Pohjoismaiden PEN-keskusten puheenjohtajat vetoavat Valko-Venäjän ihmisoikeuksien ja ihmisoikeusaktivistien puolesta

Writers at Risk / Kannanotto / Vetoomus / Suomen PEN / 2024

Valko-Venäjällä on parlamenttivaalit tänään 25. helmikuuta 2024. Oikeat vaalit ne eivät ole – oppositio on käytännössä kielletty, ja vaalit järjestetään ilman demokraattisen prosessin vähimmäisvaatimuksia.

Maata vuodesta 1994 lähtien hallinnut Aljaksandr Lukašenka on jättänyt perustuslain huomiotta. Hän ei voittanut vuoden 2020 presidentinvaaleja, ja manipuloidut vaalitulokset johtivat suuriin mielenosoituksiin ja niitä seuranneisiin joukkopidätyksiin. Oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja pakotettiin maanpakoon. Nyt hän vaatii boikotoimaan sunnuntain parlamenttivaaleja ja luonnehtii niitä ”rituaaliksi vailla merkitystä ja oikeudenmukaisuutta”.

Valko-Venäjän diktatuuri toimii Ukrainan sodan varjossa.Maahan kohdistuu kasvavaa painetta Venäjältä kielen ja kulttuurin venäläistämisen myötä. Valkovenäläisen ihmisoikeusjärjestö Viasnan mukaan maassa oli tämän vuoden helmikuussa 1 424 poliittista vankia. Heistä 158 on taiteilijoita ja kulttuurityöntekijöitä.

Kiellettyjen kirjojen luettelo maassa kasvaa edelleen. Jo 39 nimekettä ja julkaisua on takavarikoitu sillä verukkeella, että ne ovat ekstremistisiä. Riippumattomat järjestöt on lakkautettu, ja kustantajilla sekä kirjakauppiailla on oltava toimilupa. Jopa yksityiskodeissa on kiellettyä pitää hallussa ekstremistisisksi kutsuttuja kirjoja. Hallinto vainosi ja vangitsi ensin vuoden 2020 vaalien vastaisen kapinan johtajia ja avainhenkilöitä, minkä jälkeen vainottiin mielenosoituksiin osallistuneita. Nyt hallinto ahdistelee heidän perheitään. Sorron seurauksena sadat tuhannet ihmiset ovat paenneet maasta.

Maanpaossa eläviltä valkovenäläisiltä on evätty mahdollisuus uusia passinsa Valko-Venäjän rajojen ulkopuolella, mutta heitä uhkaa vankeustuomio ja vaino, jos he palaavat Valko-Venäjälle.

Sananvapausjärjestö PENin Valko-Venäjän keskus toimii tällä hetkellä maanpaossa Varsovassa ja tekee tiivistä yhteistyötä Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan PEN-keskusten kanssa.

Olemme erittäin huolissamme niiden monien kirjailijoiden kohtalosta, jotka ovat nyt vankiloissa ja työleireillä Valko-Venäjällä. Tässä nostamme esiin viisi poliittista vankia, jotka kaikki ovat kirjailijoita:

  • Ales Bialiatski sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2022. Hän on ollut useita kertoja vangittuna sen jälkeen, kun hän järjesti rauhanomaisen mielenosoitusmarssin vuonna 1988. Hänet tuomittiin farssina pidetyssä oikeudenkäynnissä viime vuoden maaliskuussa 10 vuodeksi vankeuteen. Nyt hän kärsii tuomiotaan Horkin rangaistuslaitoksessa numero 5.
  • Kaciarina Andrejeva on toimittaja ja kirjoittanut kirjan Belarusian Donbas, joka dokumentoi Valko-Venäjän osallisuutta taisteluihin Ukrainan Donbasissa. Valvo-Venäjän viranomaiset leimasivat kirjan nopeasti ekstremistiseksi. Heinäkuussa 2022 hänet tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen, ja hän kärsii tuomiotaan vankileirillä nro 4 Gomelissa.
  • Tacciana Vadalazskaja on sosiologi ja kirjailija. Maaliskuussa 2022 hän haki lupaa matkustaa Liettuaan saamaan hoitoa, mutta hänet pidätettiin, häntä syytettiin rauhan häiritsemisestä ja hänet tuomittiin saman vuoden kesäkuussa kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Siitä lähtien hän on ollut Brestin avoimessa rangaistuslaitoksessa nro 1.
  • Uladzimir Mackiewicz on filosofi, esseisti ja televisiojuontaja. Hän on julkaissut useita hallintoa kritisoivia kirjoja. Hänet pidätettiin elokuussa 2021, ja siitä lähtien hän on ollut vangittuna. Kesäkuussa 2022 hänet tuomittiin suljettujen ovien takana käydyssä oikeudenkäynnissä viideksi vuodeksi vankeuteen tiukasti vartioidulla vankileirillä. Hän kärsii tuomiotaan Mahiljoun vankilassa nro 4.
  • Maksim Znak toimi Svjatlana Tsihanouskajan asianajajana vuoden 2020 vaalien aikaan, ja Znak pidätettiin pian sen jälkeen. Häntä syytettiin kansallisen turvallisuuden vahingoittamisesta ja salaliitosta valtiota vastaan. Hänet tuomittiin 10 vuodeksi suljetulle vankileirille, mutta hän on onnistunut kirjoittamaan. Hänen kirjansa Zekamerone on käännetty useille kielille. Viime vuoden helmikuusta lähtien Znakilta on evätty kaikki yhteydenpito myös omaan perheeseensä ja asianajajaansa. Hän on vangittuna Vitban rangaistuslaitoksessa nro 3.

Valko-Venäjällä 25. helmikuuta 2024 pidettäviin vaaleihin ja erityisesti kaikkien poliittisten vankien tilanteeseen on kiinnitettävä enemmän kansainvälistä huomiota. Lisäksi Valko-Venäjän viranomaisia on painostettava enemmän ja heitä on vaadittava lopettamaan sananvapauden ja perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien loukkaaminen.

Me allekirjoittaneet järjestöt vetoamme Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan ulkoministereihin, jotta he

  • varmistavat valkovenäläisille passi- ja oleskelulupamenettelyn, joka ei rajoita maanpaossa olevien valkovenäläisten mahdollisuuksia olla turvassa kotimaansa ulkopuolella.
  • vaatisivar Bialiatskin, Andrejevan, Vadalazskajan, Mackieviczin, Znakin ja muiden Valko-Venäjän poliittisten vankien vapauttamiseksi välittömästi.

Suomen PEN, puheenjohtaja Peter Mickwitz
Norjan PEN, puheenjohtaja Ann-Magrit Austenå
Ruotsin PEN, puheenjohtaja Kerstin Almegår
Tanskan PEN, puheenjohtaja Cathrine Hasse

PEN Tiedotus