Suomen PENin sananvapauspalkinto 2019 toimittaja Johanna Vehkoolle

Toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo on sanankäytön ammattilainen, joka on tehnyt pitkää ja vakuuttavaa työtä tutkivana journalistina, ja puolustanut johdonmukaisesti sananvapauden, totuudellisuuden ja hyvän journalistisen tavan arvoja. Hänen kenties tunnetuin julkaisukanavansa on Yle:n medialukutaitoa ja lähdekriittisyyttä edistävä Valheenpaljastaja-blogi, jossa valemedioiden ja nettihuhujen maailmaa katsotaan kriittisin silmin, ja samalla oiotaan villeimpiä valeuutisia.

Tällaista työtä Suomi ja maailma tarvitsevat kipeämmin kuin aikoihin. Vale- ja vihapuheen kiihkeät levittäjät vetoavat tyypillisesti demokratiaan ja sananvapauteen puolustellessaan toimintaansa. Todellisuudessa nämä demokratian ja sananvapauden ihannetta väärinkäyttävät toimijat haluavat tehdä lopun perusvapauksistamme, sananvapaus mukaan luettuna.

Johanna Vehkoon yhteiskunnallinen vaikuttaminen on ylittänyt hänen ammatillisen toimintansa rajat. Hän on ollut mukana perustamassa laatujournalismiin keskittyvää Long Play -digitaalijulkaisua vuonna 2013, ja kuuluu feministisen ajatushautomo Hatun johtokuntaan. Tutkivan journalismin yhdistyksen Jääraappa-palkinto myönnettiin vuonna 2016 Johanna Vehkoolle yhteiskunnan avoimuuden edistämisestä. Yksi Johanna Vehkoon tavoista toimia harhaanjohtavaa viestintää vastaan on ollut yhdessä Hanna Huumosen, Petra Nyqvistin, Vesa Linja-ahon ja Jori Eskolinin kanssa perustettu Sylttytehdas-sivusto.

Johanna Vehkoo on pannut itsensä rohkeasti alttiiksi sananvapauden arvojen tähden, ja saanut muiden rohkeiden lailla vastaansa sosiaalisen median kautta suunnatun häirinnän, uhkailut, solvaukset ja vihakampanjat. Suomen PEN yhtyy tämän palkinnon myöntämisperusteissaan Sylttytehdas-sivuston tunnuslauseeseen: ”Vastuuttomat valemediat, huhut ja disinformaatio eivät ole vaihtoehto journalismille eivätkä vihahyökkäykset sananvapaudelle.”

Sananvapauspalkintona Johanna Vehkoolle luovutettiin kuvataiteilija ja tietokirjailija Martti
Huttusen lahjoittama teos Häivähdys punaista. Palkinto jaettiin 14.2.2019 Suomen PENin Ystävänpäiväklubilla, joka järjestettiin Kansallisteatterin Lavaklubilla.

Sananvapauspalkinnon ovat saaneet aiemmin: Kai Ekholm (2018), Sunniva Drake (2017), Matti Suurpää (2016), Abdirahim Hussein (2015), Kimmo Oksanen (2014), Eva Neklyaeva (2013) ja Ville Ranta (2012).

Suomen PEN:in Sanavapauspalkinto 2019 Vasemmalta Martti Huttunen, Johanna Vehkoo

PEN Tiedotus