Pietarsaaresta Safe Haven -kaupunki kirjoittajille?

Helsinki sai ensimmäisen turvakaupunkitaiteilijan – toiminnasta keskustellaan tällä viikolla Helsingissä ja Pietarsaaressa

jowan safadi 2Helsingin kaupunginvaltuusto teki viime vuoden puolella päätöksen Safe Haven -turvaresidenssitoiminnan käynnistämisestä. Nyt kaupunki on saanut ensimmäisen residenssitaiteilijan: palestiinalainen muusikko Jowan Safadi on saapunut HIAP:in Suomenlinnan residenssiin 3 kuukaudeksi. Safe Haveniä rahoittaa Helsingin kaupunki, mutta koordinaatiosta vastaavat Helsinki International Artist Programme ja Perpetuum Mobile. Jowanin ja Perpetuum Mobilea edustavan Marita Muukkosen haastattelun voi lukea Svenska Ylen sivuilta. Jowanin residenssikautta tukevat myös Anna Lindh -säätiön Suomen verkosto ja Muusikoiden liitto.

Helsinki ei ole kuitenkaan vielä toistaiseksi liittynyt ICORN – International Cities of Refuge -verkoston jäseneksi. ICORN on norjalaislähtöinen, kansainvälinen organisaatio, joka koordinoi turvakaupunkitoimintaa 50 maassa läheisessä yhteistyössä mm. Kansainvälisen PEN:in kanssa. Entisten ICORN-turvakaupunkikirjailijoiden kokemuksia ja ajatuksia kuullaan Kirjallisuus ilman rajoja -seminaarissa perjantaina 18. maaliskuuta. Keskustelua on mahdollista seurata stream-yhteyden kautta kello 15.45 alkaen.

Suomen PEN:in toiminnanjohtaja Johanna Sillanpää keskustelee lauantaina 19. maaliskuuta Safe Haven -toiminnasta Pietarsaaressa. Viva Allegro! -festivaalin yhteydessä järjestettävässä Fristad för konstnärer / Turvakaupunki taiteilijoille -keskustelussa pohditaan Pietarsaaren mahdollisuuksia ryhtyä turvakaupungiksi kirjoittajille ja taiteilijoille. Keskustelemassa ovat myös ”kaupungin oma poika”, kirjailija Philip Teir, joka on pitänyt vireillä turvakaupunki-ideaa Pietarsaaressa, Tampereella asuva irakilainen kirjailija Hassan Blasim, Tukholman Kulturhusetin/Stadsteaternin tuottaja Åsa Steinsvik, joka vastaa myös turvaresidenssien koordinaatiosta sekä Marita Muukkonen Perpetuum Mobilesta. Keskustelua moderoi Lisen Sundqvist, joka koordinoi Pietarsaaren uutta Kulturella mångfald (Kulttuurinen monimuotoisuus) -hanketta. Lue artikkeli hankkeesta ja turvakaupunkitoiminnasta Österbottens Tidningissä.

Keskustelu käynnistyy Campus Allegron Schaumansalissa kello 15.

Jowan Safadi esiintyy keskustelun jälkeen kampuksen Galleri GROssa kello 16.30.

PEN Tiedotus