Finnish PEN at Helsinki Book Fair

Writers’ freedom of expression association Finnish PEN celebrates its 90th year this autumn. We are having five discussions on free speech, literature and linguistic rights with interesting guests, such as Jennifer Clement, Venla Hiidensalo, Sirpa Kähkönen, Sofi Oksanen and Niillas Holmberg. You are warmly welcome!

Perjantai 26.10. klo 13.30–14.00, lava: Senaatintori (Finnish)
Perjantaina 26.10. Senaatintori-lavalla keskustellaan vihapuheesta ja itsesensuurin mekanismeista klo 13.30-14.00. Vihapuheella lietsotaan pelon ilmapiiriä ja vaiennetaan keskustelua. Miten vihapuhe vaikuttaa meihin jokaiseen yhteiskunnallisina keskustelijoina? Miten itsesensuuria vastustetaan? Keskusteijoina Venla Hiidensalo, Jessikka Aro, Reeta Pöyhtäri ja Oula Silvennoinen.

Venla Hiidensalo on kirjailija ja Suomen PENin puheenjohtaja. Hänen viimeisin romaaninsa on Albert Edelfeltin elämästä kertova “Sinun tähtesi” (Otava 2017).

Jessikka Aro on Ylellä työskentelevä toimittaja, jonka reportaasi Venäjän trolleista palkittiin Suuren journalistipalkinnon Vuoden juttuna v. 2016.

Reeta Pöyhtäri (YTT) työskentelee tutkijatohtorina Jyväskylän ja Tampereen yliopistoissa. Hänen tutkimuksensa käsittelee journalismia ja mediaa, julkista keskustelua, sananvapautta, vihapuhetta, verkkovihaa ja journalismin etiikkaa.

Oula Silvennoinen on akatemiantutkija Helsingin yliopistosta, historioitsija ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut mm. fasismista Suomessa. Silvenoinen on Suomen PENin johtokunnan jäsen ja vastaa Tietokirjoittajien ja tutkijoiden komitean toiminnasta.

Perjantai 26.10. klo 17.30–18.30, lava: Hakaniemi (Finnish) 
Perjantaina 26.10. Hakaniemi-lavalla keskustellaan saamelaiskielistä ja kirjallisuudesta. Kokonaisuudelle löytyy oma FB-tapahtumansa, jossa ohjelma myös pohjoissaameksi: https://www.facebook.com/events/165064864440641/

Klo 17.30-18.30: Kirjoittava käsi yltää kauas – yltääkö myös saameksi kirjoittavan? Saamelaisen sananlaskun ”Čálli giehta ollá guhkás” mukaan kirjoittava käsi yltää kauas, sen vaikutusvalta ei jää yksin kirjan kansien väliin. Keskustelussa saamelaisesta kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta kysytään, minkälaista vaikutusvaltaa saameksi kirjoittamisella tänä päivänä on. Tavoittaako saamelaiskirjallisuus yleisöä? Kuinka saamelaiskirjallisuutta voisi rakenteellisilla muutoksilla vahvistaa? Onko saameksi kirjoittava kirjailija vakavasti otettava kirjailija vai ahtaaseen vähemmistökategoriaan sijoittuva kirjailija saamelaisetuliitteellä?

Saamelaiskielistä ja saamelaiskirjallisuuskentästä keskustelemassa ovat kirjallisuustutkija Johanna Domokos, runoilija Niillas Holmberg sekä Suomen Saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti. Keskustelua vetää toimittaja Helga West. Yhteistyössä Kulttuuria kaikille ry.

Klo 18.30-19.00: Saamelainen nykyrunous meillä ja muualla.
Saamelainen kulttuuri ylittää valtioiden rajat ja yhdistää ihmisiä, kirjailijoita ja taiteilijoita. Runoilija Niillas Holmberg ja kääntäjä-tutkija Kaisa Ahvenjärvi keskustelevat saamelaisen runouden merkityksestä tänä päivänä.

Niillas Holmberg on yksi tunnetuimmista ja kiitetyimmistä kotimaisista nuoren polven saamelaisrunoilijoista. Kaisa Ahvenjärven suomentama saamelaisen nykyrunouden antologia Tuulisolmut (Poesia 2018) voitti YLE:n Kääntäjäkarhu-palkinnon viime kesänä. Yhteistyössä Poesia ja Kulttuuria kaikille ry.

Perjantai 26.10. klo 18.30–19.00, lava: Hakaniemi (Finnish)
Saamelainen runous meillä ja muualla. Saamelainen kulttuuri ylittää valtioiden rajat ja yhdistää ihmisiä, kirjailijoita ja taiteilijoita. Runoilija Niillas Holmberg ja kääntäjä-tutkija Kaisa Ahvenjärvi keskustelevat saamelaisen runouden merkityksestä tänä päivänä. Yhteistyössä Osuuskunta Poesia ja Kulttuuria kaikille ry.

Friday 26.10. klo 18.30–19.30, stage: Senaatintori (English) 
Be quiet or I’ll smash your face. Woman writers and the threat of violece. What is freedom of expression for women writers nowadays? Discussing the subject are three remarkable authors Sirpa Kähkönen, Jennifer Clement (MEX/US) and Sofi Oksanen. Language: English.

Sirpa Kähkönen is a novelist known for her historical and societal themes. She is the president of the Union of Finnish Writers and the former president of Finnish PEN.

Jennifer Clement is an author, president of PEN International and the former president of PEN Mexico. She is the main guest at Helsinki Book Fair with her newly translated novel “Rakkaudesta aseisiin” (publ. Like, orig. “Gun Love”).

Sofi Oksanen is a Finnish-Estonian novelist and playwright. Her prizewinning novel “Purge”, translated now to over 40 languages, was her international breakthrough. Sofi Oksanen is a member of PEN International Writers Circle.

Lauantai 27.10. klo 19.00–19.30, lava: Töölö (Finnish)
Keskustelun teemana on Viro ja Suomi – vaikenemisen kerrokset. Kirjailijat Venla Hiidensalo, Maimu Berg, Kätlin Kaldmaa ja Sofi Oksanen keskustelevat sananvapaudesta vaikenemisen vuosista nykyisiin kipupisteisiin.

Keskustelu toteutetaan yhteistyössä 90 vuotta sitten perustetun Viron PENin ja Viron Suurlähetystön kanssa, joka viettää 100-vuotisjuhlavuottaan.

Keskustelun vetäjänä toimiva Venla Hiidensalo käsittelee romaaneissaanaiheita, joista usein vaietaan. Hän on Suomen PENin puheenjohtaja.

Kätlin Kaldmaa on kirjoittaa proosaa ja runoja ja opettaa luovaa kirjoittamista Barcelonan yliopistossa. Hän on Viron PENin puheenjohtaja ja Kansainvälisen PENin hallituksen jäsen.

Maimu Berg virolainen kirjailija ja monialainen kirjoittaja. Hän on toiminut myös kansanedustajana ja pitkään Suomen Viro-instituutin kulttuurisihteerinä.

Sofi Oksanen on suomalais-virolainen kirjailija ja näytelmäkirjailija, jonka kansainvälinen läpimurtoteos oli “Puhdistus”. Hän on PENin Writers Circlen jäsen.

Messukeskus, Messuaukio 1, Helsinki

Messujen koko ohjelma / Helsinki Book Fair programme / Helsingfors Bokmässa program : https://kirjamessut.messukeskus.com/

Liput / Tickets / Biljetter: https://shop.messukeskus.com/catalog/product/view/id/875/fbclid=IwAR1YmMAjMH9tjDoc17p3O5xAz1ean2Uedmw38GRNBMJ9IIYJRa6GdH6gnXk

PEN Tiedotus