Suomen PENin sananvapauspalkinto Ville Rannalle!

Ville Ranta

Ensimmäistä kertaa jaettavan Suomen PEN:in sananvapauspalkinnon saa sarjakuvataiteilija Ville Ranta (s. 1978).

Ranta on nostanut yhteiskunnallisen pilakuvan uuteen kukoistukseen ja tarttunut tuotannossaan pelkäämättä vaikeisiin, ristiriitoja herättäviin aiheisiin. Vuonna 2006 hän osallistui Muhammad-pilakuvakeskusteluun Kaltio-lehden verkkosivujen pilapiirtäjänä ja Rannan pilapiirroksen takia lehden verkkosivut suljettiin ja päätoimittaja erotettiin. Rannan Kirkko ja kaupunki -lehdessä ilmestyneet pilakuvat ovat haastaneet lukijoita ja herättäneet voimakkaita reaktioita.

Yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen on sananvapauden ydinaluetta. Ranta on puolustanut tämän keskustelun avoimuutta esimerkillisellä tavalla tinkimättä silti taiteellisesta tasosta. Hän on sukupolvensa merkittävimpiä sarjakuvataiteilijoista jonka sarjakuvaromaanit ovat herkkävireisellä henkilökohtaisuudellaan herättäneet huomiota myös ulkomailla.

Suomen PENin sananvapauspalkintona Ville Rannalle luovutetaan kuvataiteilija Tarmo Paunun lahjoittama maalaus ’Käsitys’. Tarmo Paunun kirjoitus aiheesta ja kuva teoksesta.

Suomen PEN  on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö. Se on osa yli 100 maassa toimivaa PEN Internationalia ja pyrkii peruskirjansa mukaisesti puolustamaan ja edistämään kirjallisuutta sekä taiteen- ja ilmaisunvapautta kaikkialla maailmassa.

Lisätietoja
Jarkko Tontti
Puheenjohtaja, Suomen PEN
+358400784313
jarkkotontti@jarkkotontti.net

PEN Tiedotus