Vladimir Nekljajev Suomeen. Runoilta Pressiklubilla 3.10.2013

Uladzimir Njakljajeu eli Vladimir Nekljajev (engl. Neklyaev) on valkovenäläinen runoilija, poliitikko ja ihmisoikeusaktivisti. Hän vierailee Helsingissä Suomen PENin ja Free Vladimir Neklyaev -ryhmän kutsumana. Nekljajev joutui vankilaan osoitettuaan mieltä presidentti Lukashenkaa vastaan ja demokratian ja rehellisten vaalien puolesta joulukuussa 2010. Hän vapautui kotiarestista viime kesänä.

Njakljajeu eli Nekljajev on yleisön tavattavissa torstaina 3.10. kello 18.30 PRESSIKLUBILLA Helsingin Rautatieaseman Pullman Barissa, 2. kerroksessa. Vapaa pääsy, tervetuloa!

* * *

Nekljajev on asunut Suomessa PENin turvakaupunkikirjailijana 2000-luvun alussa ja hänen tyttärensä asuu edelleen täällä. Nekljajev on Suomen PENin kunniajäsen. Hän on toiminut myös PENin Valko-Venäjän osaston puheenjohtajana.

Nekljajev osallistui vuonna 2010 Valko-Venäjän presidentinvaaleihin Lukashenkan vastaehdokkaana. Vaalit aiheuttivat paljon protesteja ja useita mielenosoittajia vangittiin. Heistä monet olivat toimittajia tai kirjailijoita. Poliisit myös pahoinpitelivät mielenosoittajia, myös Nekljajevia. Tämä sai kahden vuoden vankeustuomion muutaman kuukauden tutkintavankeuden jälkeen, mutta joutuikin kotiarestiin.

Nekljajevin tytär Eva Neklyaeva kertoi YLEn haastattelussa 25.7. seuraavaa: ”Keväällä 2011 vaalien jälkeen isäni sai kahden vuoden vankilatuomion, joka pantiin kahden vuoden tauolle, jolloin isäni oli ihan kuin kotiarestissa. Hän ei pystynyt matkustamaan pois Minskistä, hänellä oli kotiintuloaika kello 20, hänen oli pakko käydä silloin tällöin poliisiasemalla ilmoittautumassa eikä hän saanut osallistua poliittiseen tai muuhun aktivismiin”.

Tilaisuudessa runoilija myös lukee kokoelmaansa Punainen auringonlasku, suom. Jukka Mallinen, kust. Savukeidas. Kustantaja kuvailee teosta näin: Runovalikoimaan on suomalaisen helppo samaistua. Pohjoinen melankolia ja metsän tummuus yhdistyvät moderniin lyriikkaan vaivattomasti kun Njakljajeu sanoittaa valkovenäläistä mielenmaisemaa.

HEISIPUUN LÄVITSE

Jätän kaiken, mitä vielä en ole jättänyt,
lasken väsyneen pääni
tuleentuneeseen ruohoon
punaisen heisipuun alle.
Vapaita taivaita, synkeitä
silmäilen heisipuun palon lävitse
ja uinahdan sen alle
haaveissani se, mistä koskaan
en vielä ole haaveillut.

Suomen PEN vetosi adoptiovankinsa Njakljajeun eli Nekljajevin vapauttamisen puolesta useaan otteeseen kuten muun muassa TÄSSÄ!

Haastattelupyynnöt ja lisätietoja:

Eva Neklyaeva, eva@balticcircle.fi, p. 041 524 2871

Iida Simes, Suomen PEN, p. 044 206 3426

PEN Tiedotus