Vihapuhetta ei pidä hyväksyä sananvapauden varjolla

5.3. 2010

VIHAPUHETTA EI PIDÄ HYVÄKSYÄ SANANVAPAUDEN VARJOLLA

Viime aikoina internetissä on tullut ilmi tapauksia, joissa yllytetään avoimeen väkivaltaan suomalaisia poliitikkoja kohtaan.  Netissä on julkistettu myös tappolista ”viidestäkymmenestä monikulttuurisuusagendaa ajavasta suomalaisesta”,  joiden sanotaan edistäneen ”Suomen mädätystä”.  Listalla on myös toimittajia sekä tunnettu suomalainen prosaisti.

Suomen PEN korostaa, että väkivaltaa lietsova vihapuhe ei saa suojaa kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista eikä sitä pidä hyväksyä sananvapauden varjolla myöskään Suomessa.

Kyseiseen alaan liittyvää lainsäädäntöä valmisteltaessa pitää kuitenkin huomioida sananvapauden rajoittamisen vaarat.  Hyvät tavoitteet voivat kääntyä itseään vastaan. Esimerkiksi kunnianloukkaussyytteitä käytetään eri puolilla maailmaa liian herkästi yhteiskunnallisen keskustelun tukahduttamiseen.  Myös tarkemmin määrittelemättömän terrorismin vastaisen sodan verukkeella on lähimenneisyydessä syyllistytty lukuisiin ihmisoikeusloukkauksiin ympäri maailmaa.

Julkinen keskustelu saa ja sen pitääkin olla kriittistä, kiivastakin. Sananvapauden rajoittamisen pitää kohdistua ääritapauksiin.  Se on hyväksyttävissä vain ihmisoikeuksiin perustuvan yhteiskunnan puolustamiseksi sitä uhkaavilta ääriaineksilta.

Lauri Otonkoski
puheenjohtaja, Suomen PEN

Jarkko Tontti
varapuheenjohtaja, Suomen PEN

PEN Tiedotus