.5.2015 16.10–16.40 Taiga-lava (Stop Torture – Guantánamon vangin tarina)
  • Su 24.5.2015 15.00–15.20 Amazon-lava (Guantánamon päiväkirja)

Siemsin teos Guantánamon päiväkirja (Like 2015) kertoo ilman oikeudenkäyntiä jo 12 vuotta sitten Guantánamoon suljetun Mohamedou Ould Slahin karmaisevan tarinan. Yhdysvaltojen ylläpitämä vankileiri Kuuban Guantánamo Bayssa on verinen tahra maan maineelle. Raportit kertovat Bushin terrorismin vastaisen sodan vankien epäinhimillisestä kohtelusta ja kidutuksesta, jota Siemsin taltioima Mohamedou Slahin päiväkirja dokumentoi paljastavasti.

Susanna Mehtonen Amnesty Internationalin Suomen osastolta keskustelee Larry Siemsin kanssa lauantaina Taiga-lavalla – Amnestyn kidutuksen vastainen Stop Torture -kampanja vaatii Guantánamon sulkemista. Sunnuntaina Guantánamon päiväkirja ja ihmisoikeuskysymykset ovat tapetilla Amazon-lavalla, jolloin Larry Siemsiä haastattelee Suomen PEN:in Iida Simes.

Siems ottaa Helsingissä kantaa myös muun muassa NSA:n harjoittamaan tiedusteluun ja Edward Snowdenin tietovuotojen merkitykseen. Amazon-lavalla kuullaan lauantaina, miten Snowdenin paljastukset koskettavat tavallisia ihmisiä. Onko sillä väliä, jos joku pääsee käsiksi sähköpostitietoihimme? Kuka voisi olla kiinnostunut ostamaan valtavat määrät seurantatietoja valtioilta tai yksityisiltä tiedusteluorganisaatioilta?

Minä olen Charlie -näyttely Sananvapauskylässä

sananvapauskyla¦ê-fi_web

Suomen PEN ja muut sananvapautta edistävät järjestöt kertovat toiminnastaan festivaalivieraille ja nostetavat esiin ajankohtaisia ilmaisuvapauden kysymyksiä Sananvapauskylässä. Suomen PEN esittelee etenkin kansainvälisen Vangittujen kirjailijoiden komitean sananvapaustyötä festivaalin tämän vuoden kohdealueilla Afrikassa ja Lähi-idässä ja vetoaa vangittujen kirjoittajien puolesta. Sananvapauskylässä nähdään myös Minä olen Charlie -näyttely, joka tuodaan kylään yhteistyössä Suomen sarjakuvaseuran kanssa, sekä Suomen PEN:inkin palkitseman sarjakuvataiteilija Ville Rannan töitä.

Minä olen Charlie -näyttelyssä suomalaiset sarjakuva- ja pilapiirtäjät kunnioittavat surmattuja pilapiirtäjiä niin kuin parhaiten taitavat – piirtämällä. Näyttely herätti kohua aiemmin keväällä, kun sen esittäminen kiellettiin Helsingissä kolmessa eri kohteessa kiinteistöjen omistajien toimesta. Sananvapausnäyttelyn kieltäminen on Suomen olosuhteissa poikkeuksellista, ja kieltotoimenpiteitä seuranneessa keskustelussa on harhauduttu kauas asian ytimestä: sananvapaudesta ihmisoikeutena, jota kaikilla tulee olla oikeus käyttää turvallisesti. Sananvapauskylän näyttelyllä osoitetaan tukea ilmaisunvapauttaan harjoittaville taiteilijoille ja toimittajille ympäri maailmaa, rohkaistaan vapaaseen ilmaisuun ja muistutetaan, että sensuurilla ei ole sijaa vapaassa, demokraattisessa yhteiskunnassa.

Lue Sananvapauskylän virallinen tiedote ”Onko sana vapaa? Sananvapauskylässä juhlitaan sanomisen vapautta” (julk. Kansainvälisenä lehdistönvapauden päivänä 3.5.2015).

Sananvapauskylän ovat rakentaneet Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti, Suomen Journalistiliitto, Suomen PEN, Toimittajat ilman rajoja, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Electronic Frontier Finland – Effi ry sekä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin koulutusohjelma.

Keskustelut Larry Siemsin kanssa käydään englanniksi. Amazon-lava sijaitsee Helsingin Rautatietorilla Maailman kirjat -teltan (osasto R506) vieressä. Taiga-lava sijaitsee Kaisaniemen puiston suihkulähteen ja Kansallisteatterin välissä. Sananvapauskylä Mahdollisuuksien tori -teltassa (osasto C262) Kaisaniemen puiston kentällä. Katso tarkemmat sijaintiohjeet Maailma kylässä -festivaalien sivuilta. Maailma kylässä -festivaali on ilmainen ja ikärajaton tapahtuma. Osastot avoinna la 23.5. klo 11–20 ja su 24.5. klo 11–18. Osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa tägillä #sananvapaus.

Tiedustelut:

Larry Siemsin haastattelupyynnöt: Iida Simes, Suomen PEN:in johtokunta/Vangittujen kirjailijoiden komitea, iida.simes@gmail.com, +358 44 2063 426

Suomen PEN Sananvapauskylässä: Johanna Sillanpää, Suomen PEN:in toiminnanjohtaja, pentiedotus@gmail.com, +358 40 2171 280

PEN Tiedotus