Kuubalaiset kunniajäsenet vapauteen

Writers at Risk / Kannanotto / Vetoomus / Suomen PEN / 2010

Kuubalaiset kunniajäsenet vapauteen

Vuosi 2010 toi Suomen Penille yhden erityisen iloisen uutisen.

Kaikki kolme Kuubasta adoptoimaamme mielipidevankia vapautettiin kesän ja syksyn kuluessa. Nämä Suomen Penin kunniajäsenet olivat ehtineet kärsiä kammottavista vankilaoloista jo yli seitsemän vuoden ajan.

Suome Penin  jäsenkirjeessä 3/2010)Jukka Koskelainen kertoi kuubalaisten vapauttamisesta ja sen taustoista. Tuossa vaiheessa oli tullut tieto kirjoittavien kollegojemme Ricardo González Alfonson ja Omar Rodríquez Saludesin pääsystä vapauteen.

Kolmas ilouutinen saatiin, kun Victor Rolando Arroyo Camona vapautui 8.9.2010. Hänet – aivan niin kuin hänen kollegansa aiemmin – lennätettiin välittömästi Madridiin Espanjaan.

Kaikki kolme kuuluivat niiden 75 journalistin ja ihmisoikeusaktivistin joukkoon jotka oli pidätetty keväällä 2003 ja tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin – Suomen Penin adoptoiman kolmikon osalta tuomiot olivat 20-27 vuotta. Kansainvälinen Pen aloitti tuolloin muiden sananvapaus- ja ihmisoikeusjärjestöjen rinnalla kampanjoinnin vankien puolesta. Pen kohdisti erityishuomionsa joukkoon kuuluneiden kahdenkymmenenkuuden lehtimiehen ja kirjailijan tapauksiin.

Viime vaiheessa ratkaisevan sykäyksen antoivat Kuuban katolisen kirkon neuvottelut maansa hallituksen kanssa ja Espanjan ottama aktiivinen välittäjän rooli. Viimeisen tiedon mukaan vuoden 2003 ryhmästä on vielä neljä kirjailijaa tai toimittajaa vankeudessa ja lisäksi vankilassa on joitakin myöhemmin pidätettyjä journalisteja.

Iloon sekoittuu siis vääjäämättä myös huolenaiheita ja murhetta. Vapautetuilla ei ole mahdollista jatkaa työtään omassa kotimaassaan. Tiukka sensuuri ei ole Kuubassa hellittänyt ja poliittisia vankeja on yhä toista sataa.

Espanjaan karkotettujen kuubalaisten vapaudet ovat yhä rajoitettuja, koska heillä ei ole poliittisen pakolaisen asemaa. Suomen Pen yritti saada Ricardo Gonzalézin vieraakseen Helsingin kirjamessuille ja samalla näin juhlistaa Vangittujen kirjailijoiden komitean 50. toimintavuotta. Vierailu kaatui kansainvälisten matkustusasiakirjojen puutteeseen.

Heti vapautumisensa jälkeen 60-vuotias Ricardo González kirjoitti siitä uudelleensyntymisen tunteesta, jonka hän koki lentäessään Atlantin valtameren  yläpuolella kohti Espanjaa. Hän päätti kirjoituksensa seuraaviin sanoihin: ”Aina optimistina unelmoin jopa palaamisesta Kuuubaan, jossa vapaus ei ole mahdoton illuusio. Tiedän, että seuraavan kuudenkymmenen vuoden aikana minun ei enää tarvitse syntyä uudelleen.”

Lisätietoja:

Markus Nummi (markus.nummi@dnainternet.net)
Iida Simes (iida.simes@gmail.com)

PEN Tiedotus