Holy Shit ja terveiset sellistä numero 6

Holy Shit ja terveiset sellistä numero 6

”Sellikaverini nukkuu kääriytyneenä turkkiin, minä nukun ulkotakissa. On niin kylmä, että nenämme ovat punaiset ja jalkamme jääkylmät, mutta emme saa mennä sänkyyn ennen nukkuma-ajasta kertovan kellon soittoa. — Asiat eivät voisi mennä huonommin.” Ote on Maria Aljokhonan kirjeestä, jonka hän julkaisi asianajajansa välityksellä. Maria, ystäville Masha on yksi feministisen punk-bändi Pussy Riotin jäsenistä, yksi kolmesta pidätetystä nuoresta naisesta, joka viruu sellissä kahden kuukauden tutkintavankeudessa.

Naiset pidätettiin Moskovassa päivää ennen maaliskuun 5. presidentinvaaleja. Maria Aljokhonaa, Nadežda Tolonnikovaa ja Jekaterina Smutsevichia uhkaa pahimmillaan jopa seitsemän vuoden vankilatuomiot. Heitä syytetään huliganismista.
Syytteet liittyvät “hartaushetkeen”, jonka Pussy Riot järjesti helmikuussa Moskovassa Kristus Vapahtajan katedraalissa. Laulussaan he pyysivät Neitsyt Mariaa karkottamaan Venäjän pääministerin Vladimir Putinin. He myös pyysivät, että Neitsyt Maria ilmoittaisi olevansa feministi ja rankaisisi Putinia. Performanssin nimi oli ytimekkäästi Holy Shit.

Nadežda, Maria ja Jekaterina ovat tällä hetkellä Moskovan Petchatnikin alueen pidätyskeskuksessa numero kuusi. Heidän lakimiehensä mukaan naisia on painostettu tunnustamaan syyllisyytensä uhkailemalla esimerkiksi lasten huostaanotolla. Marian 4-vuotias poika on toistaiseksi hänen äitinsä hoidossa. Myös Nadežhdalla on viisivuotias lapsi.

Pussy Riot julkaisi ensimmäisen videonsa jo marraskuussa. Suoraa yhteyttä mihinkään poliittiseen liikkeeseen heillä ei tiettävästi ole, vaikka monet tahtoisivat yhdistää heidät Putinia vastustavaan oppositioon. Esityksissään naiset ovat sonnustautuneet räikeisiin mekkoihin ja naamat peittäviin villapipoihin ja hyppivät ja kirkuvat. Kaikkiaan ryhmään kuuluu noin kymmenisen ihmistä ja viidentoista hengen taustajoukot, jotka kuvaavat esitykset ja laittavat ne nettiin.

Mautonta – ehkä. Ortodoksisen uskon pilkkaamista – sitäkin. Mutta sellaista, josta pienten lasten äidit ansaitsevat seitsemän vuotta vankilaa – tuskin. Pussy Riotin mielenosoitukset ovat olleet rauhallisia, niihin ei ole liittynyt väkivaltaa, ei öylättien heittelyä, ei muuta kuin reipasta feministipunkkia tiloissa, joissa ihmiset käyvät: toreilla, tavarataloissa ja nyt – kirkossa.

Mutta viimeksi mainittu ilmeisesti oli liikaa. Aiemmin Punaisella torilla esiintymisensä jälkeen naiset pidätettiin ja he saivat pienet sakot. Nyt he astuivat jonkun todella ison varpaille, Venäjän ortodoksisen kirkon ja upporikkaan patriarkka Kirillin, joka tukee näyttävästi Putinia. ”Patriarkkamme ei häpeä ranteessaan olevaa 40 000 dollarin kelloa, mikä on sietämätöntä, kun samaan aikaan niin monet perheet Venäjällä ovat köyhiä”, bändi sanoo. Putin on ottanut tutkinnan ”julkisen rauhan rikkomisesta” omaan henkilökohtaisen valvontaansa. Punk ei näköjään ole vielä kuollut.

Leena Parkkinen

Julkaistu ensimmäisen kerran Turun Sanomissa 7.4.2012

PEN Tiedotus

Leave a reply