PEN-yhteisöt ympäri maailmaa tuomitsevat Charlie Hebdo -iskun

#JeSuisCharlie #CharlieHebdo

#JeSuisCharlie #CharlieHebdo

Tiistaina 7. tammikuuta Suomen PENin johtokunta kokoontui postittamaan vuosikokouskutsuja jäsenilleen. Ilmeet olivat vakavia ja tunnelma raskas. Tieto ranskalaisen Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen kohdistuneesta veriteosta järkytti syvästi. Viestejä vaihdettiin tiiviisti myös eri maiden PEN-keskusten välillä.

49. PEN-keskusta ympäri maailmaa yhtyi Kansainvälinen PENin tiedotteeseen, jossa 12 henkeä ja useita loukkaantuneita vaatinut raakalaismainen teko tuomitaan Euroopassa ennen näkemättömänä iskuna sananvapautta vastaan. PEN kehottaa kaikkia hallituksia ja uskonnollisia johtajia sitoutumaan entistä vahvemmin lehdistövapauteen sekä turvaamaan sananvapautta perustavanlaatuisena ihmisoikeutena. Lausunnossaan Kansainvälisen PENin puheenjohtaja John Ralston Saul osoittaa solidaarisuutta toimittajille Ranskassa ja ympäri maailmaa.

Suomen PENin puheenjohtaja Sirpa Kähkönen kommentoi iskua tuoreeltaan:

”Suomen PEN suree ranskalaislehti Charlie Hebdon toimitukseen tehdyssä iskussa menehtyneitä ja haavoittuneita. Ilmaisunvapauden rajat tulee piirtää sanoilla, keskusteluilla, väittelyillä – ei aseilla ja veriteoilla.”

Kommentti nostettiin myös kansainväliseen tiedotteeseen, samoin kuin Sofi Oksasen, Suomen PENin jäsenen, kannanotto tapahtuneesta.

Kynttilämielenosoitus 8.1.15

Kuva: Sirpa Kähkönen

PENin jäsenet ovat esiintyneet mediassa ja keskustelleet tapahtuneesta ahkerasti niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Sirpa Kähkönen on edustanut PENiä seuraavissa medioissa:

Suomen PENin pj: Sananvapaus on vastuullinen asia ja siitä pitää puhua koko ajan. Puheen päivä, Yle Puhe, 8.1.2015

Är yttrandefriheten hotad? Dagens debatt, Slaget efter tolv, Yle Vega, 8.1.2015

Kuinka terävä ase kynä on? Ylen ykkösaamun sananvapausraati, Yle Radio 1, 9.1.2015

Suomalaistaiteilijat Ranskan iskusta: Emme vaikene. Helsingin Sanomat 9.1.2015

Suomen PEN osallistui myös keskiviikkona 8. tammikuuta ARX-Antirasismi X -verkoston järjestämään kynttilämielenosoitukseen Ranskan lähetystön edessä.

”Hiljainen hetki Ranskan suurlähetystöllä. Lauloimme yhdessä Where have all the flowers gone. Liekit lepattivat tammikuun tuulessa”, Kähkönen kirjoittaa.

PEN Tiedotus