Surumielenosoitus keräsi yleisöä – allekirjoita vetoomus adressit.comissa

Kuva: Maria Franken

Kuva: Maria Franken

Venäläisen oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murha Moskovassa 27. helmikuuta suuren rauhanmarssin alla järkyttää myös Suomessa. Suomen PEN ystävineen keräsi noin 150 henkilöä surumielenosoitukseen Venäjän suurlähetystölle Helsinkiin sateisena lauantai-iltana 28. helmikuuta. Europarlamentin jäsen Heidi Hautala esitteli tilaisuudessa vetoomuksen ”Venäläisen kansalaisyhteiskunnan ja rauhan puolesta”, joka on nyt mahdollista allekirjoittaa adressit.com-palvelussa. Mielenosoitukseen osallistuivat myös mm. Suomen PENin puheenjohtaja Sirpa Kähkönen, PEN International Treasurer Jarkko Tontti, eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, Spektr-lehden päätoimittaja Eilina Gusatinsky ja kirjailija Pirkko Saisio.

Sirpa Kähkönen avasi tilaisuuden. Kuva: JP Pulkkinen

Sirpa Kähkönen avasi tilaisuuden. Kuva: JP Pulkkinen

Boris Nemtsoville, väsymättömälle kansalaisyhteiskunnan puolestapuhujalle ja sodan ja korruption vastustajalle, on osoitettu kunniaa myös PENin Facebookissa, etenkin surumielenosoituksen tapahtumasivuilla. Sivuilla on myös runsaasti tapahtumaan osallistuneiden henkilöiden ottamia valokuvia. Mielenosoituksesta uutisoivat mm. Yle ja Helsingin Sanomat.

Moskovassa kokoontui sunnuntaina 1. maaliskuuta surullinen väkijoukko, arvioiden mukaan 50-70 000 henkeä, joille jaettiin Venäjän lippuja ja sotapropagandaa vastustavia iskulauseita. Toimittaja ja Moskovan kirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén muistelee Boris Nemtsovia Hufvudstadsbladetissa tänään 2. maaliskuuta.

”Minä en pelkää”. Kuva: Nadezhda Tolokonnikova (Pussy Riot)

PEN tuomitsee Boris Nemtsovin kylmäverisen murhan ja vaatii sen perinpohjaista, riippumatonta tutkimista ja oikeudenmukaista käsittelyä. Lauantain surumielenosoitukseen laadittu vetoomus vastustaa propagandaa, puolustaa sananvapautta ja vaatii Venäjän Federaatiota lopetettamaan opposition painostaminen ja kriminalisoiminen: ”Venäjän on myös kunnioitettava sitoumuksiaan ja noudatettava kansainvälisiä sopimuksia (kuten Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklaa).”

Jatka Boris Nemtsovin taistelua Venäjän kansalaisyhteiskunnan ja rauhan puolesta allekirjoittamalla nyt Suomen PENin, Amnesty Internationalin Suomen osaston sekä usean muun kansalaisjärjestön allekirjoittama vetoomus ”Venäjän kansalaisyhteiskunnan ja rauhan puolesta” adressit.com-palvelussa.

PEN Tiedotus