Anna Politkovskajan murhan vuosipäivä

Tänään 7. lokakuuta tulee kuluneeksi 8 vuotta toimittaja Anna Politkovskajan murhasta.

Iida Simes Suomen PENin johtokunnasta muisteli ystäväänsä vuosi sitten Vapaa sana -kirjoituksessaan.

PEN on välittänyt oheisen Amnesty Internationalin kutsun jäsenilleen ja osallistuu jälleen mielenilmaukseen Venäjän suurlähetystön edessä:

Tervetuloa mielenilmaukseen 7.10. klo 18 Venäjän suurlähetystölle.

Tiistaina 7. lokakuuta tulee kuluneeksi kahdeksan vuotta venäläisen ihmisoikeuspuolustajan ja toimittajan Anna Politkovskajan murhasta. Politkovskaja raportoi rohkeasti Venäjän federaation tekemistä ihmisoikeusloukkauksista, kunnes hänet ammuttiin kotitalonsa hissiin Moskovassa vuonna 2006.

Kesällä Moskovan käräjäoikeus julisti tuomiot viidelle murhasta syytetylle, mutta murhan tilaajia ei ole tuotu oikeuden eteen. Toimittajien murhien määrä on Venäjällä hälyttävän korkea, ja viranomaisten toiminta murhien ja muiden toimittajiin ja ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuvien väkivaltatapausten selvittämisessä on tehotonta.

Murhan vuosipäivänä me kokoonnumme muistamaan Anna Politkovskajaa ja vaatimaan, että hänen murhansa tutkitaan perusteellisesti ja riippumattomasti ja murhan tilanneet henkilöt tuodaan oikeuteen. Tule mukaan mielenilmaukseen 7.10. klo 18 Venäjän suurlähetystölle Helsinkiin (Tehtaankatu 1).

Mielenilmaus on osa Amnestyn kansainvälistä Älä vaikene! -toimintaviikkoa 6.-12.10.2014.

Tervetuloa!

PEN Tiedotus