Tilanne Valko-Venäjällä pahenee

Vladimir Neklyaev

Tilanne Valko-Venäjällä pahenee, Suomen PEN reagoi myös runoin

Useita valkovenäläisiä kirjailijoita ja toimittajia on yhä pidätettynä ja heitä on pahoinpidelty. Monia heistä syytetään ”levottomuuksien järjestämisestä”, josta voi seurata 23 vuoden vankeustuomio. Valko-Venäjän PENin toimistoon Minskissä on äskettäin tunkeuduttu ja sieltä on anastettu tietokoneita ja muuta järjestön omaisuutta.

Vangittuina ovat muun muassa kirjailija, Valko-Venäjän PENin entinen puheenjohtaja Vladimir Neklyaev sekä Valko-Venäjän PENin jäsenet Pavel Severinets ja Aleksandr Fiaduta. Muita vangittuja ovat muun muassa Nadina Radzina, Dimitri Bondarenko ja Irina Khalip.

Vladimir Neklyaev asui useita vuosia Suomessa Suomen PENin turvakaupunkirjailijana. Hänen tyttärensä, teatterifestivaali Baltic Circlen johtaja Eva Neklyaeva asuu yhä Suomessa.

Suomen PEN ja PEN International vaativat kaikkien vangittujen välitöntä vapauttamista.

Oksana Chelysevan raportti Minskistä 28.tammikuuta 2011.

Lisätietoja PEN Internationalin sivuilta.

Runo puhuu jos sana on vapaa

Valko-Venäjällä vangittujen runoilijoiden ja toimittajien vapauttamisen puolesta lukevat runojaan Lasipalatsin Akkuna-galleriassa ja gallerian edessä keskiviikkona 12.1. klo 14-15 kirjailijat Riina Katajavuori, Anja Erämaja, Tiina Pystynen, Merja Virolainen ja Vilja-Tuulia Huotarinen.

Järjestää Suomen PEN:n naiskirjailijakomitea.

Suomen PENin runoilijat galleria Akkunassa.

Merja Virolainen, Anja Erämaja ja Riina Katajavuori Akkuna-gallerian edessä.

PEN Tiedotus