80. PEN Internationalin kongressi Bishkekissä

Bishkek 80. PEN Internationalin kongressi on käynnistynyt tänään 29. syyskuuta Kirgisian Bishkekissä, jossa maailman PEN-keskukset kokoontuvat Keski-Aasian PENin vieraaksi. Kolmipäiväinen kongressi kokoaa yhteensä 175 edustajaa 80 PEN-keskuksesta.

Kongressin teema ”My language, my story, my freedom” tarjoaa keskusteluja etenkin alueellisista kirjallisuuksista, kielellisistä oikeuksista sekä kirjallisuuden, journalismin ja sananvapauden suhteesta.

Vaikka historiallinen kongressi on esimmäinen suuri kirjailijoiden kokoontuminen Keski-Aasiassa, PEN Internationalin puheenjohtaja John Ralston Saul huomauttaa kuukausikirjeessään, että PEN kokoontuu hetkellä, jolloin väkivalta ympäri maailmaa vain yltyy. Näissä purkauksissa ja kriiseissä sananvapaus on aina uhattuna:

”Kirjoittajia tapetaan tai vaiennetaan. Väittelyt vaiennetaan tai sivutetaan. Propaganda kukoistaa. Se mitä tapahtuu nyt, ei ole poikkeus”, Ralston Saul toteaa.

Ongelmaton ei ole myöskään järjestäjämaa Kirgisian sananvapaustilanne, jota on kartoittanut raportissaan PEN Internationalin tutkija Cathal Sheerin. Raportin ohella kongressin osallistujat tulevat saamaan englanninkielisiä otteita Anna-Lena Laurénin Kirgisian, Georgian ja Ukrainan demokraattisen vallankumouksen vaiheita käsittelevästä teoksesta Kuinka kallis vapaus (Frihetens pris är okänt). Laurén osallistuu kongressiin kansainvälisenä asiantuntijavieraana.

Kongressiin osallistuvat Suomen PENistä varapuheenjohtaja Marianne Bargum, vangittujen kirjailijoiden komitean puheenjohtaja Iida Simes sekä johtokunnan jäsen Leena Parkkinen. PEN Internationalia Bishkekissä edustavat Suomesta myös Jarkko Tontti (International Treasurer) ja Elisabeth Nordgren (Search Committee).

Lisätietoja englanniksi Bishkekin kongressin ja PEN Internationalin sivuilta.

 

 

 

 

PEN Tiedotus