Liu Xiaobo

Vuoden 2010 Nobelin rauhanpalkinnon saajan ja Independent Chinese PEN Centerin puheenjohtajan Liu Xiaobon kirjallinen tuotanto painottuu filosofiaan ja yhteiskunnallisiin tutkielmiin.

Teoksillaan Critique on Choice (1987), Aesthetics and Human Freedom (1988) ja Myths on Metaphysics (1989) Liu alkoi saada nimeä akateemisissa piireissä. Myöhemmissä teoksissaan Liu on keskittynyt yhteiskunta-analyysiin ja -kritiikkiin: To The Nation that Lies to His Conscience (2002), The Future of Free China in Our Life (2005), A Single Blade and Toxic Sword: Critique on Contemporary Chinese Nationalism (2006), Sinking of Big Country: Memorandum to China (2009).

Runoja Liu Xiaobo on kirjoittanut koko ikänsä. Kiinnostus moderniin runouteen saattoi hänet yhteen myös vaimonsa runoilija Liu Xian kanssa.  Kun Liu Xiaobolle myönnettiin PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write –kirjallisuuspalkinto vuonna 2009, Liu Xia kuvasi miestään: ”Minun silmissäni hän on aina ollut ujo ja uuttera runoilija”. Liu Xiaobon ja Liu Xian valitut runot  on julkaistu englanniksi  vuonna 2000 (Hong Kong Xiafeier International Publishing Ltd).  PEN American Centerin nettisivuilla on julkaistu Liu Xiaobon uudempia runoja ja kuunneltavissa on myös äänitteitä, joilla Paul Auster, Edward Albee, Don DeLillo ja E.L. Doctorow lukevat Liu Xiaobon vankilassa kirjoittamia ja vaimolleen omistamia runoja.

Lauri Otonkoski

Liu Xiaobo

Xialle

YKSI KIRJE RIITTÄÄ

yksi kirje riittää
viemään yli rajan
ja kohtaamaan sinun puheesi

kun tuuli kulkee ohi
yö kirjoittaa omalla verellään
salaisen säkeen
joka muistuttaa minulle
että jokainen sana on viimeinen

jää sinun sisälläsi
sulaa tulen myytiksi
teloittajan silmissä
raivo kiteytyy kiveksi

odottamatta kahdet rautakiskot
limittyvät yhteen
yöperhosten lepatus
lampun valoa vasten, ikuinen ele
joka jäljentää sinun varjosi

englannin kielestä suomentanut Lauri Otonkoski

PEN Tiedotus