Suomen PEN vaatii kunniajäsenemme Nasrin Sotoudehin vapauttamista välittömästi

Writers at Risk / Kannanotto / Vetoomus / Suomen PEN / 2020
Nasrin Sotoudeh

Nasrin Sotoudeh

Suomen PEN vaatii iranilaisen kirjailijan, ihmisoikeusasianajajan, aktivistin ja kunniajäsenemme Nasrin Sotoudehin välitöntä ja ehdotonta vapauttamista. Sotoudeh on yksi Iranin tunnetuimmista ihmisoikeuksien puolustajista. Hän on puolustanut oikeudessa naisia, jotka on vangittu Iranin pakolliseen hijabin käyttöön liittyvän lain vastustamisesta.  Hallinto on jo pitkään vainonnut Sotoudehia tämän työn takia. Tällä hetkellä häntä pidetään Teheranin Evinin vankilassa kansalliseen turvallisuuteen liittyvien syytteiden perusteella. Hän on nälkälakon seurauksena kriittisessä tilassa. Hänet on vapautettava välittömästi ja päästettävä lääkärin hoitoon.

Sotoudeh ilmoitti 11. elokuuta lähettämässään kirjeessä nälkälakostaan, jonka hän aloitti vastustaakseen Iranin vankiloiden olosuhteita Covid 19-pandemian aikana. Tämä oli toinen kerta, kun hän toimi näin tukeakseen poliittisten vankien vapauttamista pandemian aikana. Toukokuussa, kaksi kuukautta Sotoudehin ensimmäisen nälkälakon jälkeen, hänen aviomiehensä Reza Khandan ilmoitti Iranin syyttäjänviraston jäädyttäneen Sotoudehin perheen pankkitilit. Lisäksi turvallisuusjoukot pidättivät Sotoudehin 20-vuotiaan tyttären Mehraveh Khandanin 17. elokuuta, syytettynä ”loukkauksesta ja hyökkäyksestä”. Aviomiehen mukaan myös tämä pidätys liittyi pyrkimykseen vaientaa Sotoudeh. Khandan vapautettiin myöhemmin takuita vastaan, mutta syytteistä ei ole luovuttu.

Viranomaisten painostukselle antautumisen sijaan Sotoudeh on ilmoittanut jatkavansa nälkälakkoaan niin kauan kuin hänen itsensä, perheensä ja kymmenien muiden poliittisten vankien epäoikeudenmukainen kohtelu jatkuu. Lakon jatkuminen vaarantaa hänen terveytensä.

Vaadimme Iranin viranomaisia luopumaan kaikista Sotoudehia vastaan nostetuista syytteistä ja vapauttamaan hänet välittömästi vankilasta ja sairaanhoitoon. Lisäksi vaadimme Iranin valtion turvallisuusjoukkoja lopettamaan välittömästi Sotoudehin perheen häirinnän, antavan perheille pääsyn pankkitileilleen ja hylkäävän Sotoudehin tytärtä koskevat syytteet. Koko perhe on laitettu kärsimään työstä, jota Nasrin Sotoudeh tekee iranilaisten naisten ihmisoikeuksien puolesta. Tämän epäoikeudenmukaisuuden on loputtava.

Vaadimme myös kaikkien Iranin vankiloissa tällä hetkellä pidettyjen vankien vapauttamista epäoikeudenmukaisista syytteistä. Vangit ovat kärsineet suhteettomasti Covid19 -pandemian seurauksista. Vankien terveyden vaarantaminen heitä vastaan esitettyjen poliittisten syytteiden takia loukkaa vakavasti heidän perusoikeuksiaan.

Nasrin Sotoudeh on omistanut elämänsä parantaakseen iranilaisten ihmisten elämää. Hän puolustaa työkseen iranilaisten naisten oikeutta käyttää ilmaisunvapauttaan ja oikeuttaan osoittaa mieltä. Tämän työn takia hän on ollut useita kertoja vangittuna kohtuuttomissa olosuhteissa. Nyt häntä rangaistaan pyrkimyksestä puolustaa poliittisten vankien oikeuksia maailmanlaajuisen pandemian aikana. Nyt kyse on elämästä ja kuolemasta.

On toimittava nopeasti sen varmistamiseksi, ettei Sotoudeh kuole valtion pidätyksessä. Vaadimme Iranin hallitusta harkitsemaan hänen tapaustaan ja lopettamaan epäoikeudenmukaisen vainon, jotta hän voi jatkaa elämäänsä ja työtään.

Vaadimme myös Suomen hallitusta, osana Euroopan Unionia ja kansainvälistä yhteisöä, tekemään kaikkensa tukeakseen Sotoudehin vapauttamista välittömästi ja ilman ehtoja.

PEN Tiedotus