Saamelaisten äänet yhteiskunnassa -keskustelu 13.12.2021 Zoomissa

Viime vuosina on esiintynyt runsaasti vihapuhetta ja rasistisia hyökkäyksiä saamelaisia kohtaan erityisesti Ruotsin ja Norjan puolella. Tämä johtuu mm. saamelaisten ajamista oikeudenkäyntiprosesseista ja saamelaisten pyrkimyksistä suojata ikimuistoisia porolaitumiaan. Ei pidä myöskään unohtaa, että tänä vuonna Venäjällä saamelaisaktivisti joutui pidätetyksi johtuen alkuperäiskansojen oikeuksien puolustamisesta.

Paikallistasolla tapahtuvan saamelaisiin kohdistuvan uhkailun ja rasistisen toiminnan lisäksi erityisesti saamelaisiin kohdistuva vihapuhe on lisääntynyt sosiaalisen median ja internetin keskustelufoorumien myötä, mikä on myös vaikuttanut saamelaisten sananvapauteen negatiivisesti. Saamelaisten yhdenvertaista oikeutta nauttia sananvapaudesta Suomessa uhkaavat muun muassa vaientamisyritykset, vähempiarvoiseksi tekeminen esimerkiksi stereotypioin ja saamelaisten historiasta systemaattisesti levitettävä disinformaatio. Viime kuukausina on esiintynyt saamelaisiin kohdistuneita vaientamisyrityksiä sosiaalisessa mediassa, kun saamelaiset ovat nostaneet esille asioita, jotka ovat liittyneet saamelaiskäräjälain uudistamistyöhön.

Suomen PEN järjestää paneelikeskustelun sananvapauden ja alkuperäiskansa saamelaisten oikeuksien nykytilasta. Paneelikeskustelu järjestetään 13.12.2021 klo 18.00-19.30 (UTC +2) Zoom-ohjelman välityksellä.

Paneelissa ovat mukana kolme saamelaista asiantuntijaa Helga West, Kaisa-Mari Jama ja Oula-Antti Labba. Helga West on teologi ja aktiivinen bloggaaja. Kaisa-Mari Jama on väitöskirjatutkija ja Rovaniemen saamelaisyhdistys Mii ry:n puheenjohtaja. Oula-Antti Labba on Suomen PEN -yhdistyksen hallituksen jäsen ja työskentelee Saamelaisneuvoston ihmisoikeusosaston juristina. Paneelin moderaattorina toimii saamelainen sananvapausasiantuntija Pirita Näkkäläjärvi, joka oli mukana tuottamassa Vihapuhetyökalua Suomen PEN -yhdistykselle. Paneelin keskustelukielenä on englanti.

Keskustelun (englanninkielinen) tallenne on katsottavissa YouTubessa.

Ilmoittauduthan tapahtumaan etukäteen tämän linkin kautta.
Tapahtuman Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille. Tarkistathan myös roskapostikansiosi, jos et ole saanut linkkiä.

Yhdistetty neljästä kuvasta. Kuvissa vasemmalta Kaisa-Mari Jama, Oula-Antti Labba, Helga West ja Pirita Näkkäläjärvi.

Kuvassa vasemmalta Kaisa-Mari Jama, Oula-Antti Labba (kuva Kristoffer ætta), Helga West ja Pirita Näkkäläjärvi (kuva Ville-Riiko Fofonoff).

Tapahtuman tiedot pohjoissaameksi –  Dáhpáhusa dieđut davvisámegillii

Suomen PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö. Se on osa yli 100 maassa toimivaa PEN Internationalia. Peruskirjansa mukaisesti PEN puolustaa ja edistää kirjallisuutta sekä taiteen- ja ilmaisunvapautta kaikkialla maailmassa.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Vihapuhetyökalupakki Suomen PENin sivuilla

Oula-Antti Labban kirjoitus Vapaa sana -palstalla: Vihapuhe nostaa ikävästi päätään saamelaisten kansallispäivän alla

Helga Westin blogi

Kaisa-Mari Jaman blogi

PEN Tiedotus