Tervetuloa Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi

Lontoo, 15. marraskuuta 2010 –  Kansainvälisen PENin Writers in Prison -komitea iloitsee uutisesta, jonka mukaan Burman oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi on vapautettu arestista.

”Kansainvälisen PENin globaali kirjoittajien yhteisö toivottaa Aung San Suu Kyin tervetulleeksi hänen palatessaan muurien takaa kotiinsa Rangooniin”, kertoo Marian Botsford Fraser, Writers in Prison -komitean (WiPC) puheenjohtaja.

Suu Kyi on nimitetty PENin kunniajäseneksi useissa PEN-keskuksissa ympäri maailmaa ja järjestö on sitoutunut kestävään kampanjaan hänen puolestaan.

”Burman kohtalokkailla tapahtumilla on erityinen asema Writers in Prisonin toiminnassa juhlistaessamme komitean 50-vuotispäivää maanantaina 15. marraskuuta”, lisää Botsford Fraser. WiPC on nimennyt Suu Kyin yhdeksi sen symbolisimmaksi tapahtumaksi viimeisen puolen vuosisadan aikana.

Kansainvälinen PEN pyrkii kiinnittämään huomiota sille, että Burman pahamaineisissa vankiloissa lojuu yli 2000 poliittista vankia. Joukossa on kahdeksan kirjailijaa, jotka kärsivät pitkää vankeustuomiota. Heidän tuomioilleen ei ole muuta syytä kuin se, että he ovat käyttäneet sananvapauttaan.

Vangittujen joukossa on Zargana, rakastettu runoilija, näyttelijä ja koomikko, jota pidetään eristyksessä Myitkyinan vankilassa. Hänet vangittiin vuonna 2008 ja hän sai 35 vuoden tuomion, kun hän puhui kansainvälisille toimittajille trooppisen sykloni Nargiksen jälkeen. PEN on huolissaan hänen terveydestään. Zarganaa tiettävästi pahoinpidellään.

”Writers in Prison -komitea laajentaa tukensa kaikille poliittisille vangeille Burmassa, erityisesti niille, jotka on vangittu puhuessaan tätä julmaa ja laitonta hallintoa vastaan”, sanoo Sara Whyatt, Writers in Prison -komitean ohjelmajohtaja. ”Kehotamme Burman hallitusta sovintoon vapauttamalla kaikki poliittiset vangit ehdoitta ja poistamalla kaikki rajoitukset koskien tiedotusvälineiden ilmaisuvapautta, kirjallisuutta ja esittävää ja visuaalista taidetta.”

Aung San Suu Kyi on yksi monista PENin tukemista kirjailijoista, jotka ovat saaneet Nobelin. Toinen PEN-jäsen on Liu Xiaobo, tämän vuoden Nobel-palkinnon voittaja. Liu Xiaobo istuu myös vankilassa vangittuna käytettyään sananvapauttaan. Kansainvälinen PEN vaatii Liun välitöntä vapauttamista Kiinassa.

PEN Tiedotus