Suomen PEN Helsingin Kirjamessuilla ja Jelena Tshizhovan vierailu

Tervetuloa seuraamaan En suostu vaikenemaan -paneelikeskustelua Helsingin Kirjamessujen Eino Leino -lavalle lauantaina 28.10. sekä Estraadilla pietarilainen kirjailija Elena Tsizhova -keskustelua sunnuntaina 29.10. Tervetuloa myös maanantaina 30.10. Kulttuurikeskus Caisaan, jossa PEN-puheenjohtajat Sirpa Kähkönen ja Jelena Tshizhova kohtaavat Suomi-Venäjä-Seuran tilaisuudessa.

Helsingin Kirjamessuilla on sananvapauskeskusteluja kahtena päivänä. Lauantaina 28.10. klo 17:00 – 17:30 Eino Leino -lavalla esitetään puolustuspuheita ilmaisunvapaudelle En suostu vaikenemaan -tilaisuudessa. Keskustelun vetää Reetta Kettunen, osallistujina ovat Johanna Vuorelma, Kai Ekholm ja Sirpa Kähkönen. Puolustuspuhe-keskustelu on osa Suomen Penin uuden Tietokirjoittajien ja tutkijoiden komitean toimintaa.

Pietarin PEN-keskuksen puheenjohtaja, kirjailija Jelena Tshizhova esiintyy Helsingin Kirjamessujen Aino-lavalla sunnuntaina 29.10. klo 17:00 – 17:30 Estraadilla pietarilainen kirjailija Elena Tsizhova -keskustelussa.

Helsingin Kirjamessut järjestetään Messukeskuksessa 26.–29.10.2017. Tutustu ohjelmaan täällä: kirjamessut.messukeskushelsinki.fi

Maanantaina 30.10. klo 17:00 PEN-puheenjohtajat Sirpa Kähkönen ja Jelena Tshizhova kohtaavat Kirjamessujen jälkilöylyissä Kulttuurikeskus Caisassa (Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14, Helsinki) Tilaisuuden järjestäjinä ovat Suomi-Venäjä-Seura ja Suomen PEN ja tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tilaisuus järjestetään englanniksi.

Jelena Tshizhova (s. 1957), tunnettu venäläinen kirjailija, aloitti kirjailijan uransa vasta 2000-luvulla. Tätä ennen hän opiskeli taloustieteitä (Taloustieteiden tohtori), toimi liikemaailmassa ja opetti englantia. Penin puheenjohtajuuden lisäksi hän on ”Vsemirnoje slovo” (Maailman sana) -aikakausilehden päätoimittaja, prosaisti, esseisti ja kääntäjä. Hänet palkittiin Venäjän BOOKER:lla vuonna 2009 kirjastaan ”Vremja zhenshin” (Naisten aika”). Teoksissaan Jelena kuvaa naisten elämää neuvostoajoista 2000-luvulle. Teoksissa taustalla esiintyy aina hänen kotikaupunkinsa Pietari, jossa kirjailija asuu edelleenkin. Jelena Tshizhova on naimisissa ja hänellä on kaksi tytärtä.

Kuva: Tommi Tuomi

Sirpa Kähkönen (s. 1964) on historiallisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittynyt kirjailija ja kolumnisti. Kähkösen teoksissa keskeisiä teemoja ovat siviilien kohtalot kriisiaikoina, lasten ja naisten historia sekä suurten aatteiden ja utopioiden vaikutukset yksilöiden elämään.

Kähkönen on julkaissut kymmenen romaania, joista kolme Finlandia-palkintoehdokkaita, kolme tietoteosta, joista yksi Tieto-Finlandia-ehdokkaana, ja kolme näytelmää. Kähkönen on kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtaja. Hän on kahminut lukuisia palkintoja uransa aikana, mm.Kirjallisuuden valtionpalkinto 1992, Savonia-palkinto 1999, Otavan kirjasäätiön Veijo Meri -palkinto 2012, Pro-Finlandia -mitali 2015, Suomi-palinto 2016. Sirpa Kähkösellä on yksi tytär.

PEN Tiedotus