50 vuotta rauhantyötä – Bled 1968-2018

PEN:in Rauhankomiteoiden kansainvälinen konferenssi Slovenian Bledissä vietti tänä vuonna 50-vuotisjuhlaansa 17.-22.4.

 

Jäsenmaat kokoontuivat Blediin keskustelemaan rauhasta ja sen edellytyksistä ensimmäisen kerran vuonna 1968. Kohtaamismaaksi valikoitui Slovenia, sillä se oli paikka, jossa idän ja lännen kirjailijat pääsivät vapaasti tapaamaan toisiaan, mikä toisaalla oli vaikeaa tai mahdotonta.

PEN:in Kansainvälinen Rauhankomitea perustettiin vuonna 1984 niin ikään tukemaan rajoja ylittävää yhteistyötä. Bledin kokoontuminen on organisaation ainoa vuodesta toiseen pysyvällä paikalla järjestettävä konferenssi. Maailmankongressit kun vaihtavat maata vuosittain.

Vuoden 2018 osallistujamaita olivat mm. Meksiko, Myanmar, Palestiina, Israel, Serbia, Bosnia-Hertsegovina, Kroatia, Makedonia, Albania, Bulgaria, Venäjä, Kanada, Tšekki, Englanti, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Unkari, Kiina, Japani, Portugali, Romania, Slovakia, Sveitsi, Turkki, Ukraina, Wales, Slovenia, Itävalta, Senegal, Baskimaa ja Belgia.

Paikalla oli myös koko Kansainvälisen PEN:in johtokunta, mukaan lukien puheenjohtaja Jennifer Clement. Clement saapuu Suomen PEN:in vieraaksi syksyn 2018 kirjamessujen aikaan.

Konferenssin kunniavieraana ja avainpuhujana vieraili iranilainen juristi ja ihmisoikeusaktivisti Shirin Ebadi. Hän sai vuonna 2003 Nobelin rauhanpalkinnon ensimmäisenä iranilaisena ja ensimmäisenä musliminaisena.

Suomea kokouksessa edustivat varapuheenjohtaja, rauhankomitean puheenjohtaja Veera Tyhtilä, sekä kansainvälisen PEN:in edustajat Elisabeth Nordgren ja Jarkko Tontti.

Teksti ja kuvat: Suomen PEN:in varapuheenjohtaja ja Rauhankomitean puheenjohtaja Veera Tyhtilä.

 

PEN Tiedotus