PEN toivottaa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden sanat tervetulleiksi

Pohjoismaiset PEN-keskukset ovat vakuuttuneita siitä, että yhteiskuntamme hyötyvät kaikkien äänten kuulemisesta. Lisäksi olemme huolissamme siitä, turvaavatko Pohjoismaiden hallinnot pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden ilmaisunvapauden.

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden äänet on kuultava julkisessa keskustelussa.  Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden asiantuntemus jätetään usein huomiotta, ja heidän näkökulmansa otetaan harvoin mukaan julkiseen debattiin. Pohjoismaisten yhteiskuntien tulisi kuunnella pakolaisia ja turvapaikanhakijoita ja oppia heiltä.

Monet pakolaiset ja turvapaikanhakijat pelkäävät puhua tiedotusvälineille, sillä he pelkäävät, että heidän vireillä olevat turvapaikkahakemuksensa hylätään. Hallintojen tulisi lausunnoin ja linjauksin selventää, että ne vaalivat ilmaisunvapautta ja suojelevat pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden sananvapausoikeuksia.

Lisäksi pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden tulisi voida yksinkertaisemmin ja helpommin vastata kaikenlaiseen puheeseen, vihapuhe mukaan lukien. Puolueettoman kääntämisen ja tulkkauksen tulisi olla vaivattomasti pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden saatavilla, ja heidän tulisi helposti voida käyttää sekakieltä.

Mitä PEN voi tehdä?

Pohjoismaiset PEN-keskukset tuovat pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden äänet kuuluviin tapahtumien ja julkaisujen avulla ja kannustavat pakolaisia ja turvapaikanhakijoita osallistumaan julkiseen keskusteluun. Toivotamme pakolais- ja turvapaikanhakijakirjailijat ja -toimittajat tervetulleiksi organisaatioomme, ja käännämme ja tulkkaamme heidän sanansa. Residenssiverkostomme, joka on tarkoitettu toisinajatteleville kirjoittajille, voi auttaa tässä asiassa.

Pohjoismaiset PEN-keskukset kokoontuivat Helsingissä 8. syyskuuta 2016 ja tekivät tämän päätöksen.

Suomen PEN
Viron PEN
Tanskan PEN
Islannin PEN
Norjan PEN
Ruotsin PEN

 

https://www.hairbro.co.uk

PEN Tiedotus