John Ralston Saul Suomen PENin vieraana 11.6.

PEN Internationalin puheenjohtaja, kirjailija John Ralston Saul vieraili Helsingissä viikko sitten. Kansainvälisen PENin puheenjohtaja ehti muun muassa tavata toimittajia ja osallistua Suomen PEN järjestämään jäsentilaisuuden Rikhardinkadun kirjastossa. Vieraaksi kirjastoon saapui myös kehitysministeri Pekka Haavisto.

JRS Helsingissä

Pekka Haavisto, John Ralston Saul ja Sirpa Kähkönen. Kuva: Jarkko Tontti.

Elävää keskustelua johdatteli Suomen PENin puheenjohtaja Sirpa Kähkönen. Illan kuluessa pohdittiin muun muassa kielen merkitystä neuvottelutilanteissa ja sanojen vaarallisuutta. John Ralston Saul huomautti, että kirjoittajat ja toisinajattelijat joutuvat huomattavasti useammin vainon kohteeksi ja rikosten uhriksi, vangituiksi tai jopa surmatuiksi kuin valtionpäämiehet, kenraalit tai liikemiehet.

Suomen PENin johtokuntaan kuuluva toimittaja J. P. Pulkkinen luonnehti tilaisuutta seuraavasti kulttuurilehti AKKUssa:

”Saul ja Haavisto sanailivat valistuneesti Somaliasta, Ukrainasta ja vihapuheesta, mutta minulle session mieleenpainuvinta antia oli Saulin kuvaus tietystä seremoniasta. Kanadalaisena John Ralston Saul tiesi kertoa, miten tärkeänä Kanadan kansalaisuuden saaneet pitävät sitä juhlallista – ja pakollista – tilaisuutta, jossa he lukevat valan ja vastaanottavat kansalaisuustodistuksen. Saul oli keskustellut erään tuoreen kanadalaisen kanssa ja sanonut tälle, että kansalaisuuden mukana hän joutuu ottamaan harteilleen myös Kanadan historian, imperialismin ja luonnonvarojen riiston ja alkuperäiskansojen sorron, koko sotien ja konfliktien ketjun. Kun tuore kanadalainen kakisteli, Saul jatkoi: ehkä sinä osaat oman taustasi ja oman ymmärryksesi avulla opettaa meitä kanadalaisia, miten jatkossa voimme välttää tällaiset virheet. Pieni ja arvokas läksy vuoropuhelun merkityksestä sananvapausmieheltä.”

PENin jäseniä ja ystäviä tilaisuudessa. Kuva: Jarkko Tontti.

John Ralston Saul saapui Helsinkiin Tukholmasta. Siellä hän osallistui Ruotsin PENin järjestämään tapaamiseen, jossa edustettuina olivat myös Venäjän ja Ukrainan PEN-keskukset. PEN on tänä keväänä järjestänyt useita tapaamisia, joissa on keskusteltu rauhanomaisesta ratkaisusta Krimin konfliktiin. Tukholman tapaamisessa olivat mukana PEN Internationalin hallitukseen kuuluva Jarkko Tontti sekä Suomen PENin varapuheenjohtaja Marianne Bargum. Tontti ja Bargum olivat läsnä myös 11.6. tapaamisessa Helsingissä ja kommentoivat keskustelua tilaisuudessa. Helsingistä John Ralston Saul jatkoi vierailuaan Viroon.

PEN Tiedotus