Riitta Cankoçak: Hurilere Mektuplar

Kuva: Murat Cankoçak

Kuva: Murat Cankoçak

Vapaa sana -sarjassa on tällä kertaa katsottavana turkinkielinen runovideo Riitta Cankoçakin laulelmatrilogiasta Hurilere Mektuplar. Video on leimattu Turkissa siveettömäksi. Näin runoilija kertoo trilogiansa taustoista sekä Turkin kuulumisista viestissään Suomen PENille:

”Niin kuin varmasti tiedätte, Turkin viime aikojen poliittinen tilanne on sekasortoinen. Maata uudistamaan ryhtynyt pääministeri luo tiukkaa moralistista ilmapiiria kansalaisten keskuuteen. Muutos sotilasvaltiosta poliisivaltion kautta lakiyhteiskunnaksi on kuin matka Tuhannen ja yhden yön tarinoissa. Tapahtuu  paljon… Viimeaikaiset sosiaalisen median kiellot ja rajoitukset ovat vakavoittaneet siviilijärjestäytymistä kannustavien tunnelmaa. Etenkin uskontoon liittyvät asiat vaikuttavat uudestaan herkiltä.”

Cankoçak toteaa myös, että Istanbulissa on ”havaittu erityistä vihamielisyyttä paikallisia länsimaisia kohtaan”. Siitä huolimatta hän kuvaa Istanbulia lumoavan kiehtovaksi kaupungiksi, joka on tällä hetkellä hänen taiteellinen pesänsä.

Runovideossaan Riitta Cankoçak käsittelee paratiisineitoja, paheellisia naisia, jotka odottavat miehiä paratiisissa. Video päädyttiin sensuroimaan Turkissa. Kokemastaan siveettömäksi leimaamisesta ja sensuurista runoilija toteaa, että  ”minä en tee pilkkaa islamin uskonnosta enka mistään muustakaan asiasta. Nuo fenomenaaliset naishenkilöt ovat paikallisille miehille pala todellisuutta, joten käsittelen asiaa oman taiteelisen ilmaisuni kautta. En toki ole ainut siveetön, vaan meitä on monta. Muutama viikko sitten ilmestynyt teokseni Yoklama (”Hävitys”) on jo saanut jonkin verran tuomioon viittavia lausahduksia.”

PEN International kampanjoi aktiivisesti sananvapauden puolesta Turkissa. Lue raportti Gezi-puiston mielenosoituksista ja sen seuraamuksista täällä. Suomen PEN on lähettänyt jäsenilleen kansainvälisen PENin laatiman vetoomuksen. Tue sananvapauden laajentamista Turkissa – lue ja  allekirjoita vetoomus täällä.

PEN Tiedotus