PEN-keskusteluilta 22.11.2018

Suomen PEN järjestää keskusteluillan torstaina 22.11.2018 klo 18.30-20.00
Rikhardinkadun kirjastossa Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki

Maailman muutoksesta keskustelemassa Ulkoministeriön ihmisoikeussuurlähettiläs Rauno Merisaari, YLEn Ulkolinjan toimittaja Pertti Pesonen ja Ulkoministeriön kiertävä suurlähettiläs Etelä-Aasiassa Harri Kämäräinen. Keskustelua moderoi PENin varapuheenjohtaja Veera Tyhtilä.

Tilaisuus on osa R.E.A.D –lukudraamafestivaalia. Festivaali järjestää viisi lukutilaisuutta. PEN –keskustelun pyrkimys on kertoa, millainen on se maailma, jota kirjoittajat käsittelevät poliittisissa teoksissaan.

Kyseisen illan teos on kosovolaisen kyynikon Jeton Nezirajin kirjoittama: näytelmä, jossa on neljä näyttelijää, joitakin sikoja, joitakin lehmiä, joitakin hevosia, pääministeri, ja Milka-lehmä ja joitain paikallisia ja kansainvälisiä tarkastajia.

Näytelmä luetaan samassa tilassa ennen keskustelua klo 17.30-18.30.

Koko festivaalin ohjelma: http://theatrecollective.com/wp/r-e-a-d-5-reading-european-drama-festival-19-22-11-2018/

Paneelikeskustelun osallistujat:

Rauno Merisaari on ihmisoikeuksien ja demokratian suurlähettiläs ja Suomen ulkoministeriön johtava asiantuntija, joka vastaa hallituksen kansainvälisestä demokratian edistämispolitiikasta. Merisaari on ollut kehitysyhteistyöministerin kehitysyhteistyövaliokunnan päällikkö, ihmisoikeusasioista vastaava neuvonantaja ja suomen YK-liiton pääsihteeri. Hän uskoo, että EU: n on pysyttävä korkeassa asemassa kansainvälisessä ihmisoikeuspolitiikassa, ja tämä edellyttää entistä parempaa johdonmukaisuutta ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien suhteen.

Harri Kämäräinen aloitti työnsä Suomen Ulkoministeriön palveluksessa vuonna 1987. Sen jälkeen tiet ovat vieneet Neuvostoliiton ja Venäjän kaupan kautta Puolaan, Latviaan, Etyj-edustustoon Wieniin, Nato-edustustoon Brysseliin ja EU-tehtäviin Etelä-Kaukasiassa. Ennen muuttoaan Iraniin suurlähettilääksi hän työskenteli Etyj-sihteeristön konfliktinestokeskuksessa Wienissä ja sen jälkeen Itä-Eurooppa- ja Keski-Aasia -yksikön päällikkönä Helsingissä. Nyt Kämäräinen työskentelee Eteläisen Aasian yksikössä johtavana asiantuntijana.

Pertti Pesonen on YLE:n Ulkolinjan toimittaja. Hän on tehnyt noin 50 dokumenttia eri puolilta maailmaa, erityisesti Espanjasta, Lähi-Idästä ja Latinalaisesta Amerikasta. Ulkolinjalla hän on työskennellyt vuodesta 2000 asti, mitä ennen hän oli Yleisradion tv-uutisten ulkomaantoimittaja alkaen vuodesta 1986. Pesosen erityisiä mielenkiinnon kohteita ovat Lähi-Itä ja Latinalainen Amerikka, erityisesti Venezuela, josta hän on tehnyt viisi dokumenttia vuodesta 2004 lähtien. Näistä viimeisin, Pako tuhotusta maasta, oli ehdokkaana vuoden 2018 parhaaksi dokumentiksi Prix Europa –kilpailussa.

Pesonen pyrkii dokumenteissaan kertomaan ihmisyydestä ja siitä, miten poliittiset päätökset näkyvät niiden ihmisten elämässä, joilla ei ole valtaa eikä voimaa vaikuttaa päätöksiin. Ne ovat tarinoita ihmisten arjesta, eri puolilta maailmaa.


Kuva Kata Laurikainen

PEN Tiedotus