Suomen PEN:in sananvapauspalkinto Sunniva Drakelle

Rubber Floor backdrops for Photography uk

Suomen PEN myönsi kuudennen sananvapauspalkintonsa Sunniva Drakelle.

Suomen PEN myönsi vuoden 2017 sananvapauspalkinnon Sunniva Drakelle. Hän on rohkea ihmisoikeusaktivisti ja feministi, joka sekä omassa elämässään että Espoon kirjastopalveluiden aluejohtajana on työskennellyt avoimen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta.

Viime vuosina Sunniva Drake on ollut erityisen paljon julkisuudessa sen jälkeen kun hän miehensä Fredrik Långin kanssa julkaisi kielteisen oleskelulupapäätöksen 22.7.2016 ruotsiksi ja 24.7.2016 suomeksi. Kampanjaa kutsutaan nimellä #sunnileaks, ja se johti Migrin päätösten tarkempaan seurantaan. Drake kokoaa laajempaa aineistoa kielteisistä turvapaikkapäätöksistä, joiden juridista pätevyyttä on tarkoitus testata.

Suomen PENin puheenjohtaja Sirpa Kähkönen ja Sunniva Drake.

Suomen PENin puheenjohtaja Sirpa Kähkönen ja Sunniva Drake.

Sellon kirjaston johtajan ominaisuudessa Drake on järjestänyt keskustelutilaisuuksia maahanmuuttajien ja suomalaisten kesken. Hänen periaatteenaan on, että voimme oppia paljon mahanmuuttajien kulttuuritaustasta ja kielestä. Kokoontumiset ovat monesti johtaneet lähempään tutustumiseen – maahanmuuttajia on kutsuttu esimerkiksi koteihin syömään. Heitä on autettu löytämään asuntoja ja työpaikkoja, ja Oikeus elää -kampanjan puitteissa annetaan lainopillisia neuvoja. Nykyisin Espoon kaupunginkirjasto on yksi harvoista pohjoismaisista kirjastoista, joiden henkilökunta vastaa kaupungin todellista asukaspohjaa. Lyhyesti sanoen: Sunniva Drake on siviilirohkeuden esikuva!

– Tänä vuonna Suomen PEN haluaa nostaa erityisesti esiin pakolaisten puolesta tehtävän työn, sillä yhteiskunnallisen ilmapiirin koventuessa tarvitaan rohkeutta puolustaa niitä, joiden ääni on heikoin ja asema haavoittuvin, sanoo Suomen PENin puheenjohtaja Sirpa Kähkönen.

Suomen PENin sananvapauspalkintona Sunniva Drakelle luovutettiin kuvataiteilija Tiina Poutasen teos Jänismetsä.

Suomen PEN jakoi ensimmäisen sananvapauspalkintonsa vuonna 2012. Aiemmat palkitut ovat Ville Ranta (2012), Eva Neklyaeva (2013), Kimmo Oksanen (2014), Abdirahim ”Husu” Hussein (2015) ja Matti Suurpää (2016).

Suomen PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö. Se on osa yli 100 maassa toimivaa kansainvälistä PENiä. PEN pyrkii peruskirjansa mukaisesti puolustamaan ja edistämään kirjallisuutta ja taiteen- ja ilmaisunvapautta kaikkialla maailmassa.

Tiedustelut:

Sirpa Kähkönen, puheenjohtaja, Suomen PEN: sirpanen(at)gmail.com, pentiedotus(at)gmail.com
Sunniva Drake: sunniva.drake(at)espoo.fi
– Kuvat palkinnonjakotilaisuudesta (16.2.): Salla Kosunen, järjestösihteeri, Suomen PEN: pentiedotus(at)gmail.com

Kuvat: Suomen PEN

(Julkaistu 15.2.2017)

PEN Tiedotus