Suomi   |English   |Svenska

Aron AtabekAron Atabek on ollut Suomen PENin kunniajäsen ja adoptiovanki vuodesta 2012. Kazakstanilainen runoilija, journalisti ja kansalaisaktivisti on kirjoittanut tengrismin innoittamaa runoutta ja proosaa, ja oli Khak (Totuus) -lehden perustajia. Atabek sai Almas Kylysh -kirjallisuuspalkinnon vuonna 2004 ja vangitun taiteilijan Freedom to Create -palkinnon 2010.

Atabek on ollut vankilassa vuodesta 2007 ja on viettänyt ison osan vankeudestaan eristettynä. Vuonna 2012 julkaistiin verkossa hänen vankilassa kirjoittamansa ja sieltä julkaistavaksi salakuljetettu kirjoituksensa The Heart of Eurasia, joka kritisoi presidentti Nursultan Nazarbayevin hallintoa. Tämän seurauksena runoilija tuomittiin kahdeksi vuodeksi eristykseen korkean turvaluokituksen vankilaan. Eristyksensä aikana Atabekia pidettiin karuissa olosuhteissa: hän ei saanut nähdä päivänvaloa, pitää yhteyttä muihin vankeihin, ei pitää hallussaan kirjoitusvälineitä eikä soittaa puheluita. Vuoden 2010 hän on saanut nähdä perhettään ainoastaan yhden kerran, ja on jatkuvan kameravalvonnan alaisena.

PEN-keskukset kampanjoivat Atabekin vapauttamiseksi eristyksestä ja siirtämiseksi vierailuetäisyydelle perheestään. Lokakuussa 2013 Atabekin perhe sai puhelinsoiton tuntemattomalta taholta, joka kertoi Atabek siirretään toiseen vankilaan Karagandan alueelle yli 1000 kilometrin päähän omaisistaan. Viranomaiset myöntäneet tai kieltäneet tietoa, eivätkä runoilijan omaiset tienneet hänen säilytyspaikkaansa ennen kuin viikkoja myöhemmin, kun paikallinen ihmisoikeusjärjestö vahvisti hänen olinpaikkansa. Atabekin poika kertoo yhteydenpidon isäänsä olevan edelleen erittäin rajoitettua.

Aron Atabekin eristystuomio sekä karut olosuhteet, joissa häntä pidetään, täyttävät epäinhimillisen rangaistuksen määreet ja rikkovat hänen ihmisoikeuksiaan sekä kansainvälistä lainsäädäntöä. Kieltäessään Atabekin ja hänen perheensä tapaamiset ja kirjeenvaihdon Kazakstan rikkoo myös YK:n vankeidenhoidolle asettamia vähimmäisvaatimuksia.

Vetoomukset Atabekin siirtämiseksi lähemmäs perhettään sekä vierailujen, kirjeenvaihdon ja puheluiden sallimiseksi pyydetään osoittamaan tai Kazakstanin hallinnolle:

President of Kazakhstan

President Nursultan Nazarbayev

President’s Office

010000 Astana

Kazakhstan

Fax: +7 7172 559338

* * *

Minister of Internal Affairs

Kalmukhanbet Kassymov

Ministry of Internal Affairs

Tauelsizdik Avenue, 1

010000 Astana

Republik of Kazakhstan

Email: Kense@mvd.kz

* * *

Viestit kannattaa kopioida myös Kazakstanin suurlähettiläälle Suomessa:

Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary

Mr. Galymzhan KOISHYBAYEV

Unioninkatu 24 , 00130 Helsinki
Tel. +358 9 4247 2040
Fax. +358 9 4247 2039
Email: helsinki@kazembassy.fi

Website: www.kazembassy.fi

Lisätietoja Aron Atabekista englanniksi PEN Internatonalin sivuilla