Matka Vienan Karjalaan 21.-24.9.2010

NKK:N MATKA VIENAN KARJALAAN 21.-24.9.2010

Kuva Jyrki NisonenNaiskirjailijakomitea päätti järjestää yhdessä kuhmolaisen Juminkeko-säätiön kanssa sananvapauden teemoja käsittelevän matkan Vienan Karjalaan.

Ohjelmaan sisällytettiin runoesityksiä suomalaisten ja karjalaisten runoilijoiden toimesta. Juminkeko-säätiö on tehnyt vuosikymmenten ajan Vienan Karjalan kylien elvytystyötä ja kulttuurivaihtoa. Sirpa ja Markku Nieminen lähtivät mukaan oppaiksi ja autonkuljettajiksi.

Paikan päällä kierrettiin Vuokkiniemellä, Uhtualla ja Haikolassa. Tärkeimpiä sananvapauden kysymyksiä Vienan Karjalassa on tällä hetkellä oman kielen opetus kouluissa. Tasa-arvo näkyy paperilla mutta ei aina käytännössä. Vierailu Karjalan kansankirjailijan Ortjo Stepanovin kotikylässä valotti historiaa: Ortjo Stepanov pyrki jatkuvasti edistämään karjalan kielen merkitystä ja puhumaan sananvapauden puolesta. Hän ujutti kirjoihinsa poliittisia keskusteluja, sillä kaunokirjallisuudella ei neuvostoaikana ollut samanlaista sensuuria kuin muulla painetulla sanalla.

Nyt runoilijaporukkaa majoitti Ortjon poika, Miihkali Stepanov, jonka omiakin  runoja saatiin kuulla. Hän on asettunut Haikolaan ja toimii kylän elvytystyössä.  Jokaisessa kylässä oli tilaisuus, jossa tavattiin paikallisia. Runoja luettiin puolin ja toisin, ja keskustelu runouden mahdollisuuksista virtasi. Tavattuja runoilijoita olivat mm. Puavila Lesonen (Venehjärveltä), Ilmi Bogdanova (Latvajärveltä), Valentina Saburova (Uhtuan kansanteatterin ohjaaja). Vienan Karjalassa elää lukuisia runon kirjoittajia ja/tai runonlaulun perinteen jatkajia, jotka haluavat säilyttää oman kielensä ja mielensä kaukana isommista kaupungeista, hankalien kulkuyhteyksien takana.

Matkaa tukivat Taiteen keskustoimikunta, Suomen PEN ja Juminkeko-säätiö. Osa matkoista Kuhmoon sekä osa majoitus- ja ruokailukuluista jäivät seurueen itse maksettaviksi. Esiintymispalkkioita ei ollut.

Vienan Karjalan kirjoittajien tilanteeseen tutustuivat NKK:n jäsenet Vilja-Tuulia Huotarinen, Juuli Niemi, Ville Hytönen, Johanna Venho. Lisäksi seurueeseen kuului valokuvaaja Jyrki Nisonen. Matkasta kirjoitettiin juttu Kirjailija- ja Hiidenkivi-lehtiin.

PEN Tiedotus