Avoin kirje tasavallan presidentti Sauli Niinistölle

Arvoisa tasavallan presidentti Sauli Niinistö,

Me, kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PEN:in johtokunta, osoitamme avoimen kirjeemme teille juuri tänään kahdesta tärkeästä syystä. Tänään on kulunut 100 päivää siitä, kun ukrainalainen elokuvaohjaaja ja kirjoittaja Oleg Sentsov antoi henkensä pantiksi ja ryhtyi sanoista tekoihin aloittaen nälkälakon vankeudessa Venäjällä. Hän vaatii nälkälakollaan itsensä kaltaisten Venäjälle vangittujen ukrainalaisten laittomien vankien vapauttamista.

Kirjoitamme teille tänään, koska olette tapaamassa huomenna 22. elokuuta Venäjän presidentti Vladimir Putinin, nyt Sotsissa. On kulunut vain kuukausi tapaamisestanne Helsingissä – olette onnistuneet luomaan hyvän suhteen Vladimir Putinin kanssa. Teillä on nyt hyvä pelipaikka vedota Oleg Sentsovin välittömän vapauttamisen ja syytteiden kumoamisen puolesta.

Kansainvälinen PEN, joka on seurannut Sentsovin tapausta vangitsemisesta lähtien, on vakuuttunut siitä, että Oleg Sentsov pidätettiin 11.5.2014 Krimin valtausta koskevien mielipiteittensä takia, toisin sanoen rauhanomaisen sananvapautensa harjoittamisen vuoksi. Oikeusprosessi ei ollut reilu eikä kansainvälisen oikeuden mukainen. Yksi todistaja on myös perunut lausuntonsa oikeudenkäynnin jälkeen. Oleg Sentsov tuomittiin kohtuuttomaan 20 vuoden vankeusrangaistuksen 15.8.2015 huterin perustein. Syytteet terrorismin tukemisesta ovat tekaistuja. Sentsovin on lisäksi raportoitu joutuneen kidutuksen kohteeksi, häntä on pahoinpidelty vankeudessa, hänet on siirretty mahdollisimman kauas perheestään ja hän kertoo yhä tulevansa jatkuvan kiusaamisen ja kaltoin kohtelun uhriksi.

Suomen PEN on työskennellyt yhdessä mm. PEN American ja Kansainvälisen PEN:in kanssa Oleg Sentsovin vapauttamiseksi. Järjestimme kesällä Trumpin ja Putinin vierailun aikana tapahtuman, jossa vetosimme Sentsovin puolesta. Tapahtumassa puhuivat muun muassa Sofi Oksanen ja Sirpa Kähkönen ja se sai medianäkyvyyttä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Tänään useissa PEN-keskuksissa, kuten Lontoossa, on toimitettu PEN:in jäsenten tervehdyksiä Oleg Sentsoville Venäjän lähetystöihin. Me olemme jo vedonneet lähetystöihin ja Venäjän viranomaisiin. Sadat suomalaiset ovat allekirjoittaneet vetoomuksemme Oleg Sentsovin vapauttamisen puolesta. Nyt suuntaamme tervehdyksemme teille, arvoisa tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Vetoamme teihin, että käytätte hyväksenne tämän mahdollisuuden puolustaa ilmaisunvapautta, ihmisoikeuksia, demokratiaa ja rauhaa. Tänään on Sentsovin nälkälakon 100. päivä ja mies on huonossa kunnossa, aikaa ei siis ole hukattavaksi enää hetkeäkään

21. elokuuta 2018

Suomen PEN:in johtokunta

PEN Tiedotus