PEN osallistuu Helsinki puhuu -tapahtumaan kahdella keskustelulla 26.8.2021

Helsinki puhuu 25.–26.8.2021, Espan lava, Helsinki

Tapahtuman keskustelut striimataan Helsinki-kanavalla sekä HS.fi -palvelussa.

to 26.8. klo 14:00-14:45 Espan lava: KOTOUTTAMISKOULUTUS UUSIKSI?
– kielenoppiminen ei aina ole avain kotoutumiseen

Helsinki puhuu -tapahtuman keskustelijat Minna Intke-Hernandez, Irma Luna Hernández, Nuppu Tuononen ja Henrika Nordin

Kuvassa Minna Intke-Hernandez, Irma Luna Hernández, Nuppu Tuononen ja Henrika Nordin

FT Minna Intke-Hernandezin tuore väitöskirja haastaa yleisesti hyväksytyn ajatuksen, jonka mukaan kielen oppiminen itsessään avaa ovet osallisuuteen yhteiskuntaan. Intke-Hernandez on tutkinut maahanmuuttajaäitien kielenoppimista tavallisissa arjen kanssakäymisissä, ja tulokset osoittavat, että osallisuuden kokemus ja kieliyhteisöön sosiaalistuminen mahdollistavat toimivan kielitaidon kehittymisen. Asettavatko tulokset kielenopiskelun uuteen valoon? Mitä tulokset voivat tarjota opetuksen suunnittelun ja toteuttamisen näkökulmasta?

Keskustelemassa ovat tutkija Minna Intke-Hernandez, kokemusasiantuntija Irma Luna Hernández sekä S2-koordinaattori Nuppu Tuononen Helsingin aikuisopistosta. Keskustelua moderoi toiminnanjohtaja Henrika Nordin, Bildningsalliansen.

Kotouttamiskoulutus uusiksi? -keskustelu on katsottavissa Helsinki-kanavalla 13.09.2021 saakka.

to 26.8. klo 16:15-16:45 Espan lava: RAUTAAKO SANANVAPAUDEN RAJOILLE?

Kuvassa keskustelijat Juha Ruusuvuori, Sirpa Kähkönen ja Teivo Teivainen

Kuvassa keskustelijat Juha Ruusuvuori, Sirpa Kähkönen (kuva: Otava) ja Teivo Teivainen (kuva: Helsingin yliopisto)

Kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN täyttää 100 vuotta. Ilmaisunvapaus on kuitenkin edelleen uhattuna myös Euroopassa, etenkin sen itäosissa. Pitääkö meidän puolustaa omaa käsitystämme sananvapaudesta, vai tuovatko epädemokraattiset valtiot rautaa omille rajoilleen?

Keskustelussa mukana Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkönen ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Puhumme mm. Suomen sananvapaudesta ja itsesensuurista sotien jälkeen sekä sananvapauden tulevaisuudesta. Onko Länsi-Eurooppa jäämässä ainoaksi ilmaisunvapauden linnakkeeksi? Keskustelun moderoi Suomen PENin johtokunnan jäsen, kirjailija Juha Ruusuvuori.

*****

Keskustelijoiden esittelyt:

FT Minna Intke-Hernandez, yliopisto-opettaja ja tutkija (Helsingin yliopisto) on väitellyt maahanmuuttajaäitien arkielämän kielenoppimisesta. Väitöstutkimuksessa nousi esiin osallisuuden kokemuksen merkitys onnistuneen kieleen sosiaalistumisen lähtökohtana.

Henrika Nordin on Bildningsalliansenin, ruotsinkielisen vapaan sivistystystyön keskusjärjestön, toiminnanjohtaja. Hän tekee muunmuassa vaikuttamistyötä liittyen kotouttamiseen ja maahanmuuttajien koulutukseen liittyvissä kysymyksissä.

Nuppu Tuononen toimii S2-koordinaattorina Helsingin aikuisopistossa, jossa hän opettaa suomea sekä kotoutumiskoulutuksessa että vapaan sivistystyön kursseilla. Työtehtäviin kuuluu myös kielitaidon arviointia, sopivantasoisille kursseille ohjaamista ja hanketyötä opettamiseen ja oppimiseen liittyen.

Irma Luna Hernández on syntynyt Pueblassa, Meksikossa. Hän on opiskellut kasvatustiedettä ja toiminut opettaja monissa kouluissa ja eri ikäryhmien parissa. Vuonna 2014 hän tuli miehensä töiden vuoksi Suomeen alun perin vuodeksi, mutta monien tapahtumien jälkeen he asuvat nyt, seitsemän vuotta myöhemmin edelleen Suomessa. Hänellä on käytännön kokemusta kieli- ja kotouttamiskoulutuksista Suomessa.

Sirpa Kähkönen on historiallisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittynyt kirjailija ja kolumnisti. Kähkönen on julkaissut kymmenen romaania, joista kolme Finlandia-palkintoehdokkaita, kolme tietoteosta, joista yksi Tieto-Finlandia-ehdokkaana, ja kolme näytelmää. Sirpa Kähkönen on Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja (2018-), sitä ennen hän toimi kirjailijoiden sanavapausjärjestö PENin puheenjohtajana 2014-2018.

Teivo Teivainen on maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistossa. Vierailevana professorina Teivainen on ollut useissa Etelä- ja Pohjois-Amerikan yliopistoissa. Hän johtaa parhaillaan Suomen Akatemian kansalaisliikkeiden toimintaa tutkivaa hanketta ja valmistelee luonnonvarojen käyttöä pohtivaa dokumenttielokuvaa. Teivaisen tutkimukset ovat saaneet American Sociological Association Hopkins-palkinnon ja Yalen yliopiston Amartya Sen -palkinnon. Suomessa hän on saanut esimerkiksi Suomen Akatemian tunnustuspalkinnon ja Helsingin yliopiston JV Snellman -palkinnon.

Juha Ruusuvuori on ammattikirjailija, joka tässä kuussa julkaisee neljännentoista romaaninsa. Ruusuvuoren kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat myös kansainvälinen politiikka, historia ja sananvapauskysymykset. Hän on Suomen PENin johtokunnan jäsen ja Vainottujen kirjailijoiden komitean puheenjohtaja.

PEN Tiedotus