Bishkekin kongressin resoluutiot julkaistu

80. PEN Internationalin kongressi järjestettiin 29.9-2.10.2014 Kirgisian Bishkekissä. Kongressissa solmittiin useita resoluutioita, jotka on nyt julkaistu englanniksi PEN Internationalin sivuilla

Näistä runsaasti keskustelua herättivät mm. resoluutiot, joissa otettiin kantaa Venäjän lainsäädäntöön ja Krimin kriisiin sekä PENin kannalta historiallinen anti-LGBTQI-lainsäädäntöä koskeva päätöslauselma.

PEN on kampanjoinut Venäjän federaation sananvapautta ja ihmisoikeuksia rikkovia lakeja vastaan jo aiemmin – myös Suomen PEN osallistui Out in the Cold -kampanjaan. Nytkin solmittu kansainvälinen resoluutio tuomitsee mm. kunnianloukkauksen ja uskonnollinen pilkan kriminalisoimisen, ns. homopropagandalain ja muut sanan- ja yksilönvapautta rikkovat lait. Suomen kannalta merkityksellistä on myös resoluutioon kirjattu vaatimus finno-ugristen ja muiden kielellisten vähemmistöjen suojelemisesta Venäjällä.

Seksuaaliryhmiä koskevassa resoluutiossa linjataan muun muassa, että kaikkien valtioiden, joissa on hyväksytty lakeja tai tuotu julki esityksiä, joissa rajoitetaan vapaata keskustalua LGBTQI-henkilöistä ja yhteisöistä (eritoten Iran, Venäjä, Kirgisia ja Nigeria) on kumottava ko. lait tai esitykset. Sananvapauden turvaamisen ohella muistutettiin muista yleismaailmallisista oikeuksista kuten kokoontumisvapaudesta.

Resoluutioiden ohella Bishkekin kokoontumisessa päätettiin seuraavat asiat:

1. Margie Orford (Etelä-Afrikan PEN) ja Teresa Cadete (Portugalin PEN) valitiin kolmivuotiskaudelle PENin johtokuntaan kautensa päättävien Yang Lianin ja Sylvestre Clancierin tilalle.

2. Simona Škrabec (Katalonian PEN) valittiin kolmivuotiskaudelle PEN Internationalin Kieli- ja käännöskomitean puheenjohtajaksi.

3. Neljä uutta keskusta valittiin PEN Internationalin jäseniksi: Eritrean PEN, Hondurasin PEN, Liberian PEN ja Wales PEN Cymru.

4. Pakistanilainen PEN-keskus julistettiin suljetuksi.

Seuraava, PEN Internationalin 81. kongressi järjestetään Kanadan Québecissa 13.-16.10. 2015.

Lue myös Suomen PENiä  edustaneen varapuheenjohtaja Marianne Bargumin tunnelmat yleiskokouksen annista Vapaa sana -sarjassa suomeksi ja ruotsiksi ja katso muiden Suomen delegaattien kuvasatoa Bishkekistä.

PEN Tiedotus