Ilmoittautuminen Arvokkaat sanat -seminaariin avautuu tänään

Arvokkaat sanat – Pohjoismais-virolainen sananvapausseminaari

Viron PEN ja Pohjoismaiden PEN-keskukset kokoontuvat yhteiseen verkostotapaamiseen Helsinkiin 7.9.2016. Kokouksen yhteydessä  järjestetään julkinen, kaikille avoin sananvapauden tilaa maissamme käsittelevä seminaari 9. syyskuuta. Ilmoittautuminen Priceless Words Arvokkaat sanat -seminaariin käynnistyy tänään. Lämpimästi tervetuloa!

Arvokkaat sanat – Pohjoismais-virolainen sananvapausseminaari

Kuva: Jukka Laajarinne

Kuva: Jukka Laajarinne

Perjantai 9.9.2016

13.0017.00

TING-sali, Pohjoismainen kulttuuripiste

Kaisaniemenkatu 9, Helsinki

Tänä vuonna juhlitaan 250-vuotiasta lehdistönvapautta ja pohjoismaista julkisuusperiaatetta. Pohjoisissa demokraattisissa tasavalloissa syvälle juurtunutta lehdistön- ja sananvapautta arvostetaan korkealle.

Kirjoittajien kansainvälinen sananvapausjärjestö PEN seuraa sananvapauden tilaa maailmanlaajuisesti. Pohjoismais-virolaisessa Arvokkaat sanat -sananvapausseminaarissa Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Viron PEN-keskusten edustajat käsittelevät sananvapautta kiinnostavien vieraiden kera ja kutsuvat yleisön mukaan keskustelemaan.

1. OIKEUS PUHUA

Sananvapaudesta väitellään kiivaasti niin Pohjoismaissa kuin Virossa. Puolassa ja Unkarissa uudet lait haastavat sananvapauden, jopa demokratian. Miltä sananvapauden tulevaisuus näyttää Skandinaviassa ja Pohjanlahden ympärillä? Onko demokratia uhattuna maissamme ja voiko sananvapaus jopa uhata demokratiaa?

Aiheesta keskustelevat kustannustoimittaja, kirjallisuustieteilijä Kerstin Almegård (Ruotsi), kirjailija, mediatutkija, professori Elisabeth Eide (Norja), toimittaja Niels-Ivar Larsen (Tanska) ja kirjailija, Japanin kielen ja kulttuurin tutkija Rein Raud (Viro). Paneelia moderoi mediatutkija, professori Anu Koivunen (Suomi).

– Kahvitauko –

2. ONKO VAARALLISTA KIRJALLISUUTTA OLEMASSA?

Sanat ovat vahvoja ja hauraita yhtä aikaa. Joskus ne ovat käyvät kalliiksi – kirjoittajat ovat joutuneet maksamaan hinnan sanoistaan kautta aikain. Menneestä nykyhetkeen: mikä tekee kirjasta vaarallisen? Luodaanko vaarallista kirjallisuutta yhä?

Aiheesta keskustelevat kirjailija Hassan Blasim (Irak/Suomi), kirjailija, kriitikko, kääntäjä Kätlin Kaldmaa (Viro), kirjailija, runoilija Sjón (Islanti) ja kirjailija, runoilija Kári Tulinius (Islanti). Paneelia moderoi kirjailija Sirpa Kähkönen (Suomi).

KIELI
Seminaarin kieli on englanti.

ILMOITTAUTUMINEN
Seminaari on ilmainen ja suunnattu kaikille kirjallisuudesta ja sananvapausasioista kiinnostuneille. Seminaari vaatii ilmoittautumisen rajallisen paikkamäärän vuoksi. Ilmoittautuminen on avoinna 17.6.–31.8. tai niin kauan kuin paikkoja riittää.

Varmista paikkasi ja ilmoittaudu Pohjoismaisen kulttuuripisteen sivujen kautta (ilmoittautumislinkki avautuu 17.6.).

STREAMAUS
Seminaaria voi seurata reaaliajassa, stream-yhteydestä huolehtii Ilona IT. Live-linkki päivitetään Pohjoismaisen kulttuuripisteen sivuille lähempänä ajankohtaa.

SAAVUTETTAVUUS
TING-sali Pohjoismaisessa kulttuuripisteessä on esteetön. Avustavat koirat ovat tervetulleita.

Seminaari järjestetään yhteistyössä Suomen PEN:in, Pohjoismaisen kulttuuripisteen ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen kanssa. Seminaaria ovat tukeneet Islantilais-suomalainen kulttuurirahasto, Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto ja Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto. Suomen PEN kiittää yhteistyöstä Ulkoasiainministeriötä ja Pohjoismaisen yhteistyön sihteeristöä ja Kulttuurikeskus Caisaa.

Tiedustelut

Yhteyshenkilö 13.7.2016 saakka:

Johanna Sillanpää, Toiminnanjohtaja, Suomen PEN, pentiedotus(at)gmail.com, +358 40 217 1280

Yhteyshenkilö 14.7.2016 lähtien:

Marianne Bargum, Varapuheenjohtaja, Suomen PEN, marianne.bargum(at)gmail.com

Pohjoismainen kulttuuripiste:

Emilia Koivunen, Vanhempi erityisasiantuntija, viestintä, ek(at)kulturkontaktnord.org, +358 10 583 1032

PEN Tiedotus