Afganistanissa vallitsevat hengenvaaralliset olosuhteet

Writers at Risk / Kannanotto / Vetoomus / Suomen PEN / 2021

Tilanne Afganistanissa on katastrofaalinen. Maassa ihmisoikeuksien puolesta työskennelleet elävät juuri nyt uhkaavassa tilanteessa ja Taliban-liikettä kritisoivat henkilöt ovat välittömässä hengenvaarassa. Nämä ihmiset pitää pelastaa välittömästi.

On tullut ilmi, että kirjailijoiden ja toimittajien vaino on jo maassa alkanut. Jo ennen Kabulin valtaamista, ainakin kaksi Afganistanin PEN:in jäsentä on tapettu. Yksi heistä on runoilija Abdullah Atefi ja toinen Dawa Khan Menapal, joka työskenteli aikaisemman hallituksen tiedottajana. UNESCON mukaan ainakin seitsemän toimittajaa on tapettu Afganistanissa tänä vuonna. Viimeisten viikkojen aikana kymmenet toimittajat ovat paenneet muualta maasta Kabuliin hakeakseen turvaa. Mediassa, taiteen ja sananvapauden parissa työskentelevät ovat myös uhattuina.

Siviiliväestön tilanne on kaikkein tukalin. Naiset sulkeutuvat koteihinsa, tytöt polttavat koulutodistuksiaan peläten kostotoimia ja ihmiset sulloutuvat rajanylityspaikoille. Joissakin osissa maata on pulaa vedestä ja ruoasta.

Suomen PEN vaatii, että Suomi ja kansainvälinen yhteisö aloittavat välittömät toimet pelastaakseen ihmiset, mukaan luettuna paikalliset ihmisoikeusaktivistit, jotka ovat uhan alla tai välittömässä hengenvaarassa Afganistanissa. Vaadimme myös Taliban-hallinnon painostamista ihmisoikeuksien ja sananvapauden palauttamiseksi.

Suomen PEN – Finlands PEN ry

PEN Tiedotus