Vapaassa sanassa Kansainvälisen äidinkielen päivän merkityksestä

Mojibur Doftori: Kansainvälisen äidinkielen päivän kulttuurisesta merkityksestä

 

Kansainvälistä äidinkielen päivää vietettiin 21. helmikuuta. Kansainvälisen PEN:in sivuilla kerrotaan UNESCO:n tuella Kenian, Serbian, Haitin ja Nigerian PEN-keskusten kanssa toteutettavasta hankkeesta, joka tähtää omalla äidinkielellä julkaistun vähemmistökielisen kirjallisuuden lisäämiseen kyseissä maissa. Sivuilta voi lukea myös muiden PEN-keskusten Kansainväiseen äidinkielen päivään liittyvistä projekteista ja tapahtumista.

PEN mother language day

Tiesitkö, että Kansainvälisen äidinkielen päivän juuret ovat Bangladeshissa ja opiskelijoiden käynnistämässä kieliliikkeessä, jonka myötä Bangladesh lopulta itsenäistyi? Mojibur Doftori avaa ”kielellistä ja kulttuurista monimuotoisuutta ja monikielisyyden merkitystä maailmassa” juhlistavan päivän traagistakin historiaa sekä kielen merkitystä kansallisen identiteetin luomisessa Suomen PEN:in Vapaa sana -sarjassa.

Kasvatustieteiden asiantuntijana Mojibur Doftori käsittelee tekstissään myös päivän erityisteemaa, joka vuonna 2016 on äidinkielen opetuksen merkitys lapsen peruskoulutuksessa.  ”Monet maailman konflikteista nykyään johtuvat suoraan tai epäsuorasti eroavaisuuksista peruskoulutuksessa ja erityisesti monikielisten ja -kulttuuristen opetusmahdollisuuksien puutteesta”, Doftori toteaa artikkelissaan Kansainvälisen äidinkielen päivä kulttuurisesta merkityksestä.

PEN Tiedotus