PEN International 100 vuotta -keskustelu Helsingin kirjamessuilla

Suomen PENillä on suuri kunnia saada vieraakseen PEN Internationalin uusi, vastavalittu puheenjohtaja Burhan Sönmez. Sönmezin kanssa Suomeen saapuvat PENin kansainvälisen johtokunnan jäsenet Regula Venske ja Kätlin Kaldmaa. Seurue viipyy Helsingissä kolme päivää 29.-31.10.2021.

Vierailu juhlistaa PEN Internationalin 100-vuotisjuhlavuotta, jota vietetään parhaillaan. Sönmez valittiin puheenjohtajaksi 24.9.2021 ja Suomi on uuden puheenjohtajan aivan ensimmäisiä vierailukohteita.

Kunniavieraat osallistuvat Suomen PENin uuden Sulava-kirjan julkaisutilaisuuteen sekä PENin paneeliin Helsingin kirjamessuilla.

SATA VUOTTA KIRJAILIJOIDEN KANSAINVÄLISTÄ SANANVAPAUSTYÖTÄ
– PEN INTERNATIONAL 100 vuotta

Lauantaina 30.10.2021 klo 18.30 Helsingin Kirjamessuilla, Hakaniemi-lavalla

Suomen PENin vieraina PEN Internationalin tuore puheenjohtaja Burhan Sönmez (Turkki) sekä kansainvälisen johtokunnan jäsenet Kätlin Kaldmaa (Viro) ja Regula Venske (Saksa). Haastattelijana Suomen PENin puheenjohtaja Veera Tyhtilä.

Kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN perustettiin Lontoossa vuonna 1921. Sadan vuoden aikana järjestö on kasvanut yhdistäen kirjailijoita kaikkialta maailmasta ja vuonna 2021 sillä on 146 keskusta, joista valtaosa Euroopan ulkopuolisilla alueilla. Kolme PENin kansainvälisen johtokunnan jäsentä kertoo järjestön historiasta ja nykyhetkestä, tavoitteista ja kirjailijoiden tilanteista eri puolilla maailmaa.

Burhan Sönmez on palkittu kurdinkirjailija ja asianajaja Turkista. Hänet valittiin PEN Internationalin presidentiksi satavuotisjuhlakongressissa syyskuussa 2021. Hän on kirjoittanut viisi romaania, ja hänen teoksiaan on käännetty 42 kielelle. Sönmez syntyi Turkissa ja kasvoi puhuen turkkia ja kurdia. Hän työskenteli lakimiehenä Istanbulissa ennen kuin lähti poliittisena pakolaisena Britanniaan. Hänen kirjoituksiaan on ilmestynyt useissa lehdissä, kuten The Guardian, Der Spiegel ja La Repubblica. Hän on kääntänyt William Blaken Taivaan ja helvetin avioliitto -teoksen turkiksi. Hän on myös luennoinut kirjallisuudesta METU:n yliopistossa. Hän sai Vaclav Havel Library -palkinnon vuonna 2017 ja EBRD-kirjallisuuspalkinnon vuonna 2018. Sönmez on Turkin ja Iso-Britannian kaksoiskansalainen ja asuu sekä Istanbulissa ja Cambridgessa.

Regula Venske, s. 1955, on saksalainen kirjallisuuden tutkija ja kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu romaaneja, novelleja, esseitä, arvosteluja ja kokeellista proosaa. Kirjoittaapa hän silloin tällöin rakkausrunojakin. Hän asuu Hampurissa ja on ollut Saksan PENin jäsen vuodesta 1998. Hän toimi järjestön pääsihteerinä vuosina 2013-2017 ja puheenjohtajana toukokuusta 2017 lokakuuhun 2021. Lokakuusta 2015 lähtien hän on myös ollut PENin kansainvälisen hallituksen jäsen.
Lisätietoja on osoitteessa www.regulavenske.de.

Kätlin Kaldmaa on virolainen runoilija, kirjailija, kääntäjä ja kirjallisuuskriitikko. Hän on julkaissut neljä runokokoelmaa, kaksi lastenkirjaa, omaelämäkerrallisen teoksen ja romaanin. Hän on kääntänyt viroksi yli 40 teosta eri kirjailijoilta, kuten Jeanette Winterson, Aphra Behn, Michael Ondaatje, Ali Smith, Goran Simić ja Gabriel García Márquez. Hänen runojaan on käännetty mm. arabiaksi, englanniksi, koreaksi, latinaksi, japaniksi, venäjäksi, sloveeniksi ja turkiksi. Kaldmaa on Viron PENin puheenjohtaja sekä PEN Internationalin kansainvälinen sihteeri.

****

Helsingin kirjamessuilla myös toinen keskustelu, jossa Suomen PEN on mukana:

Tietokirjailijan sananvapaus

Torstaina 28.10.2021 klo 14.30 Kruununhaka-lavalla

Millainen on tietokirjailijan sananvapaus – Voiko kaikesta kirjoittaa? Millaista on tietokirjailijan kohtaama painostus, sensuuri ja itsesensuuri? Keskustelemassa tietokirjailija ja Suomen PENin varapuheenjohtaja Oula Silvennoinen, tietokirjailija ja trollauksesta kirjoittanut Johanna Vehkoo ja Vuoden tiedekirja -palkinnon teoksesta Tieteen vapaus ja tutkijan sananvapaus saanut Kai Ekholm. Juontajana tietokirjallisuuden professori Anne Mäntynen. Ohjelma on osa Tiedetoria.

Järjestäjät: Suomen tietokirjailijat, Suomen PEN ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskus

Kuvassa tietokirjailijan sananvapaus -keskustelun osallistujat Johanna Vehkoo, Oula Silvennoinen, Kai Ekholm ja Anne Mäntynen

PEN Tiedotus