Vuosikokouksen 2016 kuulumisia – Vapaa sana -sarjassa Matti Suurpään palkintopuhe

Sananvapauspalkittu Matti Suurpää: ”Hyvä teksti opettaa ja pakottaa näkemään tarkasti”

Kuva Johanna Sillanpää/Suomen PEN

Kuva Johanna Sillanpää/Suomen PEN

Suomen PEN:in viides sananvapauspalkinto luovutettiin eilen 16. helmikuuta 2016 yhdistyksen vuosikokouksessa elämäntyönsä kustannusalalla tehneelle, yhä aktiivisesti kirjoittavalle Matti Suurpäälle osoituksena esimerkillisestä sananvapaustyöstä. Palkintoperusteluissa huomioitiin hänen mm. työskennelleen Otavalla Hannu Salaman Juhannustanssit-romaanin jumalanpilkkasyytteen aikaan, Mukkulan kirjallisuuskokouksessa kylmän sodan vuosina tehdyn työn sekä kulttuurilehtien puolustaminen aivan viime aikoina. Suomen PEN:in pitkäaikaista jäsentä kiitettiin myös tuesta, josta nuoremman polven PEN-aktiivit ovat saaneet nauttia.

”Tämä on minusta hyvin kaunis tunnustus. Se kertoo siitä, että olen ainakin jollain lailla onnistunut työssäni rakentamaan parempaa maailmaa”, Suurpää kommentoi palkitsemistaan Helsingin Sanomille. Inari Krohnin lahjoittama pöllöaiheinen palkinteos ilahdutti palkittua ja istuu kuulemma jo kodin seinällä. Perusteluita Suurpää kiitteli ”kauniiksi nekrologiksi”.

Palkintopuheessaan Matti Suurpää suree kirja-alan levityskeinojen karsimista ja kulttuurilehtien pieneneviä lukijamääriä. ”Sananvapaus ei ehkä kapene mutta sanan kantovoima vähenee, kantavuus pienenee”, Suurpää muotoilee. ”Tieto, tietoa välittyy kielenä, kielessä, kieli kantaa suuren osan tietoa, jäsentää sen. Ja meidän täytyy pitää kielestä huolta, sekä kirjoittajina että lukijoina. Tekstin on pyrittävä konkreettisuuteen, täsmällisyyteen, ekonomisuuteen. Eikä kysymys ole vain stilistiikasta, kysymys on moraalista. Teksti voi olla hyvää vain puhuessaan totta”, hän jatkaa.

Kiitos Matti Suurpäälle palkintopuheensa luovuttamisesta julkaistavaksi  – lue se nyt Suomen PEN:in Vapaa sana -sarjassa!

Uusia jäseniä johtokuntaan

Matti Suurpää ei ollut illan ainoa kukitettava: Writers in Prison -komiteaa aktiivisesti johtanut Iida Simes päätti, että yhdeksän vuotta yhdistyksen johtokunnassa riittää. Hänen ohella johtokuntapaikastaan luopui Tiina Lehtoranta. Johtokunta käsittelee tänä keväänä paitsi Vangittujen kirjailijoiden komitean myös Kieli- ja käännöskomitean sekä Rauhankomitean puheenjohtajien vaihdosta: pitkään rauhankomiteaa luotsannut, nyt Kansainvälisen PEN:in Naiskirjailijakomiteaa johtava Elisabeth Nordgren luopui niin ikään paikastaan. PEN:in johtokunta kiittää lämpimästi Iidaa, Tiinaa ja Elisabethia ansiokkaasta sananvapaustyöstä!

Iida Simes lupasi jatkaa työtään Safe Haven -turvapaikkaprosessin edistämisen parissa. Kuva Johanna Sillanpää/Suomen PEN

Iida Simes lupasi jatkaa työtään Safe Haven -turvapaikkaprosessin edistämisen parissa. Kuva Johanna Sillanpää/Suomen PEN

Erovuoroisista johtokunnan jäsenistä Vilja-Tuulia Huotarinen ja varapuheenjohtaja Marianne Bargum valittiin PEN:in hallitukseen uudelle kolmivuotiskaudelle 2016-2018. Uusiksi johtokunnan jäseniksi valittiin kirjallisuudentutkija, toiminnanjohtaja Rita Paqvalén ja kustannustoimittaja Lotta Sonninen. Tervetuloa mukaan johtokuntatyöskentelyyn!

PEN Tiedotus