Egypti: runoilija Galal El-Behairy vangittu ja kidutettu

Writers at Risk / Kannanotto / Vetoomus / Suomen PEN / 2018

Suomen PEN vetoaa egyptiläisen runoilijan Galal El-Behairyn vapauttamisen puolesta. Safe Haven Helsinki -residenssissäkin työskennellyt kantaaottava rock-artisti Ramy Essam julkaisi uuden kappaleensa Balaha helmikuussa 2018. Julkaisun jälkeen kappaleen sanoittaja, runoilija Galal El-Behairy pidätettiin ja häntä kidutettiin. Nyt El-Behairy on vangittu, häntä uhkaavat monet syytteet ja Ramy Essamista on tehty pidätysmääräys poissaolevana. Kyseessä on räikeä loukkaus ilmaisunvapautta sekä ihmisoikeuksia kohtaan.

Egyptin vallankumouksen ääni, laulaja Ramy Essam julkaisi 26. helmikuuta 2018 Egyptin autoritääristä hallintoa kritisoivan Balaha-kappaleen ja musiikkivideon, jota on nyt katsottu pelkästään YouTubessa yli 3,8 miljoonaa kertaa. Pian julkaisun jälkeen Egyptin TV:ssä aloitettiin Essamin sekä kappaleen sanoittaja Galal El-Behairyn vastainen kampanja. Kulttuuriministeri kertoi TV:ssä aikovansa nostaa syytteen El-Behairya vastaan hänen tuoreen runokokoelmansa vuoksi, ja useat TV-juontajat peräänkuuluttivat Essamin ”laillista tappamista” sekä hänen kansalaisuutensa poistamista ja ulkomaalaisena vakoojana tuomitsemista.

3. maaliskuuta Galal El-Behairy pidätettiin ja häntä kidutettiin, eikä hänen olinpaikastaan annettu tietoa hänen perheelleen eikä asianajajille ennen oikeusprosessin alkamista 10. maaliskuuta. Häntä odottaa sekä Balaha-kappaleen että runokokoelmansa vuoksi syytteet terroristiryhmään liittymisestä, valheellisen tiedon levittämisestä, sosiaalisen median väärinkäytöstä, rienauksesta, uskonnon halventamisesta sekä armeijan loukkaamisesta. Ramy Essamista on annettu pidätysmääräys samaan oikeusjuttuun liittyen.

Lue lisää tapauksesta (englanniksi), allekirjoita ja jaa vetoomus, katso Balaha >

Käytä somessa tageja: #freegalal #prisonersofbalaha

Ramy Essam on työskennellyt vuosina 2014 ja 2016 Helsingissä Perpetuum Mobile ry:n Artists At Risk -projektin järjestämässä, Helsingin kaupungin rahoittamassa Safe Haven Helsinki -turvaresidenssissä. Suomen PEN on tekee yhteistyötä residenssitoimintaa organisoivan järjestöverkoston kanssa.

Suomennoksen alkuperä: Musiikkineuvosto

PEN Tiedotus