Vainottujen kirjailijoiden komitea

PEN:in edustajat raportoivat ympäri maailmaa tapahtuvista kirjailijoiden ja toimittajien murhista, kidutuksista, katoamisista, pahoinpitelyistä, uhkailuista ja muista kirjallisen maailman toimijoihin kohdistuvista ongelmista. PEN ottaa kantaa näitä epäkohtia vastaan ja nostaa niitä julkiseen keskusteluun. Suomen PEN vetoaa viranomaisiin ja tiedotusvälineisiin, jotta tilanne kohenisi.

2000-luvulla Vainottujen kirjailijoiden komitean tiedossa on vuosittain ollut noin 900 kirjailijaan kohdistuvaa rikkomusta. Työnsä takia vuosittain tapetaan kymmeniä kirjailijoita ja toimittajia. Kirjoitustensa takia pidätettyjä on yli sata vuodessa. Yksi keino mitata minkä tahansa yhteiskunnan avoimuutta ja oikeudenmukaisuutta onkin tutkia kuinka sen lehdistöön suhtaudutaan. Tutustu Kansainvälisen PEN:in vangittujen ja vainottujen kirjoittajien caselisteihin täällä.

Kunniajäsenet

PEN-keskusten Vainottujen kirjailijoiden komiteoilla on adoptiovankeja eli kunniajäseniä (Honorary Members). Suomen PEN:illä on neljä tällaista kunniajäsentä: Aron Atabek (vangittu 2006), Dawit Isaak (vangittu 2001), Uladzimir Njakljaeu (vapautettu 2013, lyhyitä pidätyksiä 2017) ja Nasrin Sotoudeh (vapautettu 2013, vangittu uudelleen kesäkuussa 2018). Voit vedota vangittujen kunniajäsenten puolesta verkossa klikkaamalla yo. linkkejä tai vierailemalla Vetoa-sivulla, jonne nostetaan myös Suomen PEN:in muut ajankohtaiset vetoomukset. Voit tukea sananvapautensa harjoittamisen vuoksi vainottuja kirjailijoita osallistumalla myös Kansainvälisen PEN:in Rapid Action -verkoston työhön.

Artikkelikuva: Vangittujen kirjailijoiden komiteoiden toimintaan keskittyvässä ryhmäkeskustelussa keskusteltiin PENin turvaresidenssitoiminnasta eri Pohjoismaissa. Kuva pohjoismais-virolaisesta PEN-kokouksesta Helsingissä 2016.

Yhteystiedot

Komitean puheenjohtajina toimivat Iida Simes ja Janne Huuskonen.
wipc(at)suomenpen.fi