Jarkko Tontti Suomen PENin puheenjohtajaksi

Kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PEN valitsi vuosikokouksessaan 23.2.2011 Jarkko Tontin uudeksi puheenjohtajakseen. Tontti on kirjailija, runoilija ja lakimies, joka on julkaissut lyriikan ja proosan lisäksi esseitä, kolumneja, kuunnelmia ja kirjallisuuskritiikkiä. Hän on toiminut vuodesta 2009 PENin varapuheenjohtajana. Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin johtokunnan jäsen, kirjailija Markus Nummi. Uusiksi jäseniksi valittiin Leena Parkkinen ja Marianne Bargum. Johtokunnassa jatkavat Iida Simes, Vilja-Tuulia Huotarinen, Jukka Koskelainen, Tiina Lehtoranta ja Mikael Brygger.

Tontti totesi kokouksessa, että päivä, jona PEN voidaan lakkauttaa tarpeettomana, ei ole vielä näkyvissä. Suuressa osassa maapalloa sananvapausongelmat ovat jokapäiväisiä. Autoritaariset hallitukset vainoavat kiinalaisen Liu Xiaobon kaltaisia kirjailijoita ja toimittajia kaikkialla maailmassa; ihmisiä pahoinpidellään ja vangitaan heidän kirjoitustensa takia. Unkarin medialaki osoittaa, ettei edes Euroopan unionin alueella ole takeita sananvapauden säilymisestä.

Myöskään Suomen tilanne ei ole ongelmaton. Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa useita tuomioita sananvapaustapauksissa. Kun perusoikeuksia punnitaan suomalaisissa tuomioistuimissa, vaaka kallistuu toistuvasti yksityisyyden suojan ja muiden rajoitusten voitoksi sananvapauden kustannuksella. Arkaainen jumalanpilkkakriminalisointi pitää vihdoin poistaa lainsäädännöstä. Vaikka vihapuhetta ei suojaa mikään ihmisoikeussopimus, sananvapautta rajoittavat kriminalisoinnit pitää rajata ääritapauksiin. Kuinka voimme vaatia sananvapautta kuohuvaan arabimaailmaan tai Kiinaan, jos omat asiat eivät ole kunnossa, Tontti kysyy.

Suomen PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden sananvapausjärjestö. Se on osa PEN Internationalia, yli sadassa maassa toimivaa globaalia järjestöä, joka edistää kirjallisuutta ja puolustaa sananvapautta kaikkialla maailmassa.

Lisätietoja

Jarkko Tontti

+358400784313

PEN Tiedotus