Venäjän vapautettava poliitikko Aleksei Navalnyi

Writers at Risk / Kannanotto / Vetoomus / Suomen PEN / 2021
Aleksei Navalyi

Aleksei Navalyi

Venäjän luisu kohti suljettua poliisivaltiota kiihtyy

Suomen PEN vaatii Venäjällä pidätetyn poliitikko Aleksei Navalnyin vapauttamista.

Poliitikko pidätettiin maanantaina 30 vuorokaudeksi Venäjän Himkin kaupungin poliisilaitoksella pidetyssä pikaoikeudenkäynnissä. Navalnyi ei saanut tavata asianajajaansa ennen istuntoa.

Navalnyi otettiin kiinni sunnuntaina passijonossa Šeremetovon lentokentällä.

Saksasta Venäjälle lentäneen matkustajalentokoneen pakottaminen vaihtamaan lentokenttää, ja pikatuomioistuimen järjestäminen kotimaahansa palaamassa olleelle poliitikolle osoittaa, ettei Venäjä enää edes yritä esittää oikeusvaltiota.

Tuomioistuimen menettely rikkoo Venäjän omaa lainsäädäntöä.

Venäläinen oppositiopoliitikko Navalnyi kutsui tuomioistuinta laittomuuden ylimmäksi muodoksi. Hän vaati avoimutta ja kutsui paikalle median edustajia, jotka ovat kuitenkin saaneet värjötellä ulkona pakkasessa. Istuntoon päästettiin kuitenkin vain pari maan johdon linjaa julistavaa toimittajaa ja poliisilaitoksen oma kuvaaja.

Tuomioistumesta lähettämässään tervehdyksessään Navalnyi selitti omana näkemyksenään, että oikeudenkäyntiä kiirehdittiin, koska Venäjällä pelätään kaduille rynnistäviä kansalaisia.

-Jos haluamme joitain tavoittaa, me onnistumme siinä, Navalnyi sanoi oikeudenistunnon tauolla nauhoittamassaan tervehdyksessä kannattajilleen.

Navalnyin perustama korruption vastainen FBK-yhteisö on ilmoittanut järjestävänsä mielenosoituksia eri puolilla maata 23. päivä tammikuuta.

Venäjän viranomaisten mukaan Navalnyin kiinniotto liittyy hänelle vuonna 2014 annettuun,  Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen perustettomaksi toteamaan petostuomioon ja ehdonalaisen vankeusrangaistuksen ehtojen rikkomiseen.

Venäjän rikosseuraamusvirasto on ajanut Navalnyille syytettä ehdonalaistuomion rikkomuksista. Näiden perusteella häntä vastaan voidaan nostaa oikeusjuttu, joka voi johtaa vankeuteen.

Navalnyin sunnuntainen pidätys on herättänyt laajaa huomiota. Useat poliitikot eri maissa ovat vaatineet poliitikon välitöntä vapauttamista.

Suomen PEN yhtyy vaatimuksiin, joiden mukaan Venäjän tulisi tutkia Navalnyin myrkytys ja suojella vapaan kansalaistoiminnan oikeuksia, jotka kuuluvat kaikkiin monipuoluejärjestelmiin. Vaadimme myös useiden kymmenien Navalnyin saapumisen yhteydessä pidätettyjen kansalaisten vapauttamista ja syyttämättä jättämistä.

Navalnyi myrkytettiin elokuussa 2020 hermomyrkyllä ja lennätettiin Siperiasta hoidettavaksi Saksaan presidentti Vladimir Putinin luvalla.

Tutkivat journalistit ovat osoittaneet sotilaskäyttöön kehitetyn myrkyn asettajiksi venäläisen erikoisryhmän. Venäjän hallinto ja maan presidentti Putin ovat kiistäneet syytökset.

PEN Tiedotus