Kaksisataa tunnettua kirjailijaa ja kulttuurihenkilöä ympäri maailmaa vetoaa Venäjän sananvapauden puolesta

out in the coldMaailmankirjallisuuden kärkinimet Margaret Atwood, Günter Grass, Orhan Pamuk, Elfriede Jelinek, Salman Rushdie ja Ian McEwan ovat allekirjoittaneet PEN Internationalin vetoomuksen. Suomalaisista nimistä mukana vetoomuksessa ovat muun muassa kirjailijat Sofi Oksanen, Kjell Westö ja elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki. Listan vetoomuksen allekirjoittajista on julkaissut The Guardian.

Vetoomuksen on allekirjoittanut myös Suomen PENin vuosikokouksessa 5.2. uudeksi puheenjohtajaksi valittu kirjailija Sirpa Kähkönen. Vuodesta 2011 puheenjohtajana toiminut Jarkko Tontti on siirtynyt varainhankkijan (International Treasurer) tehtävään PEN Internationalin johtokuntaan.

Kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN International käynnisti OUT IN THE COLD -kampanjan 13. tammikuuta 2014. Sotshin talviolympialaisten aikana PEN-keskukset useissa maissa vaativat maailmaa kiinnittämään huomionsa Venäjän presidentti Vladimir Putinin ilmaisuvapautta pahoinpitelevään linjaan, joka on olympialaisten ja reilun pelin hengen vastainen. Palattuaan valtaan toukokuussa 2012 Putin on hyväksyttänyt sananvapautta rajoittavan lakitroikan, jonka myötä vihamielisyys kaikkea toisinajattelua ja erilaisuutta vastaan on kasvanut Venäjällä.

Osana kampanjaa Sotshin talviolympialaisten avajaispäivänä 6. helmikuuta julkistettiin nimekkäiden kirjailijoiden ja kulttuurihenkilöiden allekirjoittama vetoomus, joka vastustaa Putinin hallinnon asettamaa lakitroikkaa. Homopropagandaa, jumalanpilkkaa ja kunnianloukkausta käsittelevä lainsäädäntö vaikeuttaa ammatikseen kirjoittavien henkilöiden työskentelyä ja uhkaa kenen tahansa ilmaisuvapautta ja oikeutta kirjoittaa.

Vetoomuksen allekirjoittaneet kirjailijat, Suomen PEN ja muut PEN-keskukset maailmalla protestoivat seuraavaa lakitroikkaa vastaan:

Kesäkuussa 2013 hyväksytty nk. homopropagandalaki kriminalisoi homoseksuaalisuutta levittävän propagandan alaikäisten keskuudessa. Lain myötä homoseksuaalisiin henkilöihin kohdistuva väkivalta yleistynyt eikä esimerkiksi pride-kulkueita voida enää järjestää. Tulkinnanvarainen ja epämääräinen laki paitsi kannustaa syrjintään on räikeä loukkaus ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa kohtaan.

Uskonnollinen loukkaus kriminalisoitiin uudelleen kesäkuussa 2013. Syyksi tähän on nähty Putinin pyrkimys estää tempaukset kuten Pussy Riot -ryhmän 47 sekunnin performanssi Kristus Vapahtajan Katedraalissa Moskovassa. Tuomio voi johtaa kolmen vuoden vankeusrangaistukseen ja raskaisiin sakkoihin. Laki suojelee kirkollista instituutiota ilmaisuvapauden hinnalla.

Kunnianloukkauslainsäädäntöä kiristettiin vuonna 2012. Laki vaikeuttaa erityisesti median työskentelyä: raskaan sakkotuomion uhka on tehokas ase kriittisten äänenpainojen vaientamisessa.

Lisätietoja kampanjasta:

Iida Simes, Suomen PEN

+358 44 206 3426

www.suomenpen.fi

 

Sahar Halaimzai, PEN International

sahar.halaimzai@pen-international.org

PEN International: OUT IN THE COLD

PEN Tiedotus