Turkin pidätykset vakava sananvapauden loukkaus

Turkki: rauhan puolesta vedonneet tutkijat vapautettava – pidätykset vakava loukkaus sananvapaudelle

16.1.2016

Rauhan puolesta vedonneita akateemisia henkilöitä pidätettiin Turkissa eilen 15. tammikuuta. Kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö PEN vaatii pidätettyjen välitöntä vapauttamista.

Yli 1 400 allekirjoittajaa 89 turkkilaisesta yliopistosta ja ulkomailta keränneessä vetoomuksessa tuomitaan Turkin sotatoimet Itä-Turkin kurdeja ja alueen muita asukkaita vastaan ja vaaditaan hallitusta luopumaan tutkimuksista, jotka kohdistuvat 1 116 akateemiseen henkilöön. Vetoomuksella on 355 ulkomaista allekirjoittajaa, joiden joukossa mm. Judith Butler, Noam Chomsky ja Slavoj Žižek.

”Pyydämme valtiota lopettamaan kansalaisiin kohdistetun väkivallan välittömästi; me tämän maan akateemikot ja tutkijat julistamme, ettemme ole tämän rikoksen osapuoli ja vakuutamme, että pysymme kannassamme poliittisten puolueiden, parlamentin ja kansainvälisen yleisön edessä”, vetoomuksessa lausutaan.

Pidätetyt ratsattiin kodeistaan varhain perjantaiaamuna. Ensitiedot kertoivat 12 pidätetystä Luoteis-Turkin Kocaelin yliopiston edustajasta. Helsingin Sanomat kertoi tänään, että uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan pidätettyjä on kaikkiaan 27.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan syyttää allekirjoittajia julkisesti maanpetturuudesta ja terroristisen propagandan levittämisestä. Hän uhkaa mielipiteensä rauhanomaisten keinojen avulla esiin tuoneita rauhan puolustajia mittavilla vankeustuomioilla. HS:n mukaan ”allekirjoittaneita syytetään muun muassa Turkissa rikollisesta turkkilaisuuden sekä maan johtajien halventamisesta. Turkkilaisviestinten mukaan yli 130:tä vastaan on nostettu rikossyytteitä”.

Suomen PEN yhtyy Kansainvälisen PEN:in vaatimukseen vetoomuksen allekirjoittajien vapauttamisesta. On häpeällistä, että Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja YK:n Kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen allekirjoittanut Turkki kriminalisoi rauhanomaiseen protestiin osallistumisen, mikä on loukkaa niin sanan- ja mielipiteenvapautta kuin kansalaisoikeuksia. Viranomaisten toimet, johon kuuluu myös terrorismin vastaisen lainsäädännön harjoittaminen mediaa kohtaan, ovat jälleen yksi karkea osoitus eriäville äänille yhä vihamielisemmäksi käyvästä ilmapiiristä sekä sananvapauden romahtamisesta Turkissa.

Lue myös Kansainvälisen PEN:in tuore raportti:

Turkin viranomaistoimet rapauttaneet sananvapauden verkossa

PEN Tiedotus