Moskovan PEN: Journalistien pidätykset Venäjällä kertovat pelosta

Moskovan PEN protestoi voimakkaasti Aleksei Navalnyn vapauttamista vaatineiden mielenosoitusten kovaotteista tukahduttamista vastaan. Se sanoo poliisin ja kansalliskaartin toiminnan olevan jälleen yksi hyökkäys kansalaisyhteiskuntaa ja sananvapautta kohtaan.

Kolmena päivänä järjestettyjen mielenosoitusten yhteydessä pidätettiin venäläisen OVD-Infon mukaan yli 11 000 ihmistä. Osalle heistä on jo määrätty liukuhihnalta sakkoja tai yleensä alle 30 päivän pidätystuomioita. Moni on vapautettu, mutta osa odottaa yhä tuomioitaan poliisin täyteen ahdetuissa tiloissa.

Julkilausumassaan Moskovan PEN korostaa poliisin toiminnan olleen brutaalia voimankäyttöä, rikkoneen kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia sekä kohdistuneen sattumanvaraisesti sivullisiinkin.

Erityisesti Moskovan PEN on huolissaan journalistien pidätyksistä. Moni pidätetyistä oli Moskovan PENin jäsen; heistä eräitä pahoinpideltiin ja osa sai 8 – 10 päivän pidätystuomioita.

Venäläinen media laskee, että mielenosoitusten yhteydessä yli kahtasataa journalistia häirittiin, pahoinpideltiin tai heidät pidätettiin. Poliisin kiinniottamat journalistit olivat toimineet kuten viranomaiset määräävät: heillä on press-huomioliivit, toimituksen antama todistus työtehtävästä, passi sekä lehdistökortti.

Poliisi kohdisti selvästi journalisteihin toimia, joiden tarkoitus on estää mielenosoituksista raportointi. Siitä todistaa se, että pidätyksiä tehtiin jo ennen mielenosoitusten alkamista.  Osa journalisteista haettiin kotoaan ja poliisi tunkeutui yksityisasuntoihinkin.

”Kaikki tämä todistaa aggressiosta ja pelosta – aggressiosta ihmisiä vastaan sekä pelosta antaa kansakunnan tietää totuus siitä, mitä on tapahtumassa”, sanoo Moskovan PEN.

PEN Tiedotus