Anna Politkovskajan murhan viisivuotispäivä 7.10.

Toimittaja Anna Politkovskajan kuoleman 5-vuotispäivänä järjestetään hänen muistokseen sekä keskustelutilaisuus että mielenosoitus. Keskustelun teemana on ”Venäjällä on asiota, joista täytyy puhua”, ja se pidetään perjantaina 7.10. kello 11:00-16:00 Eduskunnan Kansalaisinfossa (Arkadiankatu 3). Tilaisuudessa keskustellaan ihmisoikeuspuolustajien jokapäiväisestä työstä ja sananvapauden tilasta nyky-Venäjällä sekä EU:n mahdollisuuksista tukea ihmisoikeustyötä Venäjällä.

Keskusteluun osallistuvat Venäjältä Vankien liiton puheenjohtaja Maksim Gromov ja Kidutuksen vastaisen komitean lakimies Anton Ryzhov sekä Suomesta tshetsheeniyhteisön edustaja Musa Lomajev, Suomen PENin puheenjohtaja Jarkko Tontti, Amnestyn maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen ja FINROSFORUMin hallituksen jäsen Elisabeth Nordgren. Tilaisuudessa on suomen- ja venäjänkielinen tulkkaus. Vapaa pääsy & kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Keskustelutilaisuuden jälkeen järjestetään mielenilmaus Venäjän suurlähetystön edessä Helsingin Tehtaankadulla kello 18:00. Amnesty vaatii Anna Politkovskajan murhan viisivuotispäivänä Venäjän viranomaisia suojelemaan ihmisoikeuspuolustajia ja tutkimaan heihin kohdistuvat rikokset.

OHJELMA

11:00  Kahvi

12:00 Aloituspuheenvuoro: Ilkka Kantola, eduskunnan ihmisoikeusryhmän puheenjohtaja

12:10 Paneelikeskustelun osallistujien esittely: Kerkko Paananen, Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin tiedottaja

12:30 Erään pakolaisen tarina: Suomen tshetsheeniyhteisön edustaja Musa Lomajev

12:50 Sananvapauden tila tänään Venäjällä

13:45 Kahvitauko

14:00 Ihmisoikeustyön arki tänään Venäjällä

Tilaisuuden jälkeen medialla on noin tunti aikaa haastatella panelisteja.

Järjestäjät: Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi (FINROSFORUM), Suomen PEN, Amnesty Internationalin Suomen osasto ja Eduskunnan Ihmisoikeustyöryhmä

PEN Tiedotus