Egypti loukkaa karkeasti sananvapautta ja ihmisoikeuksia: kidutettu runoilija Galal El-Behairy on vapautettava

Suomen PEN:in kannanotto 8. toukokuuta 2018
Päivitys 14. toukokuuta 2018: Lisää allekirjoituksia lisätty.
Päivitys 26. kesäkuuta 2018: Toisin kuin aiemmat tiedot kertoivat, Galal El-Behairyn runokokoelmaa ”The Finest Women on Earth” (خير نسوان الأرض) ei ole julkaistu virallisesti.

Presidentti Abdel Fattah al-Sisi
Oikeusministeri Mohamed Hossam Abdel-Rahim
Sisäministeri Magdy Abdel Ghaffar
Yleinen syyttäjä
Yleinen sotaoikeuden syyttäjä

Egyptiläinen runoilija Galal-El Behairy on parhaillaan pidätettynä ja syytettynä sotaoikeudessa liittyen hänen runokokoelmaansa, The Finest Women on Earth (خير نسوان الأرض), joka julkaistiin aiemmin tänä vuonna. El-Behairya syytetään myös muusikko Ramy Essamin kappaleeseen Balaha kirjoittamistaan lyriikoista erillisessä tapauksessa, jota tutkii Egyptin korkein turvallisuussyyttäjä. El-Behairy pidätettiin, hakattiin ja joutui kidutuksen uhriksi kappaleen julkaisun jälkeen.

El-Behairy sai tietää 6. toukokuuta 2018, että sotaoikeus langettaa tuomion jo 9. toukokuuta. Häntä syytetään sotaoikeudessa muun muassa asevoimien halventamisesta ja valheellisten uutisten levittämisestä.

Ramy Essamin kappale ja musiikkivideo Balaha julkaistiin 26. helmikuuta 2018. Pian Egytin hallintoa ja sen toimintatapoja kritisoivan kappaleen julkaisun jälkeen useat valtiomieliset TV-juontajat käynnistivät lokakampanjan Essamia ja El-Behairya vastaan.

Galal El-Behairy pidätettiin 3. maaliskuuta eikä hänen olinpaikastaan annettu tietoja perheelle tai asianajajalle ennen kuin turvallisuusviranomaiset kuulustelivat häntä viikkoa myöhemmin 10. maaliskuuta. Istunnossa El-Behairyssa oli huomattavissa vakavia kidutuksen ja pahoinpitelyn merkkejä, ja Egyptin korkein turvallisuussyyttäjä määräsi hänet oikeuslääketieteelliseen tarkastukseen.

6. toukokuuta 2018 Galal El-Behairy osallistui oikeudenkäyntiin sotaoikeudessa ja suureksi yllätyksekseen sai kuulla, että tuomio hänen runokokoelmansa sisältöä koskevissa syytteissä annetaan jo kolmen päivän kuluttua, 9. toukokuuta. Oikeudessa tuomion langettamista lykättiin 16. toukokuuta.

Egyptin korkein turvallisuussyyttäjä tutkii yhtä aikaa El-Behairyn runokokoelman The Finest Women on Earth (خير نسوان الأرض) rinnalla toista tapausta, joka koskee Balahan sanoitusta. Korkein turvallisuusviranomainen syyttää Galal El-Behairya terroristiryhmään liittymisestä, valheellisten uutisten levittämisestä, sosiaalisen median verkostojen väärinkäytöstä, jumalanpilkasta ja uskonnon halveksimisesta sekä asevoimien halventamisesta. Ramy Essamista on annettu pidätysmääräys samassa, Balaha-kappaletta koskevassa tutkimuksessa.

Me kannanoton allekirjoittajat tuemme Galal El-Behairya ja Ramy Essamia, uskomme heidän syyttömyyteensä ja vaadimme, että Egyptin viranomaisten on:

  • Kumottava kaikki syytteet Galal El-Behairya vastaan sekä sotaoikeudessa että valtion korkeimmassa turvallisuusoikeudessa tapauksissa, jotka liittyvät runokokoelmaan The Finest Women on Earth sekä Balaha-kappaleen sanoitukseen. Viranomaisten on vapautettava El-Behairy välittömästi ja ehdoitta, sillä hän on syytettynä puhtaasti laillisesta oikeudestaan rauhanomaiseen sananvapauden harjoittamiseen
  • Taattava, että Galal El-Behairyn tapauksia käsitellään oikeudessa oikeudenmukaisesti täyden oikeusavun kera ja hänen on saatava riittävä lääketieteellinen hoito ja oikeus perheen tapaamiseen pidätyksen aikana
  • Taattava Galal El-Behairyn ja hänen perheensä turvallisuus ja kaikki heihin kohdistuva häirintä, pelottelu ja hyökkäykset on lopetettava
  • Kumottava Ramy Essamiin kohdistuvat syytteet ja pidätysmääräys, sillä hänkin on harjoittanut rauhanomaisesti täysin laillista oikeuttaan sananvapauteen
  • Vakuutettava, että Egypti noudattaa perustuslakiaan ja käytäntöjä, jotka se on hyväksynyt allekirjoittamassaan YK:n Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 19. artiklassa, sekä
  • Vakuutettava, että Egypti kunnioittaa allekirjoittamaansa YK:n Kidutuksen vastaista yleissopimusta (UNCAT).

Andréas Becker, Vangittujen kirjailijoiden komitean puheenjohtaja, Ranskan PEN
Jesper Bengtsson, puheenjohtaja, Ruotsin PEN
Sylvestre Clancier, kunniapuheenjohtaja, Ranskan PEN
Venla Hiidensalo, puheenjohtaja, Suomen PEN
Iman Humaydan, puheenjohtaja, Libanonin PEN
Kätlin Kaldmaa, puheenjohtaja, Viron PEN, kansainvälnen sihteeri, PEN International
William Nygaard, puheenjohtaja, Norjan PEN
Summer Lopez, ylempi Free Expression -ohjelmien johtaja, PEN America
Cat Lucas, Vainottujen kirjailijoiden komitean puheenjohtaja, Englannin PEN
Emmanuel Pierrat, puheenjohtaja, Ranskan PEN
Sjón, puheenjohtaja, Islannin PEN
Antoine Spire, varapuheenjohtaja, Ranskan PEN
Carles Torner, toiminnanjohtaja, PEN International
Regula Venske, puheenjohtaja, Saksan PEN
Per Øhrgaard, puheenjohtaja, Tanskan PEN
Marita Muukkonen & Ivor Stodolsky, Artists at Risk
FreeMuse
International Federation of Musicians
International Music Council
SafeMuse
Suomen musiikkineuvosto
 

Toimi nopeasti

Allekirjoita verkkovetoomus Galal El-Behairyn puolesta

Lue ja jaa Suomen PEN:in Vapaa sana -sarjassa julkaistu Galal El-Behairyn oma tiedote (englanniksi)

Jaa uutisia tapauksesta hastagien #freegalal #prisonersofbalaha kera

Lisätietoja

Johanna Sillanpää Suomen PEN:in johtokunnasta keskustelee tapauksesta Radio Helsingin aamussa 26.4.2018

Lue lisää tapauksesta englanniksi ja katso video Balaha: https://www.ramyessamvoice.com/

Suomen PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö. Se on osa yli 100 maassa toimivaa Kansainvälistä PEN:iä (PEN International). Peruskirjansa mukaisesti PEN puolustaa ja edistää kirjallisuutta sekä taiteen- ja ilmaisunvapautta kaikkialla maailmassa. Suomen PEN toimii Galal El-Behairyn vapauttamisen puolesta yhdessä muiden organisaatioiden kuten Artists at Risk -projektin ja Musiikkineuvoston kanssa.

 

PEN Tiedotus