Elämä ja vapaus Ashraf Fayadhille

Worldwide Reading 14.1.2016 Ashraf Fayadhille

short evening dresses

Kuva: Ashraf Fayadh

Apostasiasta eli uskosta luopumisesta syytetty palestiinalainen runoilija, taiteilija, kuraattori ja Edge of Arabia -ryhmän jäsen Ashraf Fayadh tuomittiin kuolemaan lokakuussa 2015 asuinmaassaan Saudi-Arabiassa. PEN tuomitsi rangaistuksen välittömästi täysin kohtuuttomana, ihmisoikeuksien ja ilmaisunvapauden vastaisena ja vaatii Ashraf Fayadhin vapauttamista lukuisten muiden ihmisoikeusjärjestöjen rinnalla.

Tänään 14. tammikuuta järjestetään Berliinin kansainvälisen kirjallisuusfestivaalin (ilb) aloitteesta luentatilaisuuksia Ashraf Fayadhin kunniaksi useissa maissa. Suomen PEN on allekirjoittanut myös ilb:n vetoomuksen runoilijan vapauttamiseksi.

Vetoomus Asraf Fayadhin vapauttamiseksi. Kuva: ilb, Berliinin kansainvälinen kirjallisuusfestivaali

Vetoomus Asraf Fayadhin vapauttamiseksi. Kuva: ilb, Berliinin kansainvälinen kirjallisuusfestivaali

Ashraf Fayadhia pidetään yhtenä Saudi-Arabian tärkeimmistä nykytaiteilijoista. Vuonna 2008 häneltä julkaistiin runokokoelma Instructions Within, jossa käsitellään runoilijan omakohtaisia kokemuksia pakolaisuudesta. Fayadhin mukaan uskonnolliset fundamentalistit käsittivät runojen filosofiset ja kulttuuriset ulottuvuudet jumalaa vastustaviksi ja teos poiki syytetteitä jumalanpilkasta ja ateismin kannattamisesta. Viimeiseen oikeudenkäyntiin johtivat syytteet ateismiin kehottamisesta. Oikeudenkäynti ei ollut reilu ja Fayadhilta muun muassa evättiin oikeus yhteydenpitoon asianajajan kanssa.

PEN on moittinut Saudi-Arabian kuningaskuntaa täydellisestä kunnioituksen puutteesta sananvapautta kohtaan. Sananvapauden ja ihmisoikeuksien tilasta maassa raportoi myös Freedom House. Viranomaiset kontrolloivat mediasisältöjä tarkasti, mikä ulottuu myös internetiin. Vähemmistöihin kohdistuva syrjintä, toisinajattelijoiden pidätykset ja kovenevat rangaistukset kertovat sananvapauden ja muiden ihmisoikeuksien kaventuvasta tilasta.

Sharialakia noudattava Saudi-Arabia teloitti vuonna 2015 enemmän ihmisiä kuin kahteen vuosikymmeneen, tiedotti Amnesty International marraskuussa. Vuosi 2016 käynnistyi 47 terroristiksi syytetyn henkilön teloituksella, mikä on Human Rights Watchin mukaan suurin joukkoteloistus maassa 35 vuoteen. Siitä huolimatta Saudi-Arabia istuu YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Syyskuussa UN Watch sai selville Saudi-Arabian saaneen nimityksen neuvoston erään työryhmän johtoon ja paljasti Iso-Britannian tukeneen Saudi-Arabiaa. Ensaf Haidar, vangitun bloggari Raif Badawin vaimo, piti julki tullutta pestiä vihreän valon näyttämisenä miehensä ruoskintatuomion jatkamiselle. Amnestyn eilisen (13.1.16) tiedotteen mukaan pidätetyksi on nyt joutunut myös Raif Badawin sisar Samar Badawi. Pidätys on tulkittu yritykseksi pelotella Badawin vapauttamista ajavia ihmisoikeusaktivisteja.

Rauhanomainen itsensä ilmaiseminen ei ole rikos. Uskosta luopuminen ei ole rikos. ”Ajatus – olipa se kuinka epäsuosittu tahansa – ei ole rikos”, kirjoittaa PEN:in Vangittujen kirjailijoiden komitean puheenjohtaja Salil Tripathi. Ashraf Fayadh ansaitsee elämän ja vapauden – myös itsensä ilmaiseisemiseen.

Suomen PEN julkaisee otteen Ashraf Fayadhin runosta ”Asylum” (Turvapaikka), kokoelmasta Instructions Within, Berliinin kansainvälisen kirjallisuusfestivaali ilb:in luvalla.

Asylum

Asylum: To stand at the end of a queue..
To be given a morsel of bread.
To stand!: Something your grandfather used to do.. Without knowing the reason why.
The Morsel?: You.
The homeland: A card to put in your wallet.
Money: Papers that carry images of Leaders.
The Photo: Your substitution pending your return.
And the Return: A mythological creature … from your grandmother’s tales.
End of the first lesson.

Käännös arabiasta: Sultan Sooud al-Qassemi

Lisää Ashraf Fayadhin tekstejä useilla kielillä Worldwide Readingin sivuilla.

PEN International: Samar Badawin pidätys jälleen yksi loukkaus ihmisoikeuksia vastaan Saudi-Arabiassa. Samar Badawi vapautettiin takuita vastaan tänä aamuna.

PEN Tiedotus